依家既香港根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁

490 回覆
5900 Like 34 Dislike
班廢中頂盡咪揸住淺藍色三間屋
但就學人指點江山,話自己係點捱點捱
照咁講, 你班窮鬼老豆老母點解又咁廢咁窮?
無用既人咩年代都係無用架啦

咁正常地玩大富翁都可以有人玩輸嫁嘛。
你玩大富翁未試過玩到破產嫁

人地淨係會諗總之就係你廢
咩原因都係藉口

如果你係廢, 人地話你廢有咩問題?
如果你自覺勁,咁你又做左咩勁野呢?
機遇每個時代都有 就好似廢物邊度都有

廢物最鍾意浪費時間怨三怨四, 將來就算再洗牌, 一個淨係識埋怨既廢物都唔會有作為。

所以有咁多以 重生 穿越 為題既小說電影漫畫劇集 就係為左安慰班垃圾 等佢地以為重新黎過就可以成功
點解會咁中point
事實上 你廢就係廢
得閑買張投胎卷
唔係你地都無機會上位架啦
香港?
成個資本主義世界都係咁喇,
乜春知識產權都係同一玩法,合理化先到全取
開始知仆街拿?唔見棺材唔流眼淚
你睇依加幾多爛仔紋身佬,幾多搵笨金融健身地產狗
有錢既就愈有錢,窮既就愈窮
到你五六十歲既時候,咪係你地既世界囉
冇得hard reset
照咁講, 你班窮鬼老豆老母點解又咁廢咁窮?
無用既人咩年代都係無用架啦

咁正常地玩大富翁都可以有人玩輸嫁嘛。
你玩大富翁未試過玩到破產嫁

人地淨係會諗總之就係你廢
咩原因都係藉口

如果你係廢, 人地話你廢有咩問題?
如果你自覺勁,咁你又做左咩勁野呢?

咁我講講自己背景
住冇自己房既公屋,溫書都要去圖書館
大學有offer老母學費都冇幫我交
自己申請grant loan, 而家還緊
畢左業4年依家搵緊38K, 係固定收入,非佣金
早幾個月自己搬出去住,已經冇再靠屋企
自給自足 發達實冇份 咁就一世
你有冇野要挑剔我?
反枱未嘗唔係出路

識玩一定咁玩

係呀, 學校老師你地都未反到啦

仲話反個社會, 笑唔笑屎人

直接棄game
搵第二枱入場費低地又未俾人霸曬既
你地咪慢慢係度滾塘魚咯

三十年前中國咪咁,但比崇洋撚話圈養
要比歐美人進入市場先算自由貿易
其實一個社會總有人做窮人有人做有錢人㗎啦 怪就怪自己無好好投胎啦
講得好,啪啪啪
其實一個社會總有人做窮人有人做有錢人㗎啦 怪就怪自己無好好投胎啦

你知道嗎,做中產係最撚慘,交幾撚多稅
冷靜d照下鏡 睇下自己生成點
拎返份會考AL DSE 成績表出黎睇下自己幾多分

呢個世界好公平 你無樣無能力無家底
咁樣都可以成功 呢個世界會世界大亂
反枱未嘗唔係出路

識玩一定咁玩

係呀, 學校老師你地都未反到啦

仲話反個社會, 笑唔笑屎人

直接棄game
搵第二枱入場費低地又未俾人霸曬既
你地咪慢慢係度滾塘魚咯

玩過第二隻game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞