即影即有貼相 / 集中討論post (4)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
本身back咗 lomo square得緊出貨,
睇完個post忍唔住買左One step 2

兩樣野都唔同

老母多d野玩
一步2勝在係經典復刻

巴打同你一樣 唔睇名以為係自己嚟

兩樣野都唔同

老母多d野玩
一步2勝在係經典復刻

新手一問,你地會搵咩去scan張相

https://www.youtube.com/watch?v=u3kn1_gPpbU

scanner

兩樣野都唔同

老母多d野玩
一步2勝在係經典復刻

我仲諗緊你地兩個名有咩相同之處

我諗應該係我太攰
有想過買電子尺,巴打你把電子尺準唔準?
玩開老母同啲舊菲林機
一估距就易 out focus
一係用 細光圈

準呀~1.5米之內差距大約2毫米
夠屌啦~

只係我未得閒玩
公司附近又冇乜好影

係試就盡量試近距離主體
唔係無限遠風景
好似係

有冇 Lin

我覺得即影即有用相機/手機影真實啲

之前用 scanner 硬係唔係好對到焦,同埋有塵粒,公司 機費事搞
最近用 iphone 或DC翻拍,不過始終有啲位會返光同變型,但拍出嚟個效果近似返肉眼睇。
玩開老母同啲舊菲林機
一係用 細光圈

夠屌啦~

只係我未得閒玩
公司附近又冇乜好影

係試就盡量試近距離主體
唔係無限遠風景
好似係

有冇 Lin

玩開老母同啲舊菲林機
一係用 細光圈

夠屌啦~

只係我未得閒玩
公司附近又冇乜好影

係試就盡量試近距離主體
唔係無限遠風景
好似係

有冇 Lin

玩開老母同啲舊菲林機
一係用 細光圈

夠屌啦~

只係我未得閒玩
公司附近又冇乜好影

係試就盡量試近距離主體
唔係無限遠風景
好似係

有冇 Lin

之前用 scanner 硬係唔係好對到焦,同埋有塵粒,公司 機費事搞
最近用 iphone 或DC翻拍,不過始終有啲位會返光同變型,但拍出嚟個效果近似返肉眼睇。

電話翻拍有變形,反光。
iphone就色冇問題,三叔影出來好似油畫咁。

電話翻拍有變形,反光。

但scanner既話你地係咪用普通printer個啲scan都得?

電話翻拍有變形,反光。

數碼相機起壇落燈影RAW 之後番電腦慢慢玩會唔會開心D

但scanner既話你地係咪用普通printer個啲scan都得?

唔知第幾頁前,我自己用典經驗:

係,不過canon機色水最似實物
canon office機都98%似
ricoh office機差少少
hp要成張執到似,有排搞,偏瘀紅

我遇過上面3個牌子機
宜家我scan嘅都係架二手canon scanner
舊幾水

唔知第幾頁前,我自己用典經驗:

係,不過canon機色水最似實物
canon office機都98%似
ricoh office機差少少
hp要成張執到似,有排搞,偏瘀紅

我遇過上面3個牌子機
宜家我scan嘅都係架二手canon scanner
舊幾水

用機,唔知幾時彈左個典字出來

製作認真
玩開老母同啲舊菲林機
一係用 細光圈

夠屌啦~

只係我未得閒玩
公司附近又冇乜好影

係試就盡量試近距離主體
唔係無限遠風景
好似係

有冇 Lin

唔該晒

電話翻拍有變形,反光。

有排搞

電話翻拍有變形,反光。

有排搞

當影art work咁

https://www.youtube.com/watch?v=u3kn1_gPpbU

睇到滿腔熱誠同毅力

睇到滿腔熱誠同毅力

其實,玩即影即有都要熱誠同毅力,
仲要用下腦諗下創意野架都。
又鳩up下

由於即影即有,相對數碼攝影,
唔多唔少都算係有些少缺陷,
我覺得係除左需要創意之外,
更需要對顏色以至睇光綫有更高要求。

你影過你就明:
你睇下一般示範作品,
係咪好少可有“死黑滑劣劣“?

數碼或者菲林攝影可以有(知名廢柴除外),但即影即有係比較少有。

你有冇覺得自己影返數碼d相比之前靚左?

利申:我冇,依舊唔見得人
人柒冇計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞