[月供股票] 12月尾

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
月供係咪第一次爆post

爆左唔只一次

不過最近無咩爆
一通收息應該係收5蚊

應該未見過以前月供post風騷既年代

高登既年代
823 1038
呢兩隻咁多位ching睇好邊隻?

依兩隻都係連登心水
why not both
一隻係咁升一隻係咁跌,一次過享受晒月供ge兩種心情

我另一隻心水係0011

非新手 用開中銀供
但想問下恒生月供係咪都要收股息貴?
因為上網睇佢果50蚊冇話包收息費

月供 會唔會都會蝕 越買越貴
不斷買貴
同埋 如果每手咁買 等回調買 咪仲好??
0123睇唔睇好?
想供1隻房地產
求推介
成個倉10隻股票,得1038係負數

跌到變高息股

跌到變高息股

哩隻野真心麻麻地
公用股既話我供中電,煤氣仲好

咁我又唔會咁諗 應該係脫R 之後D big acc成日驚姐 (好似係) 係2016算係好野黎
不斷買貴

越買越貴咪即係股價不斷升咩
就算月供都可以回調果時加注
最怕係供錯垃圾資產

最經典案例330思捷環球

跌到變高息股

哩隻野真心麻麻地
公用股既話我供中電,煤氣仲好

咁我又唔會咁諗 應該係脫R 之後D big acc成日驚姐 (好似係) 係2016算係好野黎

我兩年前70蚊開始供,試過79都供, 依家70都唔到
月供十隻,九隻都升

我都明 呢度係大家既不幸 個陣又收唔到6又脫R
【趣blogblog】51隻藍籌股明年息率大檢閱(股榮)
https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20171218/57594533
不斷買貴

愈買愈貴,賣返出去咪有賺囉
除非股災架姐,不過真係股災起上嚟,一手手買嗰d都係死
可以一手手咁買梗係好架,但要一嚟有錢先得呀嘛 二嚟又要有眼光知佢幾時係底
月供就預左唔會係賺得最盡 相對地佢ge技術需求同風險都低d

月供完 會唔會股價下跌 跌低過平均價 係咪少機會好多
同埋心理壓力上係咪無咁大 就算 蝕緊
不斷買貴

可以一手手咁買梗係好架,但要一嚟有錢先得呀嘛 二嚟又要有眼光知佢幾時係底

其實明白個原理嘅話,月供得你就預左佢會跌
事關月供都係講中長/長線投資,坐一個經濟週期係少不免,咁你供嘅時候跌個period拉得愈長,你拉出嚟個均價就愈低

細佬每月月頭都會做少少檢討同 adjustment - 舉例:每隻股票月供 $2000 落去
邊隻現價跌低過平均成本 10% ,果個月就加供 500
邊隻現價跌低過平均成本 20% ,果個月就加供 1000
如此類推
( 呢度可以修改做低過 50 或者 250 日線 )

前提:生意同派息穩定既公司
不斷買貴

事關月供都係講中長/長線投資,坐一個經濟週期係少不免,咁你供嘅時候跌個period拉得愈長,你拉出嚟個均價就愈低

細佬每月月頭都會做少少檢討同 adjustment - 舉例:每隻股票月供 $2000 落去
如此類推

同 一手手買 跌時 溝淡差唔多
不斷買貴

如此類推

同 一手手買 跌時 溝淡差唔多

但我見有人講越供得耐個舊錢越大
之後你每月供個舊數已經無傷大雅影響個平均價好輕微
粗略講月供係為你新手唔識入市/暫時唔夠錢
又覺得間公司好優質而設既
例如你覺得太古管理層好穩陣 好想買
但暫時又唔夠錢買一手 又驚儲得錢黎個價又升左買唔到 咁月供就啱你

當然仲有一大好處就係你控制個資產比例會靈活d 唔使下下all in 哂落去責死哂d錢

但係月供壞處就係入市係定死左某日 唔係個價最靚個日 同埋限死左個百幾款股票 (例如無得供太古b )
粗略講月供係為你新手唔識入市/暫時唔夠錢
又覺得間公司好優質而設既
例如你覺得太古管理層好穩陣 好想買
但暫時又唔夠錢買一手 又驚儲得錢黎個價又升左買唔到 咁月供就啱你

當然仲有一大好處就係你控制個資產比例會靈活d 唔使下下all in 哂落去責死哂d錢

但係月供壞處就係入市係定死左某日 唔係個價最靚個日 同埋限死左個百幾款股票 (例如無得供太古b )

想供14都無得我供

供左幾耐

我今個月開始供1038
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞