[月供股票] 12月尾

1001 回覆
28 Like 1 Dislike

上面個倉係2016年年中,大學畢業1年開始建立既,果陣做左1年野,覺得剩擺錢去銀行係無可能買到樓,所以開始接觸股票。

下面個月供倉係半年前開,因為某d原因,本身以為自己唔得閒睇市先搞月供(大家都知唔投資食得屎),供番4隻大路野(3、66、823、1038),2隻風險高dd(簡金沙係因為覺得賭業無得輸,佢financial statements都好靚,比亞迪就覺得將來電動車普及,佢做首批developer會有優勢)。相信會繼續供落去直至呢堆公司開始末落
唔記得頭一個月定兩個月$6000,依加最少$9000。邊隻派息就全部供番果隻,上面個倉派息又會加番落月供倉個weight最低果隻。
好多長輩仲覺得股票等於賭錢

我老母就係咁
以前叫柒住佢唔好聽人鳩up 買老千股唔聽 輸幾球
依加係到屌我買股票
🙄記得某任男友有嘈過我呢樣野
我當時當然唔會理佢,照儲股票儲錢努力返工,之後佢工作唔順,失業,又開始坐食山崩,無老底無被動收入未搵到工開始脾氣唔好,就算搵到工都係辛苦兼自己唔中意但為左生活要死死地做。呢個時候我睇住佢,覺得係兩個唔同世界既人...

所以及早學習理財,平時應洗得洗,建立被動收入好重要。

我依加女朋友都係唔點識理財
上個月炒iphone 分左3萬比佢 今個月已經用曬
仲差緊我幾千蚊

利申 大家都係學生
咁好人分錢比女朋友

齊齊開心
咁快賺返黎既錢 會睇得無咁重
咁搭水 3萬都好快賺番

咪話左炒iphone
澳門賭業已經冇以前咁勁
除非大陸唔打貪
唔好話長輩,同輩都係咁諗,仲係度話睇我輸哂d錢,我真係笑而不語
單擺銀行都蝕通賬啦
賭業既本質係冇得輸既
同你一樣,同朋友講只會話我乜都唔識,輸死你,話買保險/基金仲好 講埋irr 呀通脹呢d問題都覺得保險嗰d 無得輸

我唯有祝佢好運,我月供就係自知無乜投資頭腦唔望發達,穩打穩紮收下息就算,長期黎講預左個市會有大幅度起伏咪當坐下囉,寧願輸喺自己手都唔想益d 保險基金狗
依家仲會唔會有人做零存整付?

岩岩供左半年2,66,823,2388,另外有5仔,6823
坐等收息,做姑婆本
有餘錢就買下細價股賺下茶錢

之前比痕身D 經紀呃過買D 15年plan, 但回報連通脹都蝕埋,唔會再咁蠢
好多唔識分短炒同買藍籌長揸
真係唔清楚,我諗點都有d 客路既

其實我都係月供新手,心態同你差唔多 祝大家早日達標
圖二係點按出黎?可以顯示每隻股票佔比。

上面個倉係2016年年中,大學畢業1年開始建立既,果陣做左1年野,覺得剩擺錢去銀行係無可能買到樓,所以開始接觸股票。

下面個月供倉係半年前開,因為某d原因,本身以為自己唔得閒睇市先搞月供(大家都知唔投資食得屎),供番4隻大路野(3、66、823、1038),2隻風險高dd(簡金沙係因為覺得賭業無得輸,佢financial statements都好靚,比亞迪就覺得將來電動車普及,佢做首批developer會有優勢)。相信會繼續供落去直至呢堆公司開始末落
圖二係點按出黎?可以顯示每隻股票佔比。

Click張細圖
諗緊仲供唔供2800好 定係供住第隻先等佢回落
新年快樂
新年快樂!
月供致富
巴打 請問咩app?
[/quote]巴打 請問咩app?[img]assets/faces/xm/adore.gif[/img] [img]assets/faces/xm/adore.gif[/img][/quote]
巴打 請問咩app?[img]assets/faces/xm/adore.gif[/img] [img]assets/faces/xm/adore.gif[/img]

[img]assets/faces/xm/clown.png[/img] [img]assets/faces/xm/clown.png[/img][/quote]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞