依家既香港根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁

490 回覆
5900 Like 34 Dislike
一開局既時候人人都差唔多實力而且機會處處
但係三個鐘頭之後
大部份既資源已經落入一小撮人手上
亦即係5,60後既中年人
咁年輕人係咩?
就係而家先叫你加入呢場遊戲既人
記唔記得大富翁每行一圈都可以拎二千蚊?
呢個就係你份糧
但冇用,場上每一格地都係人地
你全部人工都係交返晒租
人地早過你入場買左幅地就永生永世都係佢既
玩大富翁輸到咁上下都仲可以投降
人生冇呢回事,要折磨到死為止
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

你老豆老母都係5,60後
咁點解你老豆老母都撈唔掂

on9 唔通個個開頭嘅玩家都可以變大富翁咩
而家講緊後來加入嘅玩家無機會成功呀

睇你點定義成功

中二病 活係自己世界
我已成功la
而家班廢青最想唔使玩直接分錢比佢地玩共產最好,口口聲聲反共產黨,但最想只共産就係佢地

咪FF咁多啦,繼續捱啦廢青

我反對共產 有能者居之先係好事
不過.. 其實... 共產黨同真正嘅共產係兩回事...

有乜好叫春
E個世界就係咁唔公平
你想輕鬆咪去d落後地方生活囉
不得不正皮
可以認真答你無家底 父幹嘅後生仔安份守紀平淡一生算啦,唔好大諗頭學人想發達 入上流社會。
呢d野唔係你地玩得起架

我已經玩緊
屋企有啲錢有啲家底又點 大把仔女都係垃圾 我有個frd屋企有幾層樓收租 但係佢搵得萬幾蚊 最近仲辭埋職 日日掛住打機 你有能力賺左佢地啲錢 你地嘅生活就會掉轉

而家個社會差在買樓好難 但係要搵幾萬蚊一個月養下車去下旅行其實唔難 你玩仲有機會變做班有錢中坑 唔玩就等坐監算

一層樓 最少五百萬
當你有能力五萬一個月
人地都多你差不多十年時間
真係駁唔到 我地一早已經輸撚哂
最慘GE係 有D開局開得差GE 都屌我地呢班岩岩先玩呢隻GAME
而家班廢青最想唔使玩直接分錢比佢地玩共產最好,口口聲聲反共產黨,但最想只共産就係佢地

仲有人覺得共產黨係"共產"
離地到咁

仲有人覺得共產黨係"共產"
離地到咁

唔係離地 係ON9
最恐怖嘅係咁細個棋盤有700萬隻棋
好想重刷首抽
大家成日提資本主義,本來資本主義仲有自我修復機制,就係一次又一次大爆破。

對上 98-03年, 連純官同岳少呢d大孖沙二代都差d沒頂。本來08海嘯大家都等跌到仆街,點知美國佬改咗遊戲規則,令到呢個自我修復遙遙無期。

不過我仍然相信資本主義的修復機制會再次出現

問題係呢個bug已經有人debug緊
唔會有機會係你有生之年reset個棋盤
咁你做玩家既應該點呢

要幾錢先叫可以玩到下個遊戲?

我諗要靠AI
然後所有人既人工都一樣
出universal salary
到時恐怕係果張圖中間既軍隊變左機械人,大資產階級一樣係上面,平民連出人力賺錢都冇機會

咁就唔會再有下一代
有錢人又會分有錢同超有錢內鬥

廢人用佢老豆資本請叻人幫佢打理生意,再抽水

已經完全唔係咁有能者居之既世界
點會一開始嗰個實力差唔多, 你講緊出世 定係一間公司入面先先

資本實力
強貼留名
講咁多頁都無建樹
不如諗下點改隻game會好玩

比如幾多玩家放棄就會即時 game over, 等佔優玩家極速無引
最後玩完一局贏家仲要可以將自己有嘅地同錢傳比仔女玩新嘅一局
唔記得係邊度睇過,大富翁嘅原意就係認識地產霸權嘅可怕,同樓主講嘅差唔多
咁入獄係咪最好

行到邊都要收錢,拆哂d公園

廢人用佢老豆資本請叻人幫佢打理生意,再抽水

已經完全唔係咁有能者居之既世界

廢咩人
你以為得資本可以繼承到
能力 見識 人脈就唔得?
窮撚根本係全方位輸曬
你要知道Bill gates老豆老母係ibm高層
Warren Buffett 老豆係congressman
其實用呢個邏輯諗就好多野都通曬
之前睇過本書 係研究社會階級流動性
佢用左個方法去量化呢樣野 結果發現
今時今日 英國同埋好多人吹奏既北歐
社會階級既流動性已經係好低
反而強國既流動性係幾高下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞