即影即有貼相 / 集中討論post (4)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
有無巴打知發生咩事 影左3張都係咁

咩機咩菲林?

slr670m
Sx-70菲林

明明盒菲林頭兩張相都無事

你肯定係SX-70 Film?
好over喎

頭兩張係好正常?
會唔會你拎左setting你自己唔知?

好肯定係SX-70因為slr670m用600無auto無買過
好驚係舊time machine壞左 定唔知咩壞
我一影完已經即刻將相紙向下再收埋喺袋

咩機咩菲林?

slr670m
Sx-70菲林

好over喎

頭兩張係好正常?

好肯定係SX-70因為slr670m用600無auto無買過

唔關見光事 見光冇咁誇張的

你試下我方法"RESET"部機先至再影
(當然 要再用你一張相)

如果仍然一樣
咁應該要返廠
可能係電路板問題

但係試過咁,就算正常返我都建議返廠
佢應該有保用的。

咩機咩菲林?

slr670m
Sx-70菲林

好over喎

頭兩張係好正常?

唔關見光事 見光冇咁誇張的

你試下我方法"RESET"部機先至再影
(當然 要再用你一張相)

如果仍然一樣
咁應該要返廠
可能係電路板問題

但係試過咁,就算正常返我都建議返廠
佢應該有保用的。

唔該巴打 我轉頭試下
試左
似係auto出左事
如果較快門速度影係無問題
我嘥左5張相紙呀
試左
似係auto出左事
我嘥左5張相紙呀

返廠
試左
似係auto出左事
我嘥左5張相紙呀

返廠

咁即係AUTO個測光SETTING錯
"理論上"你唔用TMIE MACHINE應該亦可正常影相

ANYWAY,返廠整最安全合理。
試左
似係auto出左事
我嘥左5張相紙呀

返廠

咁即係AUTO個測光SETTING錯
"理論上"你唔用TMIE MACHINE應該亦可正常影相

ANYWAY,返廠整最安全合理。

其實第一張果陣係唔記得插time machine都係爆哂光,第二張插番較auto照爆
唔知點解到最後張相較番1/60就無事

我諗起部機番嚟之後未試過日光日白影相
放假都係番廠check下咩事

其實第一張果陣係唔記得插time machine都係爆哂光

機本身個SETTING唔岩你當時現場光度

第二張插番較auto照爆

你之前試到既一樣:你個AUTO壞左呀

咁即係你現場個光係 f/8 1/60 咁囉
快門再慢就OVER 較快D就會UNDER

你都找到問題出係邊嘞

其實古董相機有問題果一下真係最緊要冷靜

即使蝕左幾張菲林 甚至成盒
都係身外物而已 又唔係要死

都識有人一遇到問題就亂來
例如就咁拎盒菲林出來
或者暴力打開/摺埋架機
(SX-70摺唔埋就將佢彈下彈下諗住彈到有一下得)

你今次個practise幾好
補充:重要嘅場合就帶埋數碼機
   唔好完全只係依賴一架30+年既機器

其實第一張果陣係唔記得插time machine都係爆哂光

機本身個SETTING唔岩你當時現場光度

第二張插番較auto照爆

你之前試到既一樣:你個AUTO壞左呀

咁即係你現場個光係 f/8 1/60 咁囉
快門再慢就OVER 較快D就會UNDER

你都找到問題出係邊嘞

其實古董相機有問題果一下真係最緊要冷靜

即使蝕左幾張菲林 甚至成盒
都係身外物而已 又唔係要死

都識有人一遇到問題就亂來
例如就咁拎盒菲林出來
或者暴力打開/摺埋架機
(SX-70摺唔埋就將佢彈下彈下諗住彈到有一下得)

你今次個practise幾好

連續炒左幾張果陣個心都有d荒
但好彩最後果張又無事
無插time machine都爆唔知係咪壞測光
整一整又唔知幾錢
不過真係好鐘意呢部機
補充:重要嘅場合就帶埋數碼機
   唔好完全只係依賴一架30+年既機器

我一定隨身帶數碼機
始終即影即有唔係主力
喂,Lomo Instax Square填問卷啦 

連續炒左幾張果陣個心都有d荒
但好彩最後果張又無事
無插time machine都爆唔知係咪壞測光
整一整又唔知幾錢
不過真係好鐘意呢部機

睇來你個TIME MACHINE壞左呀唧淨係。
即使二手,mint自己應該都有紀錄,
未過保當然好 (我唔熟悉佢保用條件係點),
過左佢應該都會做嘅就。

time machine唔係mint仲可以係邊個出品?

但有樣野係真既:
記住,架相機只係你嘅隨身物品唔係你條命,
有咩問題,大不了唔影。唔洗死。

難道數碼相機又唔會冇電唔會壞咩?

1. reset架相機-熄左佢/摺埋佢,再開返;
2. 如果有外加電路:拆出來,單機用試下佢。
3. [SX-70系尊享] 夾唔返冚架相機-一係由得佢立體咁帶去整,一係就用舊電池盒/手上已經死左一張嘅菲林,入落去,等架機D機械行返一個完整cycle。試下是咪只係機械cycle問題。 (死齒輪或者爆機尾個cup就唔好野外搞嘞)

重要場合或者旅行,帶多架相機,
菲林又好,數碼都好,
帶多架確定冇問題嘅相機同行。

(唔好同我講咩帶多一架又重左幾多幾多kg,
乜柒都嫌麻煩嘅請個工人同你去囉。)

EMAIL叫?

Lomography 8-time creator 3 days ago
Thank you so much for your kind words, this project would not have been possible without you all
We will send out our survey soon which will ask for your shipping information!!

問到先算啦

Lomography 8-time creator 3 days ago
Thank you so much for your kind words, this project would not have been possible without you all
We will send out our survey soon which will ask for your shipping information!!

問到先算啦

問咗啦 

問到先算啦

問咗啦 

我未呀

EMAIL叫?

早兩個鐘收到email~

問到先算啦

問咗啦 

我未呀

知你未有新地址,唔使你填住 

問到先算啦

問咗啦 

我未呀

未有EMAIL

問到先算啦

問咗啦 

我未呀

未有EMAIL

有啦~都唔知填咩好。unknown until december

問到先算啦

問咗啦 

我未呀

未有EMAIL

有啦~都唔知填咩好。unknown until december

隨時改得既~ 已聯絡老母
都講下這個印相機啦~

菲林變相紙,真係印出來。
應該係KO左Impossible塔個價錢,抵既都,好似係。

好似三舊幾水,水貨。

RECAP一下

肥花有人賣,由HKD375"減"到HKD400
似乎有得炒
都講下這個印相機啦~

好似三舊幾水,水貨。

RECAP一下

似乎有得炒

我見到有團購唔洗3舊水一部
不過無咩興趣買
都講下這個印相機啦~

好似三舊幾水,水貨。

RECAP一下

似乎有得炒

我見到有團購唔洗3舊水一部
不過無咩興趣買

部野生不逢時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞