依家既香港根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁

490 回覆
5900 Like 34 Dislike
大富翁英文Monopoly就係解壟斷
有咩好講,資本主義社會既必然現象。
以前唔理有無能力都好,大勢所趨,你幾廢都有個譜,肯捱總會買到樓,創業成本又低,機會又多,難聽d講,求其做下小生意都賺。
同買股票一樣,超級大牛市,你點買點賺,贏錢係因為勢,唔係你眼光。
而家呢代無父幹,係好難架啦,除非你本身自己超級頂尖,不過萬中無一啦。
叻既捱幾年都買到樓既,一般貨色,靠屋企比首期都買到既,垃圾貨色算啦,你無機會的了。想創業?交得起租先講。

咁正常地玩大富翁都可以有人玩輸嫁嘛。
你玩大富翁未試過玩到破產嫁

人地淨係會諗總之就係你廢
咩原因都係藉口

如果你係廢, 人地話你廢有咩問題?
如果你自覺勁,咁你又做左咩勁野呢?

咁我講講自己背景
住冇自己房既公屋,溫書都要去圖書館
大學有offer老母學費都冇幫我交
自己申請grant loan, 而家還緊
畢左業4年依家搵緊38K, 係固定收入,非佣金
早幾個月自己搬出去住,已經冇再靠屋企
自給自足 發達實冇份 咁就一世
你有冇野要挑剔我?

我背景同你差不多, 人工高你D, 有兩個物業, 有有家底既靚女朋友, 佢人工同你差不多,亦有自己既物業....其實計人工, 你係中上, 不過心態唔OK, 埋怨太多。你做IT, 本身已經係有得爆起既行業, 而且以你人工, 發達唔會冇機會, 不過係要等時機, 所有野會有洗牌既時候, 到時你咪就係白手興家既一個#

你好我好多架啦
發達要放手一搏先有機會
但我既身世唔容許我咁做
喂,搏輸左唔通訓街咩

都唔洗搏既,其實香港係缺IT人材,遲下上位就是你地,到時你會穩穩陣陣成為香港社會既贏家

真膠假膠呀香港缺it狗?
係咪等班廢老死唒年輕人先有屋住?
讀緊Hku ,發現三十年前Hku grad就發達,依家同我一個Hku degree ,價值前途差得遠

唔好話hku,30年前中5前途都好過你今日hku
所以而家咪一讀完書,即係第一圈都未行完,糧都未出就決定棄game自殺
而家只係被迫去左最貴張賭檯玩但張賭檯比人做曬手腳你冇得破局咁
大家成日提資本主義,本來資本主義仲有自我修復機制,就係一次又一次大爆破。

對上 98-03年, 連純官同岳少呢d大孖沙二代都差d沒頂。本來08海嘯大家都等跌到仆街,點知美國佬改咗遊戲規則,令到呢個自我修復遙遙無期。

不過我仍然相信資本主義的修復機制會再次出現
未行完一圈都收皮
所以而家咪一讀完書,即係第一圈都未行完,糧都未出就決定棄game自殺

呢排真係好多自殺新聞
大家成日提資本主義,本來資本主義仲有自我修復機制,就係一次又一次大爆破。

對上 98-03年, 連純官同岳少呢d大孖沙二代都差d沒頂。本來08海嘯大家都等跌到仆街,點知美國佬改咗遊戲規則,令到呢個自我修復遙遙無期。

問題係呢個bug已經有人debug緊
唔會有機會係你有生之年reset個棋盤
咁你做玩家既應該點呢
玩到咁 我會反台
成個post一陣窮酸味

利申,窮到仆街

咁你做玩家既應該點呢

要幾錢先叫可以玩到下個遊戲?

我諗要靠AI
然後所有人既人工都一樣
出universal salary

咁你做玩家既應該點呢

要幾錢先叫可以玩到下個遊戲?

我諗要靠AI
然後所有人既人工都一樣
出universal salary
到時恐怕係果張圖中間既軍隊變左機械人,大資產階級一樣係上面,平民連出人力賺錢都冇機會

而加d國家都傾向印錢去填補呢個bug
變左物業資產愈來愈貴
反而人力資源就愈來愈賤

印銀紙係 debug, 定係只係延遲爆都未知。
喱個世界,跟本你一出世已經比賽緊
幼稚園入學面試
小學考試
你中學ce,al 乜分數
大學讀乜科
跟本一開始已經分緊級

人生online 既教學關卡先係成隻game既關鍵

大部分人就係教學關卡出事人生先失敗
而家班廢青最想唔使玩直接分錢比佢地玩共產最好,口口聲聲反共產黨,但最想只共産就係佢地

咪FF咁多啦,繼續捱啦廢青
大富翁隻game好似就係設計嚟教育資本主義黑暗嘅一面

Louis CK
而家班廢青最想唔使玩直接分錢比佢地玩共產最好,口口聲聲反共產黨,但最想只共産就係佢地

咪FF咁多啦,繼續捱啦廢青

我反對共產 有能者居之先係好事
不過.. 其實... 共產黨同真正嘅共產係兩回事...
如果可以quit game穩居耕下田自食其力咪幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞