依家既香港根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁

490 回覆
5900 Like 34 Dislike
玩左咁耐,終於抽到張交津既社會福利卡
可以認真答你無家底 父幹嘅後生仔安份守紀平淡一生算啦,唔好大諗頭學人想發達 入上流社會。
呢d野唔係你地玩得起架

我已經玩緊
屋企有啲錢有啲家底又點 大把仔女都係垃圾 我有個frd屋企有幾層樓收租 但係佢搵得萬幾蚊 最近仲辭埋職 日日掛住打機 你有能力賺左佢地啲錢 你地嘅生活就會掉轉

而家個社會差在買樓好難 但係要搵幾萬蚊一個月養下車去下旅行其實唔難 你玩仲有機會變做班有錢中坑 唔玩就等坐監算

我唔覺得樓主玩得廢
至少搵38k 好過好多人
但我覺得唔應該為左某部份就去改變成個遊戲規則

我成日都安慰自己都未洗捱餓

我識人兩公婆搵唔過2萬
同老母住公屋
再生個B出黎
果d就真係廢啦

補充:係加埋唔過2萬
簡直害左個b

加埋都唔過2萬都好有難度
我d師弟fg都16k
做左幾個月就轉工,搵20
我諗佢遲下都追到我

個男本身學歷唔高
而佢老婆又係做part time
咁差唔多啦

地盤老雜都8舊水日

學歷唔高做地盤真心抵玩
可以認真答你無家底 父幹嘅後生仔安份守紀平淡一生算啦,唔好大諗頭學人想發達 入上流社會。
呢d野唔係你地玩得起架

我已經玩緊
屋企有啲錢有啲家底又點 大把仔女都係垃圾 我有個frd屋企有幾層樓收租 但係佢搵得萬幾蚊 最近仲辭埋職 日日掛住打機 你有能力賺左佢地啲錢 你地嘅生活就會掉轉

而家個社會差在買樓好難 但係要搵幾萬蚊一個月養下車去下旅行其實唔難 你玩仲有機會變做班有錢中坑 唔玩就等坐監算

養下車 去下旅行
咁既消費去到老
就慘
呢d野唔係你地玩得起架

我已經玩緊

可能你個fd就係見有幾層樓收租
自己又唔大野心
不如辭職嘆下世界
呢d野唔係你地玩得起架

我已經玩緊

養下車 去下旅行
咁既消費去到老
就慘

(正常人)收入會keep住升 咁嘅消費去到老唔會慢 消極嘅人去到老就會慘
呢d野唔係你地玩得起架

我已經玩緊

自己又唔大野心
不如辭職嘆下世界

樓主 我岩岩刨晒個post 我同你差唔多 又係公屋仔又係IT狗 畢左業5年 收入同你都差唔多 不過我同屋企人關係好啲 仲同緊屋企人住 但係住得離市區好遠

我岩岩開左間公司 run順左之後下年就會辭職
呢篇野今朝我睇左次,覺得有d問題,但又講唔出咩問題

岩先朋友又講多次呢篇野,我先諗到有咩問題

創造大富翁既人原意本來就係想借大富翁表達社會不公

唔怪之得我睇呢篇野有多少遺和感
一開局既時候人人都差唔多實力而且機會處處
但係三個鐘頭之後
大部份既資源已經落入一小撮人手上
亦即係5,60後既中年人
咁年輕人係咩?
就係而家先叫你加入呢場遊戲既人
記唔記得大富翁每行一圈都可以拎二千蚊?
呢個就係你份糧
但冇用,場上每一格地都係人地
你全部人工都係交返晒租
人地早過你入場買左幅地就永生永世都係佢既
玩大富翁輸到咁上下都仲可以投降
人生冇呢回事,要折磨到死為止
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

點解你老豆發唔到達

新移民

因為廢
另外,一齊開局只代表起跑線相近
唔代表穩贏

你老豆廢,人地老豆勁

人地將資源留比個仔,天經地道
呢d野唔係你地玩得起架

我已經玩緊

自己又唔大野心
不如辭職嘆下世界

樓主 我岩岩刨晒個post 我同你差唔多 又係公屋仔又係IT狗 畢左業5年 收入同你都差唔多 不過我同屋企人關係好啲 仲同緊屋企人住 但係住得離市區好遠

巴打好勁開埋公司
我自問冇咁既心力
巴打加油
開公司可以有好大爆發力
話唔定第時你就係大富翁
+;![].我迷失在.* 這場﹍×°人遊戲°°°×.﹏\
一開局既時候人人都差唔多實力而且機會處處
但係三個鐘頭之後
大部份既資源已經落入一小撮人手上
亦即係5,60後既中年人
咁年輕人係咩?
就係而家先叫你加入呢場遊戲既人
記唔記得大富翁每行一圈都可以拎二千蚊?
呢個就係你份糧
但冇用,場上每一格地都係人地
你全部人工都係交返晒租
人地早過你入場買左幅地就永生永世都係佢既
玩大富翁輸到咁上下都仲可以投降
人生冇呢回事,要折磨到死為止
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

點解你老豆發唔到達

新移民

因為廢
另外,一齊開局只代表起跑線相近
唔代表穩贏

你老豆廢,人地老豆勁

人地將資源留比個仔,天經地道

我諗你意會錯我個post想講咩
所謂文革 就係大洗禮 將資源重新分配
而家整多次就差唔多
點會一開始嗰個實力差唔多, 你講緊出世 定係一間公司入面先先
呢d野唔係你地玩得起架

我已經玩緊

自己又唔大野心
不如辭職嘆下世界

巴打好勁開埋公司
我自問冇咁既心力
巴打加油
開公司可以有好大爆發力
話唔定第時你就係大富翁

打工都有打工嘅好嘅 夠穩定同埋煩少好多野 你過多幾年都5皮+ 儲下錢做下投資 之後都可以輕鬆生活 唔一定要做大富翁嘅 開心生活唔好咁消極最重要
好易!想破壞個玩法就係99%玩家乜撚都唔做,全世界唔返工嗰1%就會收皮

「利申:要返工,不了」
呢d野唔係你地玩得起架

我已經玩緊

自己又唔大野心
不如辭職嘆下世界

巴打好勁開埋公司
我自問冇咁既心力
巴打加油
開公司可以有好大爆發力
話唔定第時你就係大富翁

打工都有打工嘅好嘅 夠穩定同埋煩少好多野 你過多幾年都5皮+ 儲下錢做下投資 之後都可以輕鬆生活 唔一定要做大富翁嘅 開心生活唔好咁消極最重要

打工有時都真係幾hea
同同事傾下計就一日
如果自己生意我可能會好肉緊搞到精神緊張
你可以去少幾次停車場 踩返你老豆塊地 過多幾個圈你咪可以同人買佢塊地囉
都係個句 炒樓炒股連車位都炒 個個都買磚頭 你窮你玩唔起依個遊戲 但奈何香港地依舊大把人係既得利益者坐係到 奴役緊低下階層 有幾多人老豆老母幾廿歲都朝7晚9 又有幾多人錢搵錢坐係高位嘆住望你班人嗌反政府物乜物 人地著緊係錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞