【罪大滔天】Sony Xperia 集中討論區 (10)!

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
用咗一個月
xzp d電用得快咗好多

8.0好伏

唔好更新8.0?

點解新版好似都伏咁
ios又係叫人唔好更11

已知問題:
相機sensor malfunction
mon auto 光度不正常地快速變光變暗
wifi箭嘴狂閃
用電用得快左(自己經驗)
用咗一個月

8.0好伏

唔好更新8.0?

點解新版好似都伏咁

已知問題:
wifi箭嘴狂閃

咁8.0更左有咩好處
係咪最好唔好更新

個ui 好似爽左小小
不過依家好似sony 收返左個update
用咗一個月

8.0好伏

唔好更新8.0?

點解新版好似都伏咁

已知問題:
wifi箭嘴狂閃

咁8.0更左有咩好處
係咪最好唔好更新

個ui 好似爽左小小

一拎就8.0唔知未更係點,依家個用電量我已經好滿意
仲有數據set左淨係LTE會打唔到電話
用咗一個月

8.0好伏

唔好更新8.0?

點解新版好似都伏咁

已知問題:
wifi箭嘴狂閃

咁8.0更左有咩好處
係咪最好唔好更新

個ui 好似爽左小小

等11月bug fix喇
用咗一個月

8.0好伏

唔好更新8.0?

點解新版好似都伏咁

已知問題:
wifi箭嘴狂閃

用ucb30 3.1線連usb共享上網會緩衝唔切
但過野速度冇問題
用咗一個月

8.0好伏

唔好更新8.0?

點解新版好似都伏咁

已知問題:
wifi箭嘴狂閃

但過野速度冇問題

其實wifi嗰個唔係Android 8.0原本就咁?
轉左XZ1了,但無左本身Z3既計數機,要點搵番出黎,定要另外DL
用咗一個月

8.0好伏

唔好更新8.0?

點解新版好似都伏咁

已知問題:
wifi箭嘴狂閃

但過野速度冇問題

其實wifi嗰個唔係Android 8.0原本就咁?

我仲諗緊會唔會csl太多人用所以慢左咁多
轉左XZ1了,但無左本身Z3既計數機,要點搵番出黎,定要另外DL

z3 壞哂三條邊既touch mon
上網查z3 批貨大批死mon邊
但我仲係好犯賤想買xzp

我部Z3用左3年,係唔夠GB數同粒電老化先換左XZ1
用咗一個月

8.0好伏

唔好更新8.0?

點解新版好似都伏咁

已知問題:
wifi箭嘴狂閃

咁8.0更左有咩好處
係咪最好唔好更新

個ui 好似爽左小小

等11月bug fix喇

一開始就係快左小小但係用耐左仲慢過以前

我xz1 compact一開始有計數機wor

邊間4280

imobile、英京都係
4000幾好撚抵屌
真係衰在送個超垃圾垃圾耳機

即係呢D鋪有保養但冇BT耳機?

只要係佢特約果幾間應該都送
imobile應該係特約

應該係講緊盒入面個隻,邊度都一樣嘅

bluetooth耳機應該講緊
「現凡購買Xperia XZ1 或 XZ Premium,即可獲贈Sony無線入耳式耳機WI-C400乙個(價值$600)限量4,000個!」
https://www.sony-xperia.com.hk/event_26.php

當日買機順便問埋SONY,呢件贈品一定要係係佢地官網寫過果堆得許零售鋪先有得送.@百老,阿澤,阿原,阿毛同各大電訊商及飛天流動咁 PRICE果堆細舖就SORRY LAAAAAAA,不過差價有成4舊,我寧願用呢4舊買過個自己鐘意既

唔理係咪price
總之特約=有耳機加有保
非特約就無耳機加無保

唔可以咁講,基本上好多PRICE見到既細鋪都係特約包括果間宏咩,但用佢地張單又參與唔到呢個活動

所以簡單理解既話
細鋪多數都屬特約而且有保
但參與活動換到禮物既要大鋪

至於邊D細鋪係特約建議問罪大FACEBOOK,反應都幾快
想問XZP而家出應該去邊度買好
見網上價行貨先4300-4600
但細鋪好似好多黑店同伏(定全部)?
大鋪果啲又仲賣緊5680

同埋我去大鋪試玩左陣
聽日講左右兩邊因為唔係金屬
好容易掉漆
第一間豐澤左右兩邊好似有少少位突起
用手指甲刮左幾下
突起果粒野就甩左少少落黎

之後去蘇寧 見到佢部DEMO機本身左右兩邊已經甩左一達
露哂白色塑機身
我再用手指刮多刮 甩一大塊落黎

本身真係好鍾意部XZP
老豆話貼錢比我出IP8PLUS我都唔想出
但旗艦機竟然咁既質地
想問下XZP用家點樣應對呢個問題
真係掉左漆點算好

問下罪大FB你心儀間細鋪有無保,有既驚咩?成千銀差價夠做好多野
講起罪大多無謂堅持又真 好似指紋鎖 又係初初個個牌子都有佢未有 只係因為堅持完美方案 同電源制整合而唔係背面咁反智
所以好多野都慢半拍甚至幾拍

有堅持先係好事 你望下其他大牌改到咩樣

呢句野係因為你對佢個品牌有愛先講得出,老實講,雖然自己都鐘意罪大呢個品牌,但自從Z3年代後佢電話既技術一直都慢人半代,亦錯失左好多增加市場佔有既機會
例如:
出左部ZU開拓左大MOON旗艦叫好又叫座,之後又停左...
捉到高質自拍鏡頭呢條路,但又放晒落D MTK U機度...
罪大機影相靚呢個概念係值入左香港人心中,但事實係到今日質素差對手半代
全屏設計唔一定好洗,但低屏佔呢個堅持又唔通係賣點?但佢XA1又做到D喎?
既然雙擊喚醒唔涉及成本,為何由有要變無?
三卡槽你XA1P可以做賣點,Z5P,XA1U又做到,點解唔放埋落旗艦?
大MON XA1U刻意俾粒細電你,其他機仲大粒,好野
指紋鎖樓上巴打講左.
其實SONY己經半代一機就好似車既FACELIFT一樣,既然係咁本應更有資格係呢半年改良打擊對手D款尾機,不過事實就係........同HTC簡直難兄難弟,如果唔係家底夠厚,呢個品牌既電話部門一早應該執柒左......
講起罪大多無謂堅持又真 好似指紋鎖 又係初初個個牌子都有佢未有 只係因為堅持完美方案 同電源制整合而唔係背面咁反智

呢句野係因為你對佢個品牌有愛先講得出,老實講,雖然自己都鐘意罪大呢個品牌,但自從Z3年代後佢電話既技術一直都慢人半代,亦錯失左好多增加市場佔有既機會
例如:
罪大機影相靚呢個概念係值入左香港人心中,但事實係到今日質素差對手半代
全屏設計唔一定好洗,但低屏佔呢個堅持又唔通係賣點?但佢XA1又做到D喎?
三卡槽你XA1P可以做賣點,Z5P,XA1U又做到,點解唔放埋落旗艦?
指紋鎖樓上巴打講左.
其實SONY己經半代一機就好似車既FACELIFT一樣,既然係咁本應更有資格係呢半年改良打擊對手D款尾機,不過事實就係........同HTC簡直難兄難弟,如果唔係家底夠厚,呢個品牌既電話部門一早應該執柒左......

Z3 開始慢人半代
Z1 前慢人一代
8.0越用越食電
8.0越用越食電

我真心唔明 8.0聲稱係比7.0慳電
點解仲可以客制到咁食電

例如:
指紋鎖樓上巴打講左.

Z3 開始慢人半代
Z1 前慢人一代

冇記錯Z2果期佢係第一批轉3GB RAM,之後就一直keep咗幾年
上年年尾定今年初先轉4GB
有無人用緊xz1 c 用電量如何
XZP 又飛左落地,花哂
太大部好難揸手
入手左xa1 plus

如何?想買兩部比爸媽

睇facebook好撚lag
唔知係咪apps問題
同埋個喇叭好大聲

電話零聲同聽人講野大唔大聲?

收音收得大唔大聲?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞