依家既香港根本係一局已經玩左三個鐘既大富翁

490 回覆
5900 Like 34 Dislike
唔止香港
好多已發展地區或國家都有咁既情況

要解決一係重新開局
一係擴大大富翁個地圖

美國玩左咁耐仲上流到wor
叻仔寫個apps就發達

事實上好多IT叻仔屋企都係有個錢
窮人IT發達有但唔多
大家成日提資本主義,本來資本主義仲有自我修復機制,就係一次又一次大爆破。

對上 98-03年, 連純官同岳少呢d大孖沙二代都差d沒頂。本來08海嘯大家都等跌到仆街,點知美國佬改咗遊戲規則,令到呢個自我修復遙遙無期。

不過我仍然相信資本主義的修復機制會再次出現

問題係呢個bug已經有人debug緊
唔會有機會係你有生之年reset個棋盤
咁你做玩家既應該點呢

要幾錢先叫可以玩到下個遊戲?

我諗要靠AI
然後所有人既人工都一樣
出universal salary
到時恐怕係果張圖中間既軍隊變左機械人,大資產階級一樣係上面,平民連出人力賺錢都冇機會

咁就唔會再有下一代
有錢人又會分有錢同超有錢內鬥

mouse heaven

AI都有擁有人 資產仲更加集中
一開局既時候人人都差唔多實力而且機會處處
但係三個鐘頭之後
大部份既資源已經落入一小撮人手上
亦即係5,60後既中年人
咁年輕人係咩?
就係而家先叫你加入呢場遊戲既人
記唔記得大富翁每行一圈都可以拎二千蚊?
呢個就係你份糧
但冇用,場上每一格地都係人地
你全部人工都係交返晒租
人地早過你入場買左幅地就永生永世都係佢既
玩大富翁輸到咁上下都仲可以投降
人生冇呢回事,要折磨到死為止
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

你老豆老母都係5,60後
咁點解你老豆老母都撈唔掂

on9 唔通個個開頭嘅玩家都可以變大富翁咩
而家講緊後來加入嘅玩家無機會成功呀

而家唔係真係個個開頭乜都冇, 有好多人一加入就大富翁, 勁既人一圈拎10000蚊你就拎2000蚊, 咁梗係冇機會成功啦....
而且97-03年 07-08年有大洗牌, 有哂機會,你/你父母又把握唔到, 俾你成功都對唔住其他人啦...
一個冇父幹冇能力冇運既人憑咩做大富翁

正皮比最後嗰句

如果你係廢, 人地話你廢有咩問題?
如果你自覺勁,咁你又做左咩勁野呢?

咁我講講自己背景
住冇自己房既公屋,溫書都要去圖書館
大學有offer老母學費都冇幫我交
自己申請grant loan, 而家還緊
畢左業4年依家搵緊38K, 係固定收入,非佣金
早幾個月自己搬出去住,已經冇再靠屋企
自給自足 發達實冇份 咁就一世
你有冇野要挑剔我?

我背景同你差不多, 人工高你D, 有兩個物業, 有有家底既靚女朋友, 佢人工同你差不多,亦有自己既物業....其實計人工, 你係中上, 不過心態唔OK, 埋怨太多。你做IT, 本身已經係有得爆起既行業, 而且以你人工, 發達唔會冇機會, 不過係要等時機, 所有野會有洗牌既時候, 到時你咪就係白手興家既一個#

你好我好多架啦
發達要放手一搏先有機會
但我既身世唔容許我咁做
喂,搏輸左唔通訓街咩

都唔洗搏既,其實香港係缺IT人材,遲下上位就是你地,到時你會穩穩陣陣成為香港社會既贏家

真膠假膠呀香港缺it狗?
係咪等班廢老死唒年輕人先有屋住?
讀緊Hku ,發現三十年前Hku grad就發達,依家同我一個Hku degree ,價值前途差得遠

其實畢業要有2個重要既心態
1係其實學歷通脹左 建議盡早放低學士係咩天驕之子既想法
2係打工永遠唔會發達 諗點運用你既人工去做適當既投資

很認同point 2

照係咁講我地應該要做南蠻
年年進貢 做奴隸啦
搭時光機返返去封建時代吧啦

事實不嬲咁難聽
你地鐘意聽d假話味繼續自欺欺人

唔係話難聽呀
我夠buy優生學
咁係咪要execute出黎呢

你如果接受資本主義會產生階級分裂
你就要預左自己有機會做最底層
一路我地都都係蠻方
我地一齊做奴隸啦

呢個世界不嬲講拳頭
如果你有能力反檯
食番班老野有錢佬北方中共班爛攤大茶飯
個世界唔會介意你做主
事實上中共就成功反左檯
不過最尾都跟番去萬惡既資本主義制度

中共唔係反檯成功
佢係背棄共產背棄社會主義
當你大把資源大把人力
行資本主義點會輸?
照手上籌碼計中共算玩得差添啦

佢玩得柒佢既事
但40年代佢真係成功拎左個政權
打爛晒上海四大家族飯碗
全國都跟佢套玩法死左好多人
呢個味反檯成功既例子囉
只係反完柒左之麻
而家香港班窮既反唔反到李嘉誠
當佢狗咁撚先?

咁到底係講緊 40年代定宜家
有啲lost

anyway
我認同game maker係可以take privilege
我地最慘係睇得明曬個game
亦都知道呢個game 自己唔會贏到啲咩
最多順勢而為

其實唔關年代時
而我表達既係
無論幾時社會底層要贏番上層就一定要成功反檯(即係拳頭夠大,重新洗牌)
而家社會底層既人個原因就係佢老豆老母果代比唔到資源佢而累積而成
無論咩年代故仔都係一樣
唔止香港

要解決一係重新開局
一係擴大大富翁個地圖

叻仔寫個apps就發達

講得呢d一定未去過美國
你去Lo’s Angeles 行番轉睇下再講啦
心心
Watch this vid from one of my favourite YTers, it has some very critical insights on this topic, social mobility.

https://www.youtube.com/watch?v=sPLGh7TvIJA
唔止香港

要解決一係重新開局
一係擴大大富翁個地圖

叻仔寫個apps就發達

美國係一個板圖勁大的大富翁
成個地球都係咁
生存係到其實好無聊

五毛災難警報
勿回奶西妖post

好心連登咪成日放負
啲人睇哩啲文睇到今日八宗自殺

AGGER
成個地球都係咁
生存係到其實好無聊

支那人正垃圾
好心連登咪成日放負

AGGER

好似鴕鳥咁塞個頭落地下就最安全
完game 時候就係地球玩完果刻
好心連登咪成日放負

而家成個社會風氣都係咁
惡性循環
但係三個鐘頭之後
咁年輕人係咩?
呢個就係你份糧
你全部人工都係交返晒租
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

認真mode,

原則上所有土地既ownership係歸政府,所有土地都係由政府租出,所以唔多唔少無話永生永世之說,因為全部人都只係租

另一方面,買地/樓呢家野,大有大買細有細買,有錢人買成棵樓,你都可以淨係買一個flat,唔會話你少少都買唔到

講到尾都係你地對地產界太唔熟悉先覺得無希望,或者睇堆黎緊房屋施政方案再講

我唔想笑你
但你作為一個landlord如果買左塊地得35年既period,去到第35年完果日政府話唔繼續俾個lease你,或者收你好大筆premium先繼續俾個果塊地個lease你,你會點做?
我肯撚定你會變成反政府廢老
香港唔係未試過架,港英年代油麻地已經係一個例子,就係因為激烈抗爭所以有得續租兼夾premium極低

所以樓上班人其實唔洗諗反枱就可以重置遊戲重頭黎過
因為除左大陸文化大革命果10年,歷史上都只有地主反枱先會有可能成功重置到個遊戲,你係個大富翁度都只係俾過路費既,你洗極牌都係俾過路費。

洗牌,係洗地主既牌,你都唔係地主既話你洗極都係俾人壓榨既租客。

我自己都係20頭既人,我可以講既係,樓,你可以唔買,仔,你可以唔生,老婆都可以唔娶,但錢你真係唔可以唔儲,無論你想做乜野,買樓,創業,玩女人玩相機玩車,買股票,炒窩輪,全部都係要錢。無機會唔係最慘,最慘既係機會黎到你都捉唔緊。
但係三個鐘頭之後
咁年輕人係咩?
呢個就係你份糧
你全部人工都係交返晒租
唔好以為仲有得抽機會卡
張張唔係罰錢就係入獄
公平咩

認真mode,

原則上所有土地既ownership係歸政府,所有土地都係由政府租出,所以唔多唔少無話永生永世之說,因為全部人都只係租

另一方面,買地/樓呢家野,大有大買細有細買,有錢人買成棵樓,你都可以淨係買一個flat,唔會話你少少都買唔到

講到尾都係你地對地產界太唔熟悉先覺得無希望,或者睇堆黎緊房屋施政方案再講

我唔想笑你
但你作為一個landlord如果買左塊地得35年既period,去到第35年完果日政府話唔繼續俾個lease你,或者收你好大筆premium先繼續俾個果塊地個lease你,你會點做?
我肯撚定你會變成反政府廢老
香港唔係未試過架,港英年代油麻地已經係一個例子,就係因為激烈抗爭所以有得續租兼夾premium極低

所以樓上班人其實唔洗諗反枱就可以重置遊戲重頭黎過
因為除左大陸文化大革命果10年,歷史上都只有地主反枱先會有可能成功重置到個遊戲,你係個大富翁度都只係俾過路費既,你洗極牌都係俾過路費。

洗牌,係洗地主既牌,你都唔係地主既話你洗極都係俾人壓榨既租客。

我自己都係20頭既人,我可以講既係,樓,你可以唔買,仔,你可以唔生,老婆都可以唔娶,但錢你真係唔可以唔儲,無論你想做乜野,買樓,創業,玩女人玩相機玩車,買股票,炒窩輪,全部都係要錢。無機會唔係最慘,最慘既係機會黎到你都捉唔緊。

巴打講得好中point
所有野都係錢
好心連登咪成日放負

而家成個社會風氣都係咁
惡性循環

原來連登咁大影響力
失覺晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞