依家既香港根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁

490 回覆
5900 Like 34 Dislike
照咁講, 你班窮鬼老豆老母點解又咁廢咁窮?
無用既人咩年代都係無用架

所以窮人生仔真係害死下一代

經濟起飛都發唔到達
下一代, 出生係一個比人壟斷既社會更加無機會

咁正常地玩大富翁都可以有人玩輸嫁嘛。
你玩大富翁未試過玩到破產嫁

人地淨係會諗總之就係你廢
咩原因都係藉口

如果你係廢, 人地話你廢有咩問題?
如果你自覺勁,咁你又做左咩勁野呢?

咁我講講自己背景
住冇自己房既公屋,溫書都要去圖書館
大學有offer老母學費都冇幫我交
自己申請grant loan, 而家還緊
畢左業4年依家搵緊38K, 係固定收入,非佣金
早幾個月自己搬出去住,已經冇再靠屋企
自給自足 發達實冇份 咁就一世
你有冇野要挑剔我?

我背景同你差不多, 人工高你D, 有兩個物業, 有有家底既靚女朋友, 佢人工同你差不多,亦有自己既物業....其實計人工, 你係中上, 不過心態唔OK, 埋怨太多。你做IT, 本身已經係有得爆起既行業, 而且以你人工, 發達唔會冇機會, 不過係要等時機, 所有野會有洗牌既時候, 到時你咪就係白手興家既一個#

你好我好多架啦
發達要放手一搏先有機會
但我既身世唔容許我咁做
喂,搏輸左唔通訓街咩

都唔洗搏既,其實香港係缺IT人材,遲下上位就是你地,到時你會穩穩陣陣成為香港社會既贏家

真膠假膠呀香港缺it狗?
係咪等班廢老死唒年輕人先有屋住?
讀緊Hku ,發現三十年前Hku grad就發達,依家同我一個Hku degree ,價值前途差得遠

其實畢業要有2個重要既心態
1係其實學歷通脹左 建議盡早放低學士係咩天驕之子既想法
2係打工永遠唔會發達 諗點運用你既人工去做適當既投資
Quit game
有個年輕人推住架車去到酒店,佢喊,其他人笑
喱個世界,跟本你一出世已經比賽緊
幼稚園入學面試
小學考試
你中學ce,al 乜分數
大學讀乜科
跟本一開始已經分緊級

無錯社會係咁現實 唔係點樣分班精英同垃圾
外國都係咁 只不過香港既升級方向只有商科 唔同外國有唔同選擇

咁又係
香港慘d
輸左要住劏房,贏左又未必買到樓
點似外國咁正

你都傻既 知唔知new york LA樓價幾多
你話鬼佬可以住鄉下大屋
你都可以返大陸買樓架
根本邊度既廢物都係一鳩樣

你都傻既
知唔知挪威d監獄幾靚
又有ps3玩
好過香港劏房多多聲

所以你既夢想就係出國 然後住係個度?
幼稚園入學面試
小學考試
大學讀乜科
跟本一開始已經分緊級

外國都係咁 只不過香港既升級方向只有商科 唔同外國有唔同選擇

咁又係
香港慘d
點似外國咁正

你話鬼佬可以住鄉下大屋
你都可以返大陸買樓架

你都傻既
知唔知挪威d監獄幾靚
又有ps3玩
好過香港劏房多多聲

人地有石油,你有?
London劏房成千鎊一個月你唔講?
The name of the game is MONOPOLY my friend.
一開局既時候人人都差唔多實力而且機會處處
但係三個鐘頭之後
大部份既資源已經落入一小撮人手上
亦即係5,60後既中年人
咁年輕人係咩?
就係而家先叫你加入呢場遊戲既人
記唔記得大富翁每行一圈都可以拎二千蚊?
呢個就係你份糧
但冇用,場上每一格地都係人地
你全部人工都係交返晒租
人地早過你入場買左幅地就永生永世都係佢既
玩大富翁輸到咁上下都仲可以投降
人生冇呢回事,要折磨到死為止
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

Monopoly 遊戲既原意就係咁
但偏偏第一格最平果棟就擲極都擲唔中
幼稚園入學面試
小學考試
大學讀乜科
跟本一開始已經分緊級

咁又係
香港慘d
點似外國咁正

你話鬼佬可以住鄉下大屋
你都可以返大陸買樓架

你都傻既
知唔知挪威d監獄幾靚
又有ps3玩
好過香港劏房多多聲

所以你既夢想就係出國 然後住係個度?

呢個係香港窮人既夢想
至於我,緊係留香港繼續做收租佬

無錯 香港係有錢人既天堂 方便 又有一大班窮人撚
利申 住過幾個月Oslo Bergen 都係香港最好
但係三個鐘頭之後
咁年輕人係咩?
呢個就係你份糧
你全部人工都係交返晒租
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

我都聽過話其實個創作者整隻GAME
主要就係為左教育D民眾
現代資本主義既核心問題
個陣好似係戰前 20世紀初
個時歐美個一局大富翁已經玩左幾個鐘 (由工業革命開始)

如果香港呢一局已經玩左3個鐘
咁美國已經玩左十幾個鐘
英國已經係玩左一日
幼稚園入學面試
小學考試
大學讀乜科
跟本一開始已經分緊級

咁又係
香港慘d
點似外國咁正

你話鬼佬可以住鄉下大屋
你都可以返大陸買樓架

你都傻既
知唔知挪威d監獄幾靚
又有ps3玩
好過香港劏房多多聲

norway有咩罪係要坐一世?
但係三個鐘頭之後
咁年輕人係咩?
呢個就係你份糧
你全部人工都係交返晒租
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

主要就係為左教育D民眾
現代資本主義既核心問題

咁美國已經玩左十幾個鐘
英國已經係玩左一日

好明顯係格數問題
美國玩左咁耐都仲有咁多空地
香港玩左3個鐘就無晒地

香港迷你版大富翁
但係三個鐘頭之後
咁年輕人係咩?
呢個就係你份糧
你全部人工都係交返晒租
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

主要就係為左教育D民眾
現代資本主義既核心問題

咁美國已經玩左十幾個鐘
英國已經係玩左一日

好明顯係格數問題
美國玩左咁耐都仲有咁多空地
香港玩左3個鐘就無晒地

美國 其實貧富差距都好恐怖
一樣好多old money
不過冇歐洲咁誇張咁解
以前同人玩大富翁成日輸
後尾先發現原來條友偷錢
咁又算唔算揭示咗d咩
以前同人玩大富翁成日輸
後尾先發現原來條友偷錢
咁又算唔算揭示咗d咩

走捷徑可致富
算啦
返工返到麻木晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞