[PS4/PSV][SRW]超級機械人大戰X 明年3月29日發售(3)

995 回覆
10 Like 5 Dislike
係,而家仲要有中文,已經好難話唔識
當然初接觸可能就要玩下教學先
機戰中文D垃圾翻譯,不了
今次佢想做到魔法龍卷風大爆發好似好grand咁,但睇落真是好hea
lag撚到
我地玩開當然唔睇翻譯
但人地新手
呢度大把人細個白撞撞到熟晒個系統
細個都係咁玩, 但加埋劇情先係全套享受, 好難玩番日文版了
如果新手唔好強求拎熟練度應該唔會太難。同埋加陣啲機戰, 改爆幾部主力機已經可以無雙。
大把人玩中文都係飛晒劇情睇住部機出大絕就可以係度唔知燃D咩
SFC第三次開始玩機戰, 但係有漢化有中文版嘅情況下都係玩翻譯

你識日文就話啫, 我呢種冇去學過日文除咗50音同好基本嘅單字同基本文法外就完全唔識, 有中文睇劇情會開心好多
我既日文就係靠睇機戰劇情學
雖然漢字既日文發音都係唔算識我曬
傾計睇forum都會有人咁講ge
我同事都係中文版照飛故仔果D
機戰而家係老人game,梗係唔變好過變啦
1. 機人番唔流行,年代唔同,而家一輩唔興型棍機械人,只係興韓風/中二男同女女,邊似得以前睇機睇世界觀,而家睇機人動漫只係為左睇女女多,睇下近期hit既機人係咩就知,2199同天使與女,因為女女多囉 ,如果重製裝甲騎兵同三一,一定仆直
2.玩家市場問題,而家戰棋系唔啱後生玩,係得歐美先有市場,例如超高質既xcom同total war,歐美評價好高,亞洲區?呢2隻官方有漢化,連平民mod都有漢化,但一樣hit唔起。個個後生仔都鍾意act同fps系列,想機戰轉形賣得一係轉做食雞咁玩囉 火紋寧願出無雙都唔出正統續作係有佢原因
係,好肯定咁講
以家機戰仲生存到只係靠死忠支持
無乜可能吸引到新人
同日系JRPG回合制慢節奏既game一樣
D未玩過既人一玩就覺得悶
唔好話啦,老人客觀評理都應該覺得好悶
只不過係情意結(機戰呢個情意結大到係屬於我最鍾意嘅遊戲,沒有之一,嗰陣學日文學到N1都係因為想睇得明機戰講咩
越少精彩機人番=越少新血支持
新手會唔會好難上手?

我覺得如果依家d 機戰都玩唔掂....真係冇乜可能....依家重有埋中文.....除非係文盲
係,而家仲要有中文,已經好難話唔識
當然初接觸可能就要玩下教學先

依家d 機戰, 基本上冇可能輸....
升機都冇乜技巧, 有愛ge, 部部都可以變神機.....
以前, 打第四次機戰果d 年代, 亂升機真係會卡關....
我地玩開當然唔睇翻譯
但人地新手
巴打日文好勁 ?
呢度大把人細個白撞撞到熟晒個系統
細個都係咁玩, 但加埋劇情先係全套享受, 好難玩番日文版了

依家d機戰, 劇情先係重點....
即使我知道機戰遊戲性來來去去都係咁上下, 但係為左劇情, 我都會照買
XCOM都話
TOTAL WAR關咩事啊
而且戰棋根本從來唔係咩大眾GAME啦不論咩地方
而且機戰主要市場幾時係戰棋FANS
機戰又唔係D HARDCORE戰棋GAME黎
1. 機人番唔流行,年代唔同,而家一輩唔興型棍機械人,只係興韓風/中二男同女女,邊似得以前睇機睇世界觀,而家睇機人動漫只係為左睇女女多,睇下近期hit既機人係咩就知,2199同天使與女,因為女女多囉 ,如果重製裝甲騎兵同三一,一定仆直
2.玩家市場問題,而家戰棋系唔啱後生玩,係得歐美先有市場,例如超高質既xcom同total war,歐美評價好高,亞洲區?呢2隻官方有漢化,連平民mod都有漢化,但一樣hit唔起。個個後生仔都鍾意act同fps系列,想機戰轉形賣得一係轉做食雞咁玩囉 火紋寧願出無雙都唔出正統續作係有佢原因

xcom 正喎, 雖然真係幾難玩.
機戰明明分類上算係係SRPG或TBS
而且搞清楚RTS、RTT同TBS個分別先

仲有機戰本來仲有幾隻非戰棋的spinoff,例如某隻IB
雖然我成日FF可以整做RTS
XCOM都話
TOTAL WAR關咩事啊
而且戰棋根本從來唔係咩大眾GAME啦不論咩地方
而且機戰主要市場幾時係戰棋FANS
機戰又唔係D HARDCORE戰棋GAME黎

論難度....
機戰同xcom 根本唔同層次....
起碼機戰一定唔駛save and loaf , 除非你儲熟練度.
xcom hardcore 好多...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞