[月供股票] 12月尾

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
年頭開始5000供盈富 但冇做啲咩操作 費時煩
高息但係冇增長
6823應該佔我組合三成左右
股息有增長就滿意
66 現價入點睇

想 儲錢收下息,但息率好低 ?
點解要66?特息唔係一定有

其實而家仲有咩高息股 ? 好似隻隻都炒高哂

本身想入 823

823絕對唔係高息股wo
收息揀6823
利申有幾手高過10蚊買 近期跌咁多都仲係正數
6823的確係高息首選 823係sell增長
高息但係冇增長
6823應該佔我組合三成左右

6823 高息之選
早排落番9.6-9.7買左2手擺

823要諗諗係咪供少d 本身供緊4000蚊
雖然短期來都睇唔到有咩理由會跌
反觀係越升越有

2388 今年有近50%增長 不過息率依家得3.2
暫時睇唔到2018仲有無得升
3988 反而息率有 5厘 不過今年就得12%增長
呢2隻你地會點揀
想1月開始供
2 - $2500
5 - $2500
823 - $2500
OR
5 - $3000
823 - $3000
你地會點揀?
或者有無其他建議?
請指點一下, 感謝
中銀冇得供
中銀月供股票用邊張信用卡最著數?
恒地會(?)
LM
823升到咁
無悔冇早啲供823 用哂啲錢供66
66唔派特息擺係度浪費青春
一年年結,月供倉 year-end 睇下個 balance,會見到自己累積的成果,可以睡得安樂

2011 年中開倉
2011 year-end: 44k
2012 year-end: 189k
2013 year-end: 256k
2014 year-end: 422k
2015 year-end: 555k
2016 year-end: 834k
2017 year-end: 1.282M

唔算得係乜野大成就,最少對著 all-in 買 700, bitcoin 或者吉利 既巴絲黎講,呢個成績只會俾人恥笑,但月供玩落去,升升跌跌都訓得著覺,自覺不失為一個 long term plan 去諗幾時可以退休了
巴打每年供幾多錢到? 好有恆心 我諗都好少人keep住供到咁耐
頭兩三年 7-8k 一個月
而家 20k 一個月左右

著眼點睇派息,就唔多點理股價上落。
學生每月想每月供一千 但賺埋都唔夠俾手續費 應唔應該草多少少直接買一手?

之後果幾年好驚人,真係恭喜你呀
上個月開始供
月供6千蚊咁大把
唔知要供到幾時先可以好似巴打你咁 有7位數字
有志者事竟成
其實我希望能夠儲到八位數字先停,不過長路漫漫,中間有其他野走出黎搞亂個 plan 都不一定
係 月供就係有依樣好處 唔洗成日升跌少少就要理
希望終有一日可以學個的士佬退休
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞