Nexus/Pixel 系列討論區(5) 又冇行貨啦DLLM

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
好想買pixel 2細機 但好唔鐘意amoled隻high contrast 點解冇部機係完美架

2 XL
救命

Nexus 5X 大概半年前upgrade左7.1 琴日無啦死左機變磚/loop boot但仲入到fastboot mode 但刷返做6.0 or 升到8.0都救唔到, 係咪已經冇得救, 屬於硬件問題

已經做左以下動作
但都係冇用

fastboot erase boot
fastboot erase cache
fastboot erase recovery
fastboot erase system
fastboot erase userdata
救命

Nexus 5X 大概半年前upgrade左7.1 琴日無啦死左機變磚/loop boot但仲入到fastboot mode 但刷返做6.0 or 升到8.0都救唔到, 係咪已經冇得救, 屬於硬件問題

已經做左以下動作
但都係冇用

頭 post
救命

已經做左以下動作
但都係冇用

頭 post

唔該巴打頭先冇留意
不過都係冇用

應該係硬件上既問題
過兩日就去旅行
pixel 2又等唔到 諗緊出唔出iphone 7算

時區呀?
救命

已經做左以下動作
但都係冇用

頭 post

唔該巴打頭先冇留意
不過都係冇用

應該係硬件上既問題
過兩日就去旅行
pixel 2又等唔到 諗緊出唔出iphone 7算

拿拿林拎上華強北搞

時區呀?

係,痴撚線,啲相好似比佢強姦過咁

時區呀?

係咪你自己唔明時區點運作咋

時區呀?

或者咁講
EXIF data 嘅時間好似係冇時區資料,即係相入面儲嘅時間係影相嗰陣嘅 local time
咁 google photo 可能係用某種方式去估個時區,又或者直接用部機 set 咗嘅時區
你啲相有冇 location data?

時區呀?

係咪你自己唔明時區點運作咋

點解下下都係用家問題?

張相有晒gps, 佢應該當嗰時間係GPS所在時區,而唔係香港時區

時區呀?

或者咁講
EXIF data 嘅時間好似係冇時區資料,即係相入面儲嘅時間係影相嗰陣嘅 local time
咁 google photo 可能係用某種方式去估個時區,又或者直接用部機 set 咗嘅時區

我有張相係 26號 13:27 係 GMT -7 嘅地方影 (有location data)
返到香港upload返相,時間變成咗 25號 10:27 GMT -7

好明顯 Google 係當咗我張相 係 26號 13:27 GMT+8 嘅地方影 (因為我係香港upload)
跟住發現 坐標係 GMT-7,於是就幫我調整成為 25 10:27 GMT-7

時區呀?

或者咁講

我有張相係 26號 13:27 係 GMT -7 嘅地方影 (有location data)
返到香港upload返相,時間變成咗 25號 10:27 GMT -7

好明顯 Google 係當咗我張相 係 26號 13:27 GMT+8 嘅地方影 (因為我係香港upload)
跟住發現 坐標係 GMT-7,於是就幫我調整成為 25 10:27 GMT-7

咁其實都唔出奇,佢可能係睇 upload 嗰陣部機嘅 local timezone
因為佢唔會知道你影相嗰陣部機有冇轉到當地時間 (當然佢點解唔儲埋時區就係另一個問題啦,雖然普通數碼相機/單反機好似都係唔會儲時區)
google photo 好似網頁版有得 set 返時間同時區,不過手動改唔知會唔會出事

時區呀?

或者咁講

咁其實都唔出奇,佢可能係睇 upload 嗰陣部機嘅 local timezone
因為佢唔會知道你影相嗰陣部機有冇轉到當地時間 (當然佢點解唔儲埋時區就係另一個問題啦,雖然普通數碼相機/單反機好似都係唔會儲時區)
google photo 好似網頁版有得 set 返時間同時區,不過手動改唔知會唔會出事

我真係無辦法理解呢嗰係咩原理嚟

點都應該check 下有無location data 先啦
如果無,而直接用upload device嘅 time zone,咁好合理

有無其他trade in部機既巴打都係咁

美國巴定係香港巴

美國巴定係香港巴

香港

時區呀?

或者咁講

我真係無辦法理解呢嗰係咩原理嚟

點都應該check 下有無location data 先啦
如果無,而直接用upload device嘅 time zone,咁好合理

我係日本影完d 相, 全部都跟timezone upload 喎, 好合理, 因為我真係開左location data

美國巴定係香港巴

我用左Frd個美國地址都收到個email

trade in 機果啲要打啲咩data , 會唔會係base on 果個data check 到你地唔係美國機,所以無

btw 啱啱部iphone 6無喇喇收唔到mobile network 個幾鐘,好想快啲換新機

美國巴定係香港巴

trade in 機果啲要打啲咩data , 會唔會係base on 果個data check 到你地唔係美國機,所以無

btw 啱啱部iphone 6無喇喇收唔到mobile network 個幾鐘,好想快啲換新機

剩係打開唔開到機,有無爆mon同幾多gb咋嘛

美國巴定係香港巴

剩係打開唔開到機,有無爆mon同幾多gb咋嘛

咁開心
我以為要打埋imei 果啲添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞