[月供股票] 12月尾

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
問CS啦屌你
月供開公用股既各位
會唔會係加息週期加番隻銀行股hedge一hedge
有時會覺得全部都係同一個板塊唔夠diversified
雖然公用股本身都係安全
本唔大你分幾多份都係乜意思...
而且你自己都講左公用股安全

公用股已經係最安全 唔跟跌唔跟升
有無人答 12個月以嚟賺幾多
唔洗講買邊幾隻
有無人答 12個月以嚟賺幾多
唔洗講買邊幾隻

新增股票算係新plan呀
供緊2,66,823,2388 個到$7000
想供多隻,5/1038/2800 邊隻會好d? 唔該晒
依家要新加多隻的話一定係1038
路過
覺得你地分得太散
1千蚊供一隻真係有D太小
供股唔係供得愈多隻愈好
依家個市咁高價 供股慢慢入市係咪穩陣好多 唔想又一入就坐
聽日有冇得再睇1038超低成交
Ticker
我諗意思係太散第一 好難管理 選岩自已既股票好難 第二 唔係所有風險可以分化 第三我自已覺得最重要 如果本金唔多 分散意義唔大
近排發覺月供股票遇到個牛市真係幾厲計
其實月供股票最吸引都係「平均成本法」
所謂平均成本法,簡單講即係股票價有高有低,平均成本法就保障你/新手唔會係股票價最高位個陣all in哂落去

但係近排股市暢旺,睇下大家鐘意既藍籌2,3,5,6,66,823唔係年頭升到年尾,就係3年高位(例如我愛股2號仔 ,今年最低試過$70,但係12-16年頭都唔過$70.5),如果每個月都供四千落去,每個月越買就越少股,呢個就係月供股票最大既問題。

仲有一直存在入市時間差既問題,遇到個牛市就浮哂出黎。首先落盤時間兩間銀行都係交易日幾日前,即係入市個價靚唔靚就好睇彩數;第二就係成個市都知你銀行入市個時間就係11點幾,跟本就睇住黎食 ,唔係全日最高位已經好好彩。

反而月供股票對我黎講最吸引就係個手續費,免經紀佣金同埋其他雜費,但係呢個同股市升跌無關,所以最抵既玩法可能就係趁個市跌就月供入,個額就加到一手,跟住下個月就停供(咁樣都有個風險就係會delay幾日,呢幾日升跌可能就食左個手續費優惠)

當然如果你係一有錢就身痕想使哂佢咁梗係快d開始月供股票

利申個人意見only
睇死一隻識分析佢高低位利好利淡已經難
睇得準一隻倒不如襯佢跌分批重注買
供五六隻唔係分散風險 另一個角度睇係分散盈利
分到太散倒不如買2800 唔需要用腦分夠你五十隻藍籌
睇返今個月隻700 823個價根本係食住月供黎去
700 成400幾蚊入過兩三日就跌返成八蚊
823又係68蚊夾到上成72蚊
利申持有700 823
港股黎講月供計劃最大好處係可以低成本進入市場,同埋真係唔會人人有足夠既錢每月買一手股票參與市場
請問5同11大家會點揀? 點解? 謝謝
如果諗住供2隻, 一隻823, 另一隻揀公用股(2/3?), 銀行股(5/11?), 抑或66好?
823而家好貴
今日高位 明日低位
新手供得少係咪應該試咗公用股先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞