依家既香港根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁

490 回覆
5900 Like 34 Dislike
希望2047年中共收曬d地
重新分配過
要改變現狀 只可以推出一個新既社會運作規模
但好可惜人類係犯賤既 共產既結果就係生產力大幅降低 而目前只有資本主義加社會/福利主義混合版本為最可行 但呢個遊戲版本就要你地班垃圾做底層
希望2047年中共收曬d地
重新分配過

咪撚玩啦 就算平均分配 垃圾最後咪又係吐返塊地出黎
照咁講, 你班窮鬼老豆老母點解又咁廢咁窮?
無用既人咩年代都係無用架啦

咁正常地玩大富翁都可以有人玩輸嫁嘛。
你玩大富翁未試過玩到破產嫁

人地淨係會諗總之就係你廢
咩原因都係藉口

如果你係廢, 人地話你廢有咩問題?
如果你自覺勁,咁你又做左咩勁野呢?

咁我講講自己背景
住冇自己房既公屋,溫書都要去圖書館
大學有offer老母學費都冇幫我交
自己申請grant loan, 而家還緊
畢左業4年依家搵緊38K, 係固定收入,非佣金
早幾個月自己搬出去住,已經冇再靠屋企
自給自足 發達實冇份 咁就一世
你有冇野要挑剔我?

我背景同你差不多, 人工高你D, 有兩個物業, 有有家底既靚女朋友, 佢人工同你差不多,亦有自己既物業....其實計人工, 你係中上, 不過心態唔OK, 埋怨太多。你做IT, 本身已經係有得爆起既行業, 而且以你人工, 發達唔會冇機會, 不過係要等時機, 所有野會有洗牌既時候, 到時你咪就係白手興家既一個#

你好我好多架啦
發達要放手一搏先有機會
但我既身世唔容許我咁做
喂,搏輸左唔通訓街咩

都唔洗搏既,其實香港係缺IT人材,遲下上位就是你地,到時你會穩穩陣陣成為香港社會既贏家
唔少五六後親戚都話香港係時候要重新洗牌亂一亂先得
喱個世界,跟本你一出世已經比賽緊
幼稚園入學面試
小學考試
你中學ce,al 乜分數
大學讀乜科
跟本一開始已經分緊級
幼稚園入學面試
小學考試
大學讀乜科
跟本一開始已經分緊級

無錯社會係咁現實 唔係點樣分班精英同垃圾
外國都係咁 只不過香港既升級方向只有商科 唔同外國有唔同選擇
幼稚園入學面試
小學考試
大學讀乜科
跟本一開始已經分緊級

外國都係咁 只不過香港既升級方向只有商科 唔同外國有唔同選擇

分級係唔好
但已經係最好
幼稚園入學面試
小學考試
大學讀乜科
跟本一開始已經分緊級

咁又唔洗用詞咁激既
幼稚園入學面試
小學考試
大學讀乜科
跟本一開始已經分緊級

大學讀咩科真係好重要
有時候代入另外一方,都會明佢地個感覺

始終成績唔好,出到來做野
要用多好多分力先改到少少個結果
幼稚園入學面試
小學考試
大學讀乜科
跟本一開始已經分緊級

咁又係
香港慘d
輸左要住劏房,贏左又未必買到樓
點似外國咁正

你都傻既 知唔知new york LA樓價幾多
你話鬼佬可以住鄉下大屋
你都可以返大陸買樓架
根本邊度既廢物都係一鳩樣
班中坑仲要話「以前自己都係咁捱」
屌你咩,依家度度都俾人屈住機
機會絕對比以前少
俾你班中坑依家黎多次都未必發到圍

班廢老中坑以前咁多機會都把握唔到
仲好意思屌後生唔捱得

俾多d父幹上車新聞佢地睇,再問佢地後生做過d乜撚野搞到而家咁梅
最慘唔係由頭開始玩
由頭開始玩都冇得怨

我就係我屋企人玩爛左隻game交比我
同其他人點鬥
人地太平山都有幾層樓
一踩就破慘
其實依家呢個局面都好難改變
唯一要留意既係要自覺
自己廢或者屋企廢就要認
唔好再生下一代帶佢入黎呢局大富翁
見到你班窮撚咁唏噓,唔知點解有啲開心 呢個世界無你地班垃圾點得啊?

你梗係開心啦
可能我生活上唔多唔少都進貢俾你
最慘唔係由頭開始玩
由頭開始玩都冇得怨

我就係我屋企人玩爛左隻game交比我
同其他人點鬥
人地太平山都有幾層樓
一踩就破慘

巴打一齊加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞