依家既香港根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁

490 回覆
5900 Like 34 Dislike

五毛災難警報
妖post示眾誅討

我反對共產 有能者居之先係好事
不過.. 其實... 共產黨同真正嘅共產係兩回事...

廢人用佢老豆資本請叻人幫佢打理生意,再抽水

已經完全唔係咁有能者居之既世界

廢咩人
你以為得資本可以繼承到
能力 見識 人脈就唔得?
窮撚根本係全方位輸曬
你要知道Bill gates老豆老母係ibm高層
Warren Buffett 老豆係congressman

唔得,完。
唔好天真。富不過三代就係講緊家族式企業。

能夠有能力、見識、人脈傳承係因為資本

你講左重點
有時唔係錢既問題,家庭既文化,思想,教育都係資產黎
講名人因爲老豆老母發達大把例子
Mark Zuckerberg 老豆係牙醫 衣食無優 佢都承認如果唔係老豆老母有錢都唔夠膽退學一心攪FB

Elon Musk 老豆係工程師 南非有錢佬黎 細個有黑人管家出出入入 阿爺揸飛機環遊世界

Sergey Brin 老豆係大學教授 細細個係佢老豆浸淫下叻過晒同期人 最尾同Page創辦 Google

再番黎近d ge 馬化騰 老豆係黨員同上市公司董事

馬雲 老豆係文化界又係有頭有面既

我都費時搵埋d一直壟斷世界資本既JP Morgan, Exxon Mobil果d家族我驚有人接受唔到去刷首抽

所以話冇家底一世都唔會成功

本身已經有好好土壤先令到粒好既種子成長,又淋足水

相反土地貧瘠,又冇水灌溉粒種子幾靚都冇用

睇你成功叫咩
一直要做到蘋果教主先叫成功咩?
基本上你做得比你老豆好已叫成功
由基層上升到中產本身都難
更何況基層到富豪?
而個成班窮撚成撚日叫春
又話買唔到樓又無前途
老實講你無父幹下草成世錢買樓本身就叻過你老豆
咁唔叫成功?
你話無生活?咁你老豆難道有?
你望人地有生活咁你有冇佢個老豆先?
想有生活唔係唔得
創業搵錢 成功就龍 失敗就餓死老婆溫臭屋/毒撚一世
你做唔做先?
或者搵夠幾百萬 搵個欠發達地區如西伯利亞
你又去唔去先?
你想咩都唔付出又唔想供樓又要生活又冇父幹
得到人地用左幾代人先換番黎既資本同生活
我覺得中六合彩頭獎一注中會仲合理d

冇錯
其實只要可以叻過上一代
within自己既capability 做到最大既產能已經好好

下下都拎啲outlier黎講好難討論
你又唔講下宜家好多startup 都係靠自己
有錢有父幹既唔洗crowdfund唔洗angel啦 right?

老實香港一樣有好多父母供仔女留學, 但好多讀唔成番嚟
Mark Zuckerberg , Sergey Brin 個D父母都係中產但唔係特別有錢, 同香港個D父幹差好遠

Sergey Brin 細個已對科技有興趣, 成日睇popular science
香港父母叫仔囡學呢樣學個樣
填海係咪喺中間開地?
輕輕一推
輕輕一推
呢個世界根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁
https://lih.kg/2312735

咁就3年 17都未翻送中
幾多年之後睇返都一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞