即影即有貼相 / 集中討論post (4)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
instax film劃時代產品,但啲相機真係唔見得人
起身又試下用Graflex同Instax 100做AB test.

Graflex Speed Graphic: (可能因為有得對焦,清晰好多)

Fujifilm Instax 100: (膠鏡頭、無準確對焦,無detail位)

試完之後我諗我以後剩係用45機影instax wide

但係要逐張入黑袋拆/入菲林,出街影會比較麻煩
好似痴左線咁不斷試

今次係兩張mini放入去

起身又試下用Graflex同Instax 100做AB test.

Graflex Speed Graphic: (可能因為有得對焦,清晰好多)

Fujifilm Instax 100: (膠鏡頭、無準確對焦,無detail位)

富士幾時先肯出部正正經經相機俾 instax film 用啊?

膠鏡、飯焦 , 浪費晒 instax film 嘅潛力。

架100好騎呢…

同朋友影到此一遊大景,間中會景清人out fo
反而影半身/只有風景就好少可出事

instax wide 100 好似係1999年
當年我係買俾小朋友俾佢乜都影下

300算唔算係比較好?
好似痴左線咁不斷試

今次係兩張mini放入去

其實真係要試好多
有過期用過期囉~

從技術層面去撚即影即有
從來都係辛苦事
(無論精神定荷包)

但係要逐張入黑袋拆/入菲林,出街影會比較麻煩

咁樣唔方便喎

大家都是 onestep , 不用分那麼細。

好似冇出過
(有囡囡)

大家都是 onestep , 不用分那麼細。

你個app

暫時情況都係咁

我講你知點解你可以慢慢來就OK

圖中有"1"同"2"

當你擰+/-EV 佢就有條銀色金屬條帶動去另一邊
控制吸幾多光 (即係快門幾耐)

佢係去到對焦環後面的

笨柒嘅係:
佢有時會頂到對焦環後面嘅轉軸

下圖圈住位置

我都有一架是咁樣

先"ZOOM"到一個位置 可以俾個EV WHEEL自由轉
記住佢

入電盒 一切調較返去正常先
你試+/-EV
你記得頭先拎去咩位置係OK嘅

咁用頭先方法
較好EV 再對焦

咁就OK

SORRY1999 希望你睇得明
老實講佢本身係一個BUG
俾錢拎去整係咪一定得?
我唔知道

但無啦啦洗一千幾百
我個人覺得唔值得

個人意見啦

姐係如果無入電suppose個ev唔會卡住?
我岩岩試無入電都係卡住左

暫時情況都係咁

我講你知點解你可以慢慢來就OK

圖中有"1"同"2"

當你擰+/-EV 佢就有條銀色金屬條帶動去另一邊
控制吸幾多光 (即係快門幾耐)

佢係去到對焦環後面的

笨柒嘅係:
佢有時會頂到對焦環後面嘅轉軸

下圖圈住位置

我都有一架是咁樣

先"ZOOM"到一個位置 可以俾個EV WHEEL自由轉
記住佢

入電盒 一切調較返去正常先
你試+/-EV
你記得頭先拎去咩位置係OK嘅

咁用頭先方法
較好EV 再對焦

咁就OK

SORRY1999 希望你睇得明
老實講佢本身係一個BUG
俾錢拎去整係咪一定得?
我唔知道

但無啦啦洗一千幾百
我個人覺得唔值得

個人意見啦

姐係如果無入電suppose個ev唔會卡住?
我岩岩試無入電都係卡住左

唔關電事
係果條銀色野KICK住

如果唔放心
鬆開個SONAR先擰就比較好

只要某個位大家唔再互KICK
咁就冇事
(弱弱地想問問)其實Lomo instant好唔好

(攰攰地想問問)其實四方相定長方相好

不如你講你個CONCERN
或者
你希望你買到部機
可以做到D咩

咁可以多D巴打俾到IDEA你喎

Lomo mini定兩款,其實你有無做功課爬吓文先 

Lomo mini都兩款,其實你有無做功課爬吓文先 

如果對攝影冇乜認識
想就咁 point & shoot
買富士好啲,因為全自動

Lomo 要自己估距對焦,同有少少手動嘢玩

如果對攝影冇乜認識
買富士好啲,因為全自動

lomo好似有微距鏡送,多幾樣野玩

如果對攝影冇乜認識
買富士好啲,因為全自動

四方老母有double exposure
舊果D唔記得有冇
因為冇玩

如果對攝影冇乜認識
買富士好啲,因為全自動

舊果D唔記得有冇
因為冇玩

唔怕整壞部機,手動double exposure

如果對攝影冇乜認識
買富士好啲,因為全自動

舊果D唔記得有冇
因為冇玩

有得SET我記得佢話

如果對攝影冇乜認識
買富士好啲,因為全自動

舊果D唔記得有冇
因為冇玩

b mode multiple exposure都有
其實對焦都唔使點識嘅 三個range啫

如果對攝影冇乜認識
買富士好啲,因為全自動

舊果D唔記得有冇
因為冇玩

有得SET我記得佢話

我講其他instant,lomo方有得重曝,佢送既一半配件都係玩重曝

如果對攝影冇乜認識
買富士好啲,因為全自動

舊果D唔記得有冇
因為冇玩

有得SET我記得佢話

我講其他instant,lomo方有得重曝,佢送既一半配件都係玩重曝

我就係好想正經玩double exposure
唔洗好似SX-70咁搞九十幾輪野跟住FAIL

如果對攝影冇乜認識
買富士好啲,因為全自動

舊果D唔記得有冇
因為冇玩

b mode multiple exposure都有
其實對焦都唔使點識嘅 三個range啫

部部都有 好似係
問返性騷擾巴打
想要一架點樣既LOMO機先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞