即影即有貼相 / 集中討論post (4)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
影過Packfilm,而家覺得Instax mini都唔係錢嚟 

既然是咁
玩FUJI INSTAX WIDE機啦
圓形個啲菲林其實而加仲有無得買

有都過哂期啦
樓主應該一日一相推post

同意

留名等睇作品 (唔要睇鬼影poster)

我好似都po左堆喎
(雖然舊POST有些死左圖)

影過Packfilm,而家覺得Instax mini都唔係錢嚟 

既然是咁

燒哂100c再諗啦,Wide機就算Lomo出嘅都好大部,同埋都Back咗Square啦,玩完一部再一部 

既然是咁

燒哂100c再諗啦,Wide機就算Lomo出嘅都好大部,同埋都Back咗Square啦,玩完一部再一部 

咁可以唔同心情帶唔同相機嘛
我有時都同時有polaroid同埋架35mm儍瓜老母機啦

fuji wide機又平菲林又平
粗用一流

既然是咁

咁可以唔同心情帶唔同相機嘛
我有時都同時有polaroid同埋架35mm儍瓜老母機啦

fuji wide機又平菲林又平
粗用一流

三條腿走是常識
有無人岩 FP100C
仲有D響手
發覺少影左
仆街 啱啱收到email話佢唔ship去倉
張order凍過水了 點解究好

black man ?

唔好意思 唔明

訂咩唔ship去倉?
我黑人問號
有冇圖/原文?

我原先係polariod us 個website度訂咗onestep 2

佢之後send email 嚟話因為見到個shipping address 係倉

而家個Order我諗會比佢取消

sorry for 1999

有冇email原文?
(你遮返走個人資料)

我係Us store 訂
佢初頭Send email 嚟話verify 唔到個billing address
(我懶 用倉個address 做billing address)
之後我send email 問點update番個billing address
佢就話係個address 係倉address 就叫我如果要ship to hk 叫我用番polariod eu
但係eu 同 us 個價錢差太遠 我就叫佢幫手cancel 咗張單佢

billing address我係用返自己嗰個,因為我好似試過同你一樣懶,係直情俾唔到錢
可能係呢part出事

等我用第二張卡試吓
thx巴打
邊度賣二手舊機e.g. sx70 又平又靚
有無人岩 FP100C
仲有D響手
發覺少影左

有 你有無雪住先
我又一張驗眼啦

其實d聲納自動對焦 今時今日仲work唔work

Lm

Lm

我都仲用緊

Lm

我都仲用緊

準唔準
裂像叫做易睇啲
但磨沙對焦真係唔係好明

Sonar機對焦個陣係咪半按快門之後view finder就見到清就代表對左

Lm

我都仲用緊

準唔準
裂像叫做易睇啲
但磨沙對焦真係唔係好明

磨沙對焦其實即係清就影得
唔好處係唔似裂像咁
有個standard俾你去判斷
(上下對正就合焦)

SONAR個原理係聲波打bounce
你所講"準唔準"
視乎佢BOUNCE到咩野

長文慎入

我舉例

我掛住件恤衫 影其中一粒鈕
本身件衫都會反射聲納
所以
有機會接收到其他部分BOUNCE回嘅MESSAGE
即係話
有機會對唔中你想影果一粒鈕

另一個google一定見嘅例子就係影有玻璃背景嘅人/物
玻璃會反射聲納 影響對焦準繩度
原裝SX-70相機說明書已經有提及這一點

當然一般情況下就冇咩影響

宜家嘅sonar機大約30幾年
一般只要識得對焦大都可用
(因為SONAR死左的話 可以講係冇得整)

有些機 對焦會"爭DDD咁多"
(當然我講嘅係冇玻璃冇衫鈕情況)
我個人覺得可能係當年個QC唔夠好

你唔洗擔心 "爭DDD咁多" 這樣野
通常先對好焦 望下先
個身"兀"前DDD咁多就會對準

總之影之前望下VIEWFINDER先
影衫鈕/玻璃背景嘅問題就可以解決了

我都有SONAR機係咁 唔只一部添
都冇咩大問題

(FUJI飯焦都成日對唔到人啦 尤其大景到此一遊)

我覺得大熱天時旅行用SONAR係最好
懶得慢慢對焦 禁制就影

Sonar機對焦個陣係咪半按快門之後view finder就見到清就代表對左

Wide機真係好大部 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞