[月供股票] 12月尾

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
供開823 ,939
今個月開始供埋 2 ,66
終於開始set月供(應該係)
3 & 823
各 $1500 / $2000
供咗幾個月2800
今個月加埋6號
由讀書講到做緊野都未爆
樓我唔知啦
股15年小牛小爆已經好痛赤
今次咁高仲要好似未到頂咁撻落黎一定好撚痛
咁多人買2同3,想問下大家對嚟緊下調利潤保證有咩睇法?
後生仔黎講 供3同66 係咪太過保守
個個月供都離唔開 2 3 5 66 823

我就鐘情細價藍壽 邊隻就自己發掘

雖則我個月供倉仲輸緊錢 跑輸大市 但係我覺得十年後事旦爆一隻 我既增幅都多過哂以上咁多隻
掃平貨
上帝要你滅亡
你研究下2仔所謂既利潤管制係點黎就知點解佢可以年年加派息

同埋3仔係無管制的
2仔派息真係穩步上揚
學生想平平地入場
月供2 3千
供港鐵好唔好 主要當儲錢同收息咁
開左一通户口未睇點用
收息買銀行股啦, 5 / 939 唔錯
on9仔
係唔係992
今日一通3同823入貨價位都算ok,收市個價已經高過朝早買入價
學生想平平地入場
月供2 3千
開左一通户口未睇點用

可唔可以講下點解
5號我見佢個價高 我供得少買唔到幾多
會唔會收息果陣同其他股票對比上收得少?
簡單講呢兩隻股都大約有5厘息,穩陣同有增長,
總之你買佐100蚊有5蚊,1000蚊有50蚊,
但間間銀行唔同,有啲供股收息係要俾手續費,你問問先

每月$3000,一年 $36000,咁就1800蚊左右,
當然你每個月供係唔會足$1800啦,滙豐季季都派息,條數自己計,

的士佬傳說就係有300幾萬滙豐,一年有十幾萬股息,
乜都唔做每月有萬零蚊用
不過我覺得利潤管制對中電都有啲隱憂
話就話有護城河不敗,但睇返佢固定資產對比鄰近地區例如廣東都高
會唔會可以好似上次咁一降低利潤管制就即刻擴大資產值去維持個profit,我唔特別sure
另一個隱憂係中電海外投資回報率極低,管理層好似無咩投資眼光咁
再加埋貸款比起管制計劃限制高成一倍咁滯
令到我揀收息股嘅時候傾向1038多過2
學生想平平地入場
月供2 3千
開左一通户口未睇點用

可唔可以講下點解
5號我見佢個價高 我供得少買唔到幾多
會唔會收息果陣同其他股票對比上收得少?
你知唔知一隻股ge股價、派息、股數等等嗰d最基本概念先
同埋識唔識睇股票ge資料?例如aastock寫嗰d野?
簡單講呢兩隻股都大約有5厘息,穩陣同有增長,
總之你買佐100蚊有5蚊,1000蚊有50蚊,
但間間銀行唔同,有啲供股收息係要俾手續費,你問問先

每月$3000,一年 $36000,咁就1800蚊左右,
當然你每個月供係唔會足$1800啦,滙豐季季都派息,條數自己計,

的士佬傳說就係有300幾萬滙豐,一年有十幾萬股息,
乜都唔做每月有萬零蚊用

淨係追左3個post
唔該曬咁多位巴打
我再去追多啲先
過去幾年齋玩2800, 琴日放晒要再諗過個portfolio
諗住$5000 2號仔 $5000 1038
本身諗住要高息既港燈或者778 唔要2 號仔, 但係中銀冇得供
咁多位巴打點睇? 應該換銀行供定係照番2 號+1038 ?
想高息就唔揀66,唔計特別息佢唔根本派息唔高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞