依家既香港根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁

490 回覆
5900 Like 34 Dislike
大富翁隻game好似就係設計嚟教育資本主義黑暗嘅一面
班老野死左咪到你地上位囉

老野死左 老野個仔上位

咁咪叫你同老野個仔 FD D LOR

何不食肉糜
砍掉重練
班中坑仲要話「以前自己都係咁捱」
屌你咩,依家度度都俾人屈住機
機會絕對比以前少
俾你班中坑依家黎多次都未必發到圍

講得出呢啲說話嘅中坑通常副身家重少過廢青,日日冇所事事,間中屌下班後生,等自己感覺良好
香港無父幹年青人只有追求獨立一條出路
班老野死左咪到你地上位囉

老野死左 老野個仔上位

咁咪叫你同老野個仔 FD D LOR

何不食肉糜

人地老嘢個仔肯同你FD至得
一開局既時候人人都差唔多實力而且機會處處
但係三個鐘頭之後
大部份既資源已經落入一小撮人手上
亦即係5,60後既中年人
咁年輕人係咩?
就係而家先叫你加入呢場遊戲既人
記唔記得大富翁每行一圈都可以拎二千蚊?
呢個就係你份糧
但冇用,場上每一格地都係人地
你全部人工都係交返晒租
人地早過你入場買左幅地就永生永世都係佢既
玩大富翁輸到咁上下都仲可以投降
人生冇呢回事,要折磨到死為止
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

你老豆老母都係5,60後
咁點解你老豆老母都撈唔掂

on9 唔通個個開頭嘅玩家都可以變大富翁咩
而家講緊後來加入嘅玩家無機會成功呀
駁唔到
反枱未嘗唔係出路

但又有一堆人驚反枱嘅話,連嗰二千銀雞糧都冇埋,所以捉撚住你隻手叫你唔好反

所以有啲人會選擇玩第二個遊戲,或者索性唔捉

between,樓主個比喻好撚正,尤其是地鐵站都可以俾人買嗰下證明大富翁真係有前瞻性

前乜撚野瞻,大富翁個原意就係咁 係你依家先睇出姐...依家地鐵咪就係拿齊4張車站,收貴到你仆街囉,明未?
但係三個鐘頭之後
咁年輕人係咩?
呢個就係你份糧
你全部人工都係交返晒租
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

睇你點定義成功
但係三個鐘頭之後
咁年輕人係咩?
呢個就係你份糧
你全部人工都係交返晒租
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

認真mode,

原則上所有土地既ownership係歸政府,所有土地都係由政府租出,所以唔多唔少無話永生永世之說,因為全部人都只係租

另一方面,買地/樓呢家野,大有大買細有細買,有錢人買成棵樓,你都可以淨係買一個flat,唔會話你少少都買唔到

講到尾都係你地對地產界太唔熟悉先覺得無希望,或者睇堆黎緊房屋施政方案再講
但係三個鐘頭之後
咁年輕人係咩?
呢個就係你份糧
你全部人工都係交返晒租
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

睇你點定義成功

成功係個社會定義
每個年代都有人白手興家 廢就廢啦

AGGER,賴地硬

AGGER,賴地硬

樓豬:80後 90後 點白手興家

AGGER,賴地硬

樓豬:80後 90後 點白手興家

如果係賴地硬就唔會社會各階層都有怨言啦
而家講緊係大多數人都不滿政府施政偏財團
轉移焦點都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞