即影即有貼相 / 集中討論post (4)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
黑白wide個價痴撚線

幾錢

$17.99 USD 十張

貴一倍有多
黑白wide個價痴撚線

幾錢

貴一倍有多

我買100c同tip好撚過啦 
黑白wide個價痴撚線

幾錢

有冇 sauces ? 😦
黑白wide個價痴撚線

幾錢

外國:

https://www.bestbuy.com/site/fujifilm-instax-wide-monochrome-film-10-sheets/6122214.p?skuId=6122214&ref=199&loc=TnL5HPStwNw&acampID=1&siteID=TnL5HPStwNw-_HCFZcHuxql0bzBpX0V8.Q

遊樂場:

http://www.i-m-ageplayground.com/shop/index.php?route=product/product&product_id=1437

作為高尚嘅中環西裝友梗係近近地去遊樂場啦

我問過旺角啲相鋪話應該賣七十幾,我諗等下先
新手想入坑
但係上網搵極都分唔到Polaroid啲型號
彩虹機?sx70機?600機?啲色同相紙有咩唔同?
sonar? 嗰舊野可唔可以拆?
風琴機?係咪一定唔可以用正/長方型粗框相紙?
仲有唔知咩100 250????
媽啊好亂啊

Thxxx

答完下次可以頂置係新post ,樓主

咁下次頭post咪仲長過歷史文件

之後又會多啲人入坑
新手想入坑
媽啊好亂啊

Thxxx

之後又會多啲人入坑

結果:
too long don't read
黑白wide個價痴撚線

幾錢

外國:

https://www.bestbuy.com/site/fujifilm-instax-wide-monochrome-film-10-sheets/6122214.p?skuId=6122214&ref=199&loc=TnL5HPStwNw&acampID=1&siteID=TnL5HPStwNw-_HCFZcHuxql0bzBpX0V8.Q

遊樂場:

http://www.i-m-ageplayground.com/shop/index.php?route=product/product&product_id=1437

作為高尚嘅中環西裝友梗係近近地去遊樂場啦

我問過旺角啲相鋪話應該賣七十幾,我諗等下先

係囉
正路應該七八十
新手想入坑
媽啊好亂啊

Thxxx

之後又會多啲人入坑

結果:

唔係喎 如果有會好正
淨係sx70都好多model 唔識分會唔敢玩
好似係
新手想入坑
媽啊好亂啊

Thxxx

之後又會多啲人入坑

結果:

唔係喎 如果有會好正
好似係

其實就算係相機維基都冇分到咁細
或者好似對一般人來講:
佢未見過嘅一律叫做“特別版“
即刻簡單好多
新手想入坑
媽啊好亂啊

Thxxx

之後又會多啲人入坑

結果:

唔係喎 如果有會好正
好似係

或者好似對一般人來講:
即刻簡單好多

我見中文維基有分 我都係靠睇個邊
但唔係個個model有詳細講
btw好在有睇
如果唔睇買左model3就真係sad

或者好似對一般人來講:
即刻簡單好多

btw好在有睇
如果唔睇買左model3就真係sad[/quote]

model3儲勝在平,又少人識。

其實,即使係同一代機,新舊“出生日期“其實都有機會唔同。例如:有機會的話,你睇73年同74年銀色sx70,你都會發現到有些外在微差別。
這個亦係整機最麻煩所在,我覺得。
有冇人玩夜景
有冇人玩夜景

基本上冇影夜景
數碼機我就會影

或者好似對一般人來講:
即刻簡單好多

btw好在有睇

其實,即使係同一代機,新舊“出生日期“其實都有機會唔同。例如:有機會的話,你睇73年同74年銀色sx70,你都會發現到有些外在微差別。
這個亦係整機最麻煩所在,我覺得。[/quote]
咁alpha機實際有咩分別 維基寫得好空泛
而加除左logon D街鋪有新sx70 film未
如果係Polaroid us 訂 one step2 唔知有無保養呢?
如果係Polaroid us 訂 one step2 唔知有無保養呢?

咁多巴打係外國買,個價差好

咁多巴打係外國買,個價差好

差好遠?
黑白wide SHOWA賣緊 85

或者好似對一般人來講:
即刻簡單好多

btw好在有睇

這個亦係整機最麻煩所在,我覺得。[/quote]
咁alpha機實際有咩分別 維基寫得好空泛[/quote]

聽講,其實個電路係生產過程中,
一直都在改良(定係我應該要叫尤化?)
(仲有冇人明咩叫"改良"?)。

至於外觀(同時亦係功能上),
最容易睇到:
大家試下睇喇~

睇下"棟"起架機既銀色腳

第一代SX-70係好幼既銀色腳,
有些QC如果做得唔夠好,拉開部機果下,
有機會頂唔正入面個呃位kick唔住部機,
變成拉極架機都有機會放返平。

粗銀色腳應該係Model 2後出現,亦有少部分
後期生產既銀色拉絲機有用到粗腳。

google圖片亦可以睇得到這個情況的。

Alpha機最主要係具有:
粗腳
磨砂機身(不論咩色)
有可能係一次重大改良過嘅電路

以上個人意見啦。
玩耐左真係想搵部全手動既機,係咪得LOMO Belair有現成
玩耐左真係想搵部全手動既機,係咪得LOMO Belair有現成

風琴改Manul 

岩岩無聊睇完utube做左個小實驗
用Mamiya RB67影instax mini

ISO 800
快門 1/4
光圈 f/3.8

喺唔落閃或者無陽光下,偏黃

個邊位差半吋左右,
玩下無妨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞