依家既香港根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁

490 回覆
5900 Like 34 Dislike
大家成日提資本主義,本來資本主義仲有自我修復機制,就係一次又一次大爆破。

對上 98-03年, 連純官同岳少呢d大孖沙二代都差d沒頂。本來08海嘯大家都等跌到仆街,點知美國佬改咗遊戲規則,令到呢個自我修復遙遙無期。

不過我仍然相信資本主義的修復機制會再次出現

問題係呢個bug已經有人debug緊
唔會有機會係你有生之年reset個棋盤
咁你做玩家既應該點呢

要幾錢先叫可以玩到下個遊戲?

我諗要靠AI
然後所有人既人工都一樣
出universal salary
到時恐怕係果張圖中間既軍隊變左機械人,大資產階級一樣係上面,平民連出人力賺錢都冇機會

咁就唔會再有下一代
有錢人又會分有錢同超有錢內鬥

mouse heaven
最慘GE係 有D開局開得差GE 都屌我地呢班岩岩先玩呢隻GAME

大把玩到破產或仙都唔仙既老玩家最鍾意幫有錢玩家講好說話

好似佢有份咁
大家成日提資本主義,本來資本主義仲有自我修復機制,就係一次又一次大爆破。

對上 98-03年, 連純官同岳少呢d大孖沙二代都差d沒頂。本來08海嘯大家都等跌到仆街,點知美國佬改咗遊戲規則,令到呢個自我修復遙遙無期。

咁你做玩家既應該點呢

我諗要靠AI
然後所有人既人工都一樣
到時恐怕係果張圖中間既軍隊變左機械人,大資產階級一樣係上面,平民連出人力賺錢都冇機會

咁就唔會再有下一代
有錢人又會分有錢同超有錢內鬥
到時窮人唯一免費娛樂咪做愛囉,實會倒退番非洲人咁,有錢佬同權貴咪起牆隔開佢地
lm
其實如果你係真絲打既話點開局都好易玩

利申:巴打
其實用呢個邏輯諗就好多野都通曬
之前睇過本書 係研究社會階級流動性
佢用左個方法去量化呢樣野 結果發現
今時今日 英國同埋好多人吹奏既北歐
社會階級既流動性已經係好低
反而強國既流動性係幾高下

長期和平又已發展既地方流動性低係正常
咁隻game 本身就係為諷刺資本主義而設 所以似香港係好正常 因為香港係一個完美演繹資本主義既城市 姐係財富集中喺一小撮人度 留意番三個鐘前第一批玩嘅都唔會全部有錢
咁隻game 本身就係為諷刺資本主義而設 所以似香港係好正常 因為香港係一個完美演繹資本主義既城市 姐係財富集中喺一小撮人度 留意番三個鐘前第一批玩嘅都唔會全部有錢

當然唔會啦,你估前三個鐘人人都係天使?不過最騎呢係好多廢老玩家輸到喊仆街都話好好玩
其實如果你係真絲打既話點開局都好易玩

利申:巴打

收皮啦父權撚
男同女生活喺呢個仆街香港都係咁撚慘架啦
好多廢材都唔明白點撚解人地咁好命 自己就咁撚窮
無他 人生呢個遊戲就係你自己打出黎 正所謂 條路自己簡 仆街唔撚好喊
參與呢場人生遊戲
首先第一步首抽 呢下講求運氣 窮撚永遠比有錢人多幾十倍 你開局抽唔中5星金蛋 但你只係唔撚係弱智 其實開局已經唔算好差
再之後就係小學中學大學 問下自己讀成點撚樣 有無資格去學人要求有幾萬蚊人工 世界好撚公平 你有料 實有符合你能力既工資
之後機遇牌 97回歸 金融風暴海潚 沙士 有無膽量同實力 去襯低吸納呀
就咁計 97到宜家都有5 次機會你脫貧 你用下腦諗下自己到底衰邊鳩樣
最後 唔撚好怨你地老豆老母 幾十歲人就好好諗下自己做乜咁失敗 乜柒錢都無
想不勞而獲靠首抽? 無撚野啊?

到後都係個句
冷靜d 照下鏡 睇下銀行存款 拎返份成績單出黎
呢個世界就係需要你呢d 底層 先唔會世界大亂
幾貼切
樓望點解要咁灰心呢?
你應該要睇一睇「雞蛋.蘿蔔.咖啡豆」既故事
等抽中六合彩

咁你做玩家既應該點呢

我諗要靠AI
然後所有人既人工都一樣

AI 係未來一定會有 而家研發左機器人跟住個code搬貨 踢佢打佢都係會企起身跟code搬 遲早倉 sales waiter低技術行業會大量炒人 到時只會更亂 社會無日安寧 出同一份人工咪玩啦 個個出同一份人工 邊個想做地盤 做藍領?

咁你做玩家既應該點呢

我諗要靠AI
然後所有人既人工都一樣

AI 係未來一定會有 而家研發左機器人跟住個code搬貨 踢佢打佢都係會企起身跟code搬 遲早倉 sales waiter低技術行業會大量炒人 到時只會更亂 社會無日安寧 出同一份人工咪玩啦 個個出同一份人工 邊個想做地盤 做藍領?

由AI做

咁你做玩家既應該點呢

我諗要靠AI
然後所有人既人工都一樣

因為AI/robot 將會興起
大把人propose 緊universal income or services
有啲國家已經試行緊 finland switzerland etc

咩社會更亂無日安寧?
冇左舊既工種就自然會流向其他工
唔好學啲廢老咁諗野啦
同埋AI發展唔係你阻止到既事
richard benson, mark zuckerberg呢就宜家諗緊universal income去應對

同埋AI既應用你諗錯曬
要replace都replace白領先
develop個AI 個cost用黎做藍領工?
梗係換走曬d trader, accountant 同保險佬啦
白領先係首當其衝
班中坑仲要話「以前自己都係咁捱」
屌你咩,依家度度都俾人屈住機
機會絕對比以前少
俾你班中坑依家黎多次都未必發到圍

on9 仔, 知唔知每個有錢佬最想要o既係咩?係年青同體力! 有腦o既人永遠唔怕揾唔到錢,只怕再無咁o既體力去支持。
照咁講, 你班窮鬼老豆老母點解又咁廢咁窮?
無用既人咩年代都係無用架

👍🏼
好彩社會上有連登啲廢柴做低下層👍🏼 一日到黑即係識上網講經 現實又懶又廢 剩係識懶社會 人地成功就好彩/父幹 自己失敗就社會嘅錯/懷才不遇😂
仲有支那玩家,佢地無限金錢買晒d地等你交租,佢地唔係行一圈有2000蚊,係每行一步都有2000蚊印比佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞