[月供股票] 12月尾

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
最醒咪你囉 洗乜問啫
Forecast都係基於以前既數據去predict姐 未來壞賬多唔多都只係用以前既壞賬數去預測 同埋你concern佢收埋既壞賬 咁佢收埋 你點分析
理性d討論吧

「現時外資相當睇淡內銀股,主要原因有兩個,第一是股份本身潛藏著比較大的壞賬風險,擔心將來要大幅撇賬,令盈利倒退,派息大減。第二是大型內銀股基本是中國經濟的寒暑表,外資很擔心中國經濟會硬著陸,如果是真的話,內銀股會無運行。由於股價低但大約維持到較高的派息,所以息率變得比較高。

有朋友問我,現時內銀股是否還買得過?由於外資對中國經濟越睇越淡,內銀股股價會比較低迷,所以近年來,我已不敢叫人買內銀股,怕買入後股價不升反而會陰陰跌,要吃眼前虧。不過,內銀股的風險是否真的特別高,又是另一回事。」

又有人話內銀股都收皮咁香港樓市股市都走唔甩
只係有比內銀更穩陣增值又多啲嘅選擇
要增值要收息都唔會揀內銀
你講既似係系統性風險,真係出事,應該冇乜其他股可以獨善其身
其實無信心咪唔好買
做咩一定要揀內銀
可以揀5,2388,11
唔好揀2888垃圾嚟
唔係 過去既股價可以令你知市場點睇個隻股票 例如平均折讓幾多 平均PE幾多咁
係啊
其實都係同大家講下股
講下我對內銀既concern 不過好似踩中人地條尾
月供po都已經唔問中銀定匯豐好 手續費幾多 新手供咩好

利申5號仔好友
66 現價入點睇

想 儲錢收下息,但息率好低 ?
真係咁心平氣和講下?唔係唔講得內銀而係當人地回你你唔啱聽你啲態度都好差...
唔係上網匿名左就可以無禮貌,要人尊重你首先你都要有基本尊重。

問股票自己唔做功課(淨係話做假數支爆呢啲坊間都吹左好多年)態度又差,人地好聲答你參考返前十年又唔啱聽,咁討論乜野?
講左應該有十年...我讀書時都好似見到有人講
點解要66?特息唔係一定有
2800會唔會新年前上到30架,早知前一排入多手。e家真係買唔落
真係怕公司前景,直接買指數會比較穩妥
只要唔係滅國之災,指數就會長存;只要人類經濟一直發展、一路都有通漲,拉長10、20、30年黎計指數係一直升上去

肯研究的話,去美國投資全球更好
唔關特息事 買得呢隻就求增長 鐵路發展只會愈黎愈好同大 需求唔會減少 只有增加

之前升左咁多 依大半年橫行消化緊 係睇咩時機會再爆上 高鐵通車

我打算2018開始供 但頭兩個月會大注先驚佢一下升左去
睇圖簡股係最基本但要睇情況
公用股大部分睇月線圖都係增長 就可以作參考 衰極有限 除非成個地區唔掂

銀行 私人公司可以參考但唔可以完全作準 你睇2382張圖
66 現價入點睇

唔關特息事 買得呢隻就求增長 鐵路發展只會愈黎愈好同大 需求唔會減少 只有增加

之前升左咁多 依大半年橫行消化緊 係睇咩時機會再爆上 高鐵通車

66 冇樓賣唔會賺錢
66 現價入點睇

66橫行左咁耐係因為無賣樓好耐
煤氣又來
823就升穿52w high...
痴左線823
我仲想買架唔好升咁急呀
吸血鬼又破頂
823好勁
買左一個月
66 現價入點睇

其實而家仲有咩高息股 ? 好似隻隻都炒高哂

本身想入 823
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞