即影即有貼相 / 集中討論post (4)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
舊POST
即影即有貼相 / 集中討論post (1)  https://lihkg.com/thread/9131/page/1

即影即有貼相 / 集中討論post (2)  https://lihkg.com/thread/148206/page/1

即影即有貼相 / 集中討論post (3) https://lihkg.com/thread/307505/page/1

主流即影即有相機

POLAROID

600系,用600菲林,iso640
例如:
古董機

新機

(留意原本第一代One Step盒型機屬於SX-70系)

SX-70系,用SX-70菲林,iso160
例如:
古董機

Spectra系,用Spectra菲林,長方形相,iso600/640
例如:
古董機

FUJI

Instax Wide 300

Instax Mini

Instax Square

當然,仲有好多唔同款既機,
例如化巴最愛既風琴/蛇腹機;
名牌子有Leica,異軍突起有老母(Lomography),
仲有一些係可以加一個Back令到架相機變成即影即有…等等。

即影即有菲林

菲林我自己通常係指"自己沖曬"果種Film,
比較廉價嘅一種係"用printer印既即影即有",
白色相紙比菲林平 香港流行過一排。

即影即有相紙需要外在printer印相上去,
即影即有菲林/底片剛係自己沖曬。

我自己就咁區分。

當然仲有好多唔同牌子相機,
特別係在2017年9-10月間有好多新出品。

入貨--抵買菲林

FUJI
九龍
1. 旺角大型商場三樓右邊第一間
2. 日本天皇
不分區域
格仔鋪好多都有賣, MINI, WIDE, SQUARE都有,合新界撚。

POLAROID
九龍
1. 旺角大型商場三樓右邊第一間
2. 日本天皇
香港
黑店 (你坐車過海已經貴返, 除非你買好多)

一般格仔鋪唔會賣POLAROID菲林

相紙我冇玩,有需要再問等巴打教路。
印相機亦係有需要要問啦。

大家post多D相,正評多D,
等果D新手想入坑又唔睇頭post既巴打中伏加入。

我貼先 (其實之前貼過)

Fuji Instax Wide 100, w/Fuji Instax Wide Film

Out fo

中 fo

近排影嘅

Polaroid SX-70 , w/Impossible SX-70 Film

舊POST
即影即有貼相 / 集中討論post (1)  https://lihkg.com/thread/9131/page/1

即影即有貼相 / 集中討論post (2)  https://lihkg.com/thread/148206/page/1

即影即有貼相 / 集中討論post (3) https://lihkg.com/thread/307505/page/1
上一個POST講到:

都講下這個印相機啦~

菲林變相紙,真係印出來。
應該係KO左Impossible塔個價錢,抵既都,好似係。

好似三舊幾水,水貨。

Amazon 直送 $275 only
個價好低;但感覺好玩具

即係Instax sp?

應該不同吧
Tomy 係反射電話個 mon ,好似係
有冇巴絲做白老鼠

我就唔會嘞~
我鍾意影但冇乜興趣印
公司printer印仲靚啦~
(雖然無啦啦唔會咁做)
早兩日經過旺角上三樓八下佢有冇新菲林
佢話月中 然後話新舊一樣

竟然咁講?
男人都會M到咩

我都係等緊香港大貨到

竟然咁講?
男人都會M到咩

我都係等緊香港大貨到

咁都講得出 我聽到真係M到

竟然咁講?
男人都會M到咩

我都係等緊香港大貨到

佢冇野既就~間中會鳩up下咁啦。
佢D野係平既

竟然咁講?
男人都會M到咩

我都係等緊香港大貨到

佢冇野既就~間中會鳩up下咁啦。
佢D野係平既

咁佢平係真嘅
lm
instax wide 300定600
唔改機係咪差好遠
唔改機係咪差好遠

你講緊乜
唔改機係咪差好遠

你講緊乜

陪instax wide300可以改機架嘛
唔改機係咪差好遠

你講緊乜

No idea
新post留名
留名
屌你,好有心機呀 
唔改機係咪差好遠

你講緊乜

No idea

佢係咪問緊Instax Wide 300同Polaroid 600嘅比較 
屌你,好有心機呀 

初頭諗住:
不如唔好齋Polaroid咁小眾
每個大類放一樣 "好似"都幾精簡

諗諗下相機淨係現役都已經好多款
仲有停產果D

唔算好有心機
純粹方便下新手
比個理由大家中伏咁
唔改機係咪差好遠

你講緊乜

No idea

佢係咪問緊Instax Wide 300同Polaroid 600嘅比較 

300 我只知改手動鏡好貴
改鏡後變成估焦機
個清係肥花有AD

600我唔知道有咩改法
歡迎巴打提示
新貼留名
唔改機係咪差好遠

你講緊乜

No idea

300 我只知改手動鏡好貴
改鏡後變成估焦機
個清係肥花有AD

600我唔知道有咩改法
歡迎巴打提示

其實即影即有唔改鏡啦,你話將部大底機改即影即有背就好玩啫 
有無巴打知發生咩事 影左3張都係咁

咩機咩菲林?

咩機咩菲林?

slr670m
Sx-70菲林

明明盒菲林頭兩張相都無事

咩機咩菲林?

slr670m
Sx-70菲林

你肯定係SX-70 Film?
好over喎

頭兩張係好正常?
會唔會你拎左setting你自己唔知?

咩機咩菲林?

slr670m
Sx-70菲林

你肯定係SX-70 Film?
好over喎

頭兩張係好正常?
會唔會你拎左setting你自己唔知?

如果咩都正常 冇唔小心扭錯野
咁你"關機"一次 再試
好似電腦BOOT機咁即係

如果發現夾埋架機都有問題
(例如"好似有野頂起夾唔埋)
就唔好再用 切勿強行夾埋部機

有可能電路板唔知咩原因較錯快門速度
夾返埋部機等兩野先再正常打開佢
睇下得唔得

(VINTAGE機用這個方法有時都有效)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞