[少甜,非甜故]【為左變性,我唯有做雞。】

662 回覆
158 Like 4 Dislike
中午報到
一陣lunch break 出一篇,之後要等晩上
嘟嘟食左飯未
食緊呀 食爭鮮
「老闆,我都係下次先黎啦。」我慌張地在找海欣的身影,卻遍尋不獲。

「好耐都唔見你一次啵,咁快就走啦?」

「我突然間醒起有啲野做,下次見啦。」

我拉著偉明準備離去,卻聽到一把熟悉的聲音。

「埋單吖老細!」

我眼角一瞥,果然是她。

「係!喂海欣,恩兒同佢男朋友向出面啵。你地唔係好friend架咩?」這老闆真的最愛多管閒事。

「林恩兒!」海欣在我背後喊道。

被發現了再逃走嫌疑反而更大吧,現在唯有硬著頭皮跟她見面。

「早晨呀,咁岩既。」我回頭奉上一個假的微笑。

「係呀,Felix話想飲奶茶,所以就帶左佢黎呢到。同你介紹返,我未婚夫Felix。」

「Hello大家好,呢位一定係Michelle既好姊妹呀Yan啦,佢成日都提起你。呢位係?」一個高高瘦瘦的年青人想與我握手,Felix的真人比我想像中彬文有禮,一點都不似富二代。

但只要想起他背著海欣偷食,我便不禁怒火中燒。

「佢係我男朋友,精神科醫生王偉明。」我脫口而出說了個謊,但來不及打個眼色叫偉明配合。

「幸會幸會,你地郎才女貌,絕配絕配。」幸好偉明沒有揭發我。

之後我們四個人都不知該說甚麼,沉默使氣氛尷尬得很。

我究竟是不是瘋了,一時衝動竟然亂說偉明是我男友,這不就等於直接叫海欣放心結婚?
做咩咁對自己
尋日早出晚歸 冇時間煮飯帶
睇黎恩兒有得救
帶飯好呀,健康啲
清淡開 食唔到肥膩野
Felix搶偉明
腐女發現
我有個朋友都係成日帶飯,佢唔食肉添
我食肉架 只係出街食好油會肚痛
唔要變基故
Felix有錢仔,唔洗儲錢可以去變性
海欣出手搶恩兒
Felix 有海欣夠曬啦!
海欣是恩兒的
咁又去偷食
Felix知道海欣鐘意女仔之後,自己走去變性都得
首先忍不住的是Felix。

「我地六月十五號結婚,唔知你地賞唔賞面黎呢?我諗海欣一定好想得到你既祝福。」

「當然會黎。」如果你還搞得成的話。

其實他知道我是海欣的前度嗎?他知道海欣曾經是同志嗎?

我討厭被不熟悉的人知道我的秘密,我更討厭我不知道別人知不知道我的秘密。

秘密被知道了就像赤裸於人前,但若有人瞞著我知道了我的秘密,就像被人用望遠鏡在暗處偷窺一樣不自在,毛骨悚然。

「咁到時見啦,拜拜。」

「拜拜。」海欣向我揮手道別,她與Felix的親密得不像有任何芥蒂,甚麼外遇的猜測好像從不存在。

又或許,只是海欣多疑了。

「再見。」偉明見我想得入神,禮貌性地為我跟他們說再見。

Felix攬著海欣的纖腰,攜她橫過馬路,在一輛黑色開篷跑車面前停下。他為海欣打開車門,就像個紳士一樣。

海欣陶醉得眼神,是貨真價實的。

我想,她真的愛上了這男人。

「諗咩諗得咁入神呀?」偉明問道。

「肚餓啦,食左再講。」我逕自走回茶餐廳。

如果海欣真的愛上了男人,我也唯有變成男人才能討她歡心吧。
男人係咁
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞