[月供股票] 12月尾

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
有無巴打供270
粗略講月供係為你新手唔識入市/暫時唔夠錢
又覺得間公司好優質而設既
例如你覺得太古管理層好穩陣 好想買
但暫時又唔夠錢買一手 又驚儲得錢黎個價又升左買唔到 咁月供就啱你

當然仲有一大好處就係你控制個資產比例會靈活d 唔使下下all in 哂落去責死哂d錢

但係月供壞處就係入市係定死左某日 唔係個價最靚個日 同埋限死左個百幾款股票 (例如無得供太古b )

想供14都無得我供

我想供62
一日有專營權一日都穩陣
但暫時又唔夠錢買一手 又驚儲得錢黎個價又升左買唔到 咁月供就啱你

當然仲有一大好處就係你控制個資產比例會靈活d 唔使下下all in 哂落去責死哂d錢

但係月供壞處就係入市係定死左某日 唔係個價最靚個日 同埋限死左個百幾款股票 (例如無得供太古b )

想供14都無得我供

我想供62
一日有專營權一日都穩陣

係政府偏幫下比66打壓緊
同時佢有好大部分係地產

想供14都無得我供

我想供62
一日有專營權一日都穩陣

係政府偏幫下比66打壓緊
同時佢有好大部分係地產

買晒囉
62車廠塊地都好值錢
月供 會唔會都會蝕 越買越貴
不斷買貴
同埋 如果每手咁買 等回調買 咪仲好??

愈買愈貴,賣返出去咪有賺囉
除非股災架姐,不過真係股災起上嚟,一手手買嗰d都係死
可以一手手咁買梗係好架,但要一嚟有錢先得呀嘛 二嚟又要有眼光知佢幾時係底
月供就預左唔會係賺得最盡 相對地佢ge技術需求同風險都低d

月供完 會唔會股價下跌 跌低過平均價 係咪少機會好多
同埋心理壓力上係咪無咁大 就算 蝕緊

簡單d諗
月供得既d錢都唔係緊急錢
同埋都係想退休後每個月有糧出
如果唔放既話股價升定跌同你有咩關係呢

如果你話到最後退休個陣都會放
只要當時個價係升得高過而家, 咁你而家買幾貴都唔會蝕架
加上幾十年後既野都睇得通既話我一早發左達啦
成個倉10隻股票,得1038係負數

供左幾耐

我今個月開始供1038

2年

我自己供左好耐 佢收購0006個陣我都好驚所以走左好多

之後脫歐之後"跌到" 70蚊就開始買返
供5 vs 11 你地會點揀

5家下唔洗再罰,業績應該會轉好而且巿帳率低D

每個月一手一手咁買又點睇?

你有錢而有判斷到咩價岩又等得咪一手一手買 月供只係無腦版溝貨

你有錢而有判斷到咩價岩又等得咪一手一手買 月供只係無腦版溝貨

但要選擇啱邊隻嚟買,之前好似睇新聞有人一手一手咁買 5 號仔

有眼光既咪allin一隻 冇既就揀多幾隻大路野 分散風險

但要選擇啱邊隻嚟買,之前好似睇新聞有人一手一手咁買 5 號仔

有眼光既咪allin一隻 冇既就揀多幾隻大路野 分散風險

通常有無眼光係之後先知
諗住供zte
本身有chief戶口
但聽你地講中銀包撚哂好似仲好
823 1038
呢兩隻咁多位ching睇好邊隻?

1038供到負

負緊4%

我都係

我+3% 你地幾時開始供架
823 1038
呢兩隻咁多位ching睇好邊隻?

1038供到負

負緊4%

我都係

我+3% 你地幾時開始供架

6定7月 供左半年

我上年11月開始供,中間skip左今年8到10月無供
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞