即影即有貼相 / 集中討論post (4)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
即影即有自拍真係好高難度
依家出去深水埗睇腳架
依家出去深水埗睇腳架

其實你掌握到光暗已經贏左8成
剩返兩成係運氣

你睇下攝台幾多人用架數碼掌握十成都仲係用口去影相
仲高難度啦

btw腳架我覺得穩陣就夠
可能細腳架仲適合一架咁輕既相機
依家出去深水埗睇腳架

其實你掌握到光暗已經贏左8成
剩返兩成係運氣

你睇下攝台幾多人用架數碼掌握十成都仲係用口去影相
仲高難度啦

btw腳架我覺得穩陣就夠
可能細腳架仲適合一架咁輕既相機

咁好天氣忽然諗到:
正光面向太陽自拍

咁平?!
但係我未有Wide機 
但係我未有Wide機 

咁平?!

你地scan上黎啲相係咪用普通scanner就scan到?
i 系啲相紙開左係咪最好一次過用晒去? 開盒之前又要放雪櫃雪住佢
你地scan上黎啲相係咪用普通scanner就scan到?

係,不過canon機色水最似實物
canon office機都98%似
ricoh office機差少少
hp要成張執到似,有排搞,偏瘀紅
i 系啲相紙開左係咪最好一次過用晒去? 開盒之前又要放雪櫃雪住佢

菲林商:盡快用唔好擺
我:你理得我分幾多次,我放保鮮格你吹咩?

fuji有冇燈都靚
影相梗係搵靚光源就乜菲林都靚啦

我意思係開左盒, 放左入相機係咪最好一次過用晒去

總之影之前早兩三個鐘(我通常一日)拎出來,如果夏天,由冷氣室內拎出去要似室溫先好用。
萬一出倒汗水“食紙“就
利申一早試過

唔一定
放既地方唔好有高溫喺附近比較好
始終高溫對乜菲林都唔好

唔一定
始終高溫對乜菲林都唔好

如果放“有菲林嘅相機“既地方冇高熱亦唔太潮濕,咁就冇咩所謂。
post 下爛相先
Instax Wide 相紙
Lomo Belair 機身

Belair 機身
真●貴野
post 下爛相先
Instax Wide 相紙
Lomo Belair 機身

Belair 機身
真●貴野

Belair玩長曝正啊

唔一定
始終高溫對乜菲林都唔好

如果放“有菲林嘅相機“既地方冇高熱亦唔太潮濕,咁就冇咩所謂。

咁已經影佐個d相呢? 我之前追post睇到話放張相係雪櫃兩個星期就可以永久保存唔會變, 係咪真?

唔一定
始終高溫對乜菲林都唔好

咁已經影佐個d相呢? 我之前追post睇到話放張相係雪櫃兩個星期就可以永久保存唔會變, 係咪真?

邊一款FILM?

舊polaroid:>15年前影落求其亂放到宜家都冇變
Fuji instax:幾年前影落求其亂放到宜家都冇變
Impossible:視乎批次,但我覺得"雪櫃"作用唔大
新polaroid:十幾日前影落日日袋出街放到宜家都冇(未)變

其他我冇玩過就唔知道喇。

BTW,"放張相係雪櫃兩個星期"我反而未聽過。
"放張相係雪櫃兩個星期"
我估計係利用雪櫃乾燥環境去抽乾張相剩低嘅藥水
不過
impossible 05/16批次
已經証明左唔關事
幾乾都係張相捱唔到一星期

新polaroid我就keep住試驗
日日袋出街
又熱下又凍下有時乾燥有時潮濕
暫時冇乜變

其他film 就 refer返上面我所見到嘅
有熟悉嘅巴打補充下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞