即影即有貼相 / 集中討論post (4)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
kickstarter入咗部lomo Square
想問各位巴打用邊隻scanner?

2頁前:
你地scan上黎啲相係咪用普通scanner就scan到?

係,不過canon機色水最似實物
canon office機都98%似
ricoh office機差少少
hp要成張執到似,有排搞,偏瘀紅

我遇過上面3個牌子機
宜家我scan嘅都係架二手canon scanner
舊幾水
萬聖節就到
邊個有spectra機

泰國電影:鬼影 (Shutter)
睇錯原來係“坦克車“

我自己來
kickstarter入咗部lomo Square
想問各位巴打用邊隻scanner?

2頁前:
你地scan上黎啲相係咪用普通scanner就scan到?

係,不過canon機色水最似實物
canon office機都98%似
ricoh office機差少少
hp要成張執到似,有排搞,偏瘀紅

我遇過上面3個牌子機
宜家我scan嘅都係架二手canon scanner
舊幾水

剛剛訂左v850
尋晚用onestep2影灣仔月球,已經較到最光同開閃光燈,結果最後影完全張相都係黑媽媽,隱約睇到少少街燈既

咁係咪即係呢部野唔適宜影夜景
尋晚用onestep2影灣仔月球,已經較到最光同開閃光燈,結果最後影完全張相都係黑媽媽,隱約睇到少少街燈既

有b mode機種就冇問題

其實有咩機有b mode

instax 90?
hi又係我
我來做伸手黨的
朋友想玩即影即有 但覺得OneStep2大部
sx70摺埋媽像細部啲 如果買sx70有無咩要留意?

另外我自己想搵部好玩 有無邊部特別奇怪好玩

你買隻背玩new55 好過啦

佢有背啦

都唔知邊度有new55賣 周圍都無
其實instax wide 既相紙係幾多度?
如果INSTAX 200 既話 對焦 無限遠可以 係幾黑既情況影到相

好似800

iso800
舊post有巴打問夜影
我就試左:
只見到大樓廣告燈

風景普通天陰應該冇問題
影近野,著返閃比較好

夠唔夠光同是咪無限遠唔係好大關係

我想指係閃燈打唔到既距離
今日黃昏影都黑曬

無論卧一款邊一架機
閃光燈嘅力水都好有限
叫做"補少少"

今日黃昏影都黑曬
睇到先知哦
(睇埋咩機啦仲要)

我諗緊佢會唔會因為開左閃光燈 而令到成張相暗曬
instax wide 200

300 個 快門係 1/64 - 1/200
佢好似自動閃,冇得 off
通常大部分相機一開閃,快門自動set 做 1/60
基本上 instax wide 300 光圈 F14 加 1/60 , ISO 800 呢個組合
黃昏入夜後係影唔到景的

咁平?!

應該得 老母 啲機先有 B mode
hi又係我
我來做伸手黨的

但你是大師喎…
btw 認真問 OneStep2 睇過實物都覺得大?

至於邊部/款好
百貨應百客

有人影來放IG
有人志在同事朋友飯局用
有人最緊要平
有人最緊要大
有人最緊要方便
有人只係想潮
更有人係因為Dr. Land果種努力同百折不撓精神

你呢?

我睇過實物其實唔大
不過佢想細細部放到落袋咁wo
雖然sx70摺埋左都唔係好細 不過無one step2咁大舊好似係
佢影開人像 原本想買多部菲林隨身機 我話不如即影即有啦

btw 我呢就
毒撚邊有飯局
方便同自high 啦

instax 90?

Yes , 同埋 mini 90 可以關 閃光燈

風琴都有

買左包

咁平?!

大埔97

咁平?!

大埔97

多少少暗示下次置頂
利申一年去唔到一次大埔所以我都唔知

買左包

其實掛係廳度幾型

風琴都有

我所知就係
係我back四方老母原因之一
hi又係我
我來做伸手黨的

但你是大師喎…
btw 認真問 OneStep2 睇過實物都覺得大?

至於邊部/款好
百貨應百客

有人影來放IG
有人志在同事朋友飯局用
有人最緊要平
有人最緊要大
有人最緊要方便
有人只係想潮
更有人係因為Dr. Land果種努力同百折不撓精神

你呢?

我睇過實物其實唔大
不過佢想細細部放到落袋咁wo
雖然sx70摺埋左都唔係好細 不過無one step2咁大舊好似係
佢影開人像 原本想買多部菲林隨身機 我話不如即影即有啦

btw 我呢就
毒撚邊有飯局
方便同自high 啦

大師唔會是毒撚
大師一定有性感野影
你呃人

嗱如果只是snap shot
fuji mini應該符合你個fd要求
至於sx70就重些少
勝在可以摺扁

相比新onestep2
古董機當然有機會壞
新機點都穩陣d

onestep2真心唔算大了
hi又係我
我來做伸手黨的

佢有背啦

只有上網訂
咁既品質加價錢邊有舖頭肯宅貨?
hi又係我
我來做伸手黨的

佢有背啦

只有上網訂
咁既品質加價錢邊有舖頭肯宅貨?

啱呀,仲少眾過Fuji Packfilm 

咁平?!

大埔97

多少少暗示下次置頂
利申一年去唔到一次大埔所以我都唔知

剛取貨charge 電中#lme
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞