依家既香港根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁

490 回覆
5900 Like 34 Dislike
好多廢材都唔明白點撚解人地咁好命 自己就咁撚窮
無他 人生呢個遊戲就係你自己打出黎 正所謂 條路自己簡 仆街唔撚好喊
參與呢場人生遊戲
首先第一步首抽 呢下講求運氣 窮撚永遠比有錢人多幾十倍 你開局抽唔中5星金蛋 但你只係唔撚係弱智 其實開局已經唔算好差
再之後就係小學中學大學 問下自己讀成點撚樣 有無資格去學人要求有幾萬蚊人工 世界好撚公平 你有料 實有符合你能力既工資
之後機遇牌 97回歸 金融風暴海潚 沙士 有無膽量同實力 去襯低吸納呀
就咁計 97到宜家都有5 次機會你脫貧 你用下腦諗下自己到底衰邊鳩樣
最後 唔撚好怨你地老豆老母 幾十歲人就好好諗下自己做乜咁失敗 乜柒錢都無
想不勞而獲靠首抽? 無撚野啊?

到後都係個句
冷靜d 照下鏡 睇下銀行存款 拎返份成績單出黎
呢個世界就係需要你呢d 底層 先唔會世界大亂

😂😂👍🏼👍🏼👍🏼
無他 人生呢個遊戲就係你自己打出黎 正所謂 條路自己簡 仆街唔撚好喊
參與呢場人生遊戲
首先第一步首抽 呢下講求運氣 窮撚永遠比有錢人多幾十倍 你開局抽唔中5星金蛋 但你只係唔撚係弱智 其實開局已經唔算好差
再之後就係小學中學大學 問下自己讀成點撚樣 有無資格去學人要求有幾萬蚊人工 世界好撚公平 你有料 實有符合你能力既工資
之後機遇牌 97回歸 金融風暴海潚 沙士 有無膽量同實力 去襯低吸納呀
就咁計 97到宜家都有5 次機會你脫貧 你用下腦諗下自己到底衰邊鳩樣
最後 唔撚好怨你地老豆老母 幾十歲人就好好諗下自己做乜咁失敗 乜柒錢都無

到後都係個句

😂😂👍🏼👍🏼👍🏼

參與呢場人生遊戲

到後都係個句

😂😂👍🏼👍🏼👍🏼

所以好多學生棄game

之後d中坑: 少少嘢都捱唔住
你地班屎青喺邊個年代咪一樣咁廢 就算畀你地早幾十年岀世都係咁上下㗎咋😂
所以好多學生棄game

之後d中坑: 少少嘢都捱唔住

點啊垃圾 棄你老母味 又係呢啲讀書唔成廢柴嘅籍口😂
D 機會 命運卡
係唔會令你逆轉
如果係叮噹大富翁,玩左三個鐘後一野用處境調換槍,搞撚掂
其實如果你係真絲打既話點開局都好易玩

利申:巴打

收皮啦父權撚
男同女生活喺呢個仆街香港都係咁撚慘架啦

男:兩舊屎,女:都係兩舊屎,不過d男既會幫手哽
駁唔到
放心啦 就快玩完
其實大富翁既發明者正正就係當時二戰既時候一個貧困家庭自己發明既遊戲,用嚟實現佢地想變有錢既夢想。
當時佢地只係用張枱布畫d格仔嚟玩,有一日有個商人經過借宿,無意中見到呢家人玩呢個遊戲,咁佢就被啟發,發明左而加既大富翁。
所以大富翁正正就係真實社會既樣子。
可以認真答你無家底 父幹嘅後生仔安份守紀平淡一生算啦,唔好大諗頭學人想發達 入上流社會。
呢d野唔係你地玩得起架

This is true
都係果句 end game撚比班窮撚仲生仔既人好
起碼唔洗害下一代 end game撚值得尊敬
「玩大富翁輸到咁上下都仲可以投降
人生冇呢回事,要折磨到死為止
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩
Sad but True
「玩大富翁輸到咁上下都仲可以投降
人生冇呢回事,要折磨到死為止
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩
Sad but True

你唔投得降咩屌你 真係on99
大家成日提資本主義,本來資本主義仲有自我修復機制,就係一次又一次大爆破。

對上 98-03年, 連純官同岳少呢d大孖沙二代都差d沒頂。本來08海嘯大家都等跌到仆街,點知美國佬改咗遊戲規則,令到呢個自我修復遙遙無期。

不過我仍然相信資本主義的修復機制會再次出現

問題係呢個bug已經有人debug緊
唔會有機會係你有生之年reset個棋盤
咁你做玩家既應該點呢

要幾錢先叫可以玩到下個遊戲?

我諗要靠AI
然後所有人既人工都一樣
出universal salary

AI 係未來一定會有 而家研發左機器人跟住個code搬貨 踢佢打佢都係會企起身跟code搬 遲早倉 sales waiter低技術行業會大量炒人 到時只會更亂 社會無日安寧 出同一份人工咪玩啦 個個出同一份人工 邊個想做地盤 做藍領?

因為AI/robot 將會興起
大把人propose 緊universal income or services
有啲國家已經試行緊 finland switzerland etc

咩社會更亂無日安寧?
冇左舊既工種就自然會流向其他工
唔好學啲廢老咁諗野啦
同埋AI發展唔係你阻止到既事
richard benson, mark zuckerberg呢就宜家諗緊universal income去應對

同埋AI既應用你諗錯曬
要replace都replace白領先
develop個AI 個cost用黎做藍領工?
梗係換走曬d trader, accountant 同保險佬啦
白領先係首當其衝
你所謂universal income咪即係人人拎綜緩?

AI如果去到咁實用,全世界數以億計既人同時失業,邊有政府應付得切?你睇下連慢性既人口老化福利問題都冇政府咁話解決到
有既,出古惑囉
講句難聽D,班窮鬼咁慘,咪自己團結一齊反檯咯,好支持你地架 反正你地仲有嘢輸咩
但係事實呢,我都費事講 信教啦,主會有日降臨拯救你地架
大家成日提資本主義,本來資本主義仲有自我修復機制,就係一次又一次大爆破。

對上 98-03年, 連純官同岳少呢d大孖沙二代都差d沒頂。本來08海嘯大家都等跌到仆街,點知美國佬改咗遊戲規則,令到呢個自我修復遙遙無期。

不過我仍然相信資本主義的修復機制會再次出現

問題係呢個bug已經有人debug緊
唔會有機會係你有生之年reset個棋盤
咁你做玩家既應該點呢

要幾錢先叫可以玩到下個遊戲?

我諗要靠AI
然後所有人既人工都一樣
出universal salary

AI 係未來一定會有 而家研發左機器人跟住個code搬貨 踢佢打佢都係會企起身跟code搬 遲早倉 sales waiter低技術行業會大量炒人 到時只會更亂 社會無日安寧 出同一份人工咪玩啦 個個出同一份人工 邊個想做地盤 做藍領?

因為AI/robot 將會興起
大把人propose 緊universal income or services
有啲國家已經試行緊 finland switzerland etc

咩社會更亂無日安寧?
冇左舊既工種就自然會流向其他工
唔好學啲廢老咁諗野啦
同埋AI發展唔係你阻止到既事
richard benson, mark zuckerberg呢就宜家諗緊universal income去應對

同埋AI既應用你諗錯曬
要replace都replace白領先
develop個AI 個cost用黎做藍領工?
梗係換走曬d trader, accountant 同保險佬啦
白領先係首當其衝
你所謂universal income咪即係人人拎綜緩?

AI如果去到咁實用,全世界數以億計既人同時失業,邊有政府應付得切?你睇下連慢性既人口老化福利問題都冇政府咁話解決到

呢個就係一個問題 你用ai去做最底層 但係始終都有分唔同level 你個人廢就始終係廢
就係塊餅整大左 廢物都只會食到餅碎

不過ai都係一個嘗試 改變以往人類剝削人類既格局
變成人類剝削AI
其實係個文化唔同咗

以前啲人夠食夠住就無問題
真正廢老發達(所謂)有上進心只係少數

而家後生仔既觀念係要買車買樓食得好
個難度比以前高咁多
梗係辛苦好多

不過呢個觀念都係班廢老灌輸俾後生
日本個班斷捨離人士咪係投降一族囉,返最少的工賺最基本的錢,留返時間畀自己。
失敗係社會嘅錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞