【罪大滔天】Sony Xperia 集中討論區 (10)!

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
嘩頂個adoptable storage好濕鳩

呢個又係乜功能

之前用z3c就算去到android 6.0都可以就咁掟app去sd card,依家xz1 compact冇得咁做,要用張sd card就要將張卡format變成internal storage一部份,要拎張卡做其他用途就要format過佢先

以前android用sd有兩大問題
一就係分開做external internal空間
變左d野要搬黎搬去
例如相機要set save external
有d game只可以download data落internal
whatsapp對話又只可以save落internal
到internal滿左又要搬野落external咁
二係保安問題
android係設計到就算有人o係街攞左你部機
冇密碼係睇唔倒你d資料
因為有加密
但有一個例外 就係sdcard入面既資料
adoptable storage就係lee兩個問題既solution

即係抽sd card入面幾多gb做internal
Pixel出左8.1 update

beta嚟
老母部z5c呢排up完7.1.1有d問題成日hand機
想問如果用xperia companion做左backup再做software repair
完左之後再倒返個backup入去係咪可以好似iphone咁 乜都唔洗搞就可以自己restore返d setting同apps果d
自已用iphone未洗過android機 求教

唔多得 大部份都要手動set返裝返
加上咁樣restore返可能又會中返bug

咁煩

backup 重要data再洗機會好d
唔洗會鳩彈
話時話xzp升完8.0相機個算法比7.1油畫左
話時話xzp升完8.0相機個算法比7.1油畫左

xzp升左8.0之後
成日com.android.phone has stopped
有冇咩方法解決?
xzp升左8.0之後
成日com.android.phone has stopped
有冇咩方法解決?

出問題就洗機
xzp升左8.0之後
有冇咩方法解決?

出問題就洗機

巴打有冇用過sony companion?
想問佢back up既野, 包唔包埋app 同app data?
8.0 有冇得set whatsapp 既notification 轉做唔pop up 出黎 淨係震only?

我覺得8.0解決左既野有:
mon 兩旁有陣時touch 唔到
喇叭細聲

新問題/冇改善既有:
相機油畫
食電左
wifi 個logo 好煩
notification 永遠都有舊野話你知背景有乜apps開緊
8.0 有冇得set whatsapp 既notification 轉做唔pop up 出黎 淨係震only?

喇叭細聲

新問題/冇改善既有:
相機油畫
食電左
notification 永遠都有舊野話你知背景有乜apps開緊

notification 可以用app解決
google play 搵 "hide running in the background"

呢個又係乜功能

之前用z3c就算去到android 6.0都可以就咁掟app去sd card,依家xz1 compact冇得咁做,要用張sd card就要將張卡format變成internal storage一部份,要拎張卡做其他用途就要format過佢先

變左d野要搬黎搬去
有d game只可以download data落internal
二係保安問題
冇密碼係睇唔倒你d資料
因為有加密
adoptable storage就係lee兩個問題既solution

但咁樣變到冇乜彈性,fix死張卡一定部機先讀到

喇叭細聲

新問題/冇改善既有:
相機油畫
食電左

notification 可以用app解決
google play 搵 "hide running in the background"

whatsapp heads up既問題呢

呢個又係乜功能

變左d野要搬黎搬去
二係保安問題
冇密碼係睇唔倒你d資料
因為有加密

呢樣兩睇啦, 方便vs安全
不過如果佢轉做可以自己set pw好過咁樣fix死張卡啦
用緊iPhone SE 諗緊轉用Sony XA1 Compact 好嗎?
用緊iPhone SE 諗緊轉用Sony XA1 Compact 好嗎?

Xz1 compact 好機黎呀
有冇xzp 8.0 用家講下感受

呢個又係乜功能

變左d野要搬黎搬去
二係保安問題
冇密碼係睇唔倒你d資料
因為有加密

依家我部機插住張卡但冇用,唔想佢fix死

呢個又係乜功能

變左d野要搬黎搬去
二係保安問題
冇密碼係睇唔倒你d資料
因為有加密

依家我部機插住張卡但冇用,唔想佢fix死

個設計太濕鳩

除咗正都唔知點講

除咗正都唔知點講

但係明顯有好大改善空間

除咗正都唔知點講

重點想問下有冇咩「新」缺點爆出黎

除咗正都唔知點講

重點想問下有冇咩「新」缺點爆出黎

食電左之類,聽人講喇叭變大聲左 拆聲咁
老母部z5c呢排up完7.1.1有d問題成日hand機
想問如果用xperia companion做左backup再做software repair
完左之後再倒返個backup入去係咪可以好似iphone咁 乜都唔洗搞就可以自己restore返d setting同apps果d
自已用iphone未洗過android機 求教

唔多得 大部份都要手動set返裝返
加上咁樣restore返可能又會中返bug

咁煩

backup 重要data再洗機會好d
唔洗會鳩彈

收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞