有冇Fresh Grad仲未搵到工?(11)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
未過probation 便走啦
Bochk please

岩岩見完份HR
開14K (有半年HR Intern經驗)
話我開得高 降到13K
希望見得成

慘過狗
HR比HR壓價

岩岩見完份HR
話我開得高 降到13K
希望見得成

慘過狗
HR比HR壓價

13K 佢問我仲有無得再低啲 我話我覺得得值呢個價 先開呢個價 你未睇到我既價值唔緊要 你可以再扣啲 但我過左Probation 姐係你已經睇到我價值既時候 你再加翻俾我都無問題
佢就點點頭 然後同我講 仲Shortlist緊 有消息會通知你 我一行出間公司 就Send多左兩份CV

我覺得你呢份佢未到絕路請唔到人佢都唔會請你
只因為佢想請個賤價勞工
夾硬要壓到你11 12k佢就收貨喇

岩岩見完份HR
話我開得高 降到13K
希望見得成

慘過狗
HR比HR壓價

13K 佢問我仲有無得再低啲 我話我覺得得值呢個價 先開呢個價 你未睇到我既價值唔緊要 你可以再扣啲 但我過左Probation 姐係你已經睇到我價值既時候 你再加翻俾我都無問題
佢就點點頭 然後同我講 仲Shortlist緊 有消息會通知你 我一行出間公司 就Send多左兩份CV

我覺得你呢份佢未到絕路請唔到人佢都唔會請你
只因為佢想請個賤價勞工
夾硬要壓到你11 12k佢就收貨喇

我讀大學時期既積蓄應該夠我食到下年畢業期都仲得
12K我寧願唔L做 我開得呢個價 我一定係覺得自己有呢個價值先開 我以前做大學Project Assistant 收緊102 蚊一個鐘 你開你13K 已經收少左

我俾左十幾萬學費同4年時間 仲做12K?

佢仲問你再減d得唔得
講得出呢句已經可以執野走
Offer神同Interview神
搵唔到工好想死啊
未過probation 便走啦

未過Proba走左 過左Proba要走就好難 乜都俾人Check住 要一個月通知
努力去搵下一份工

Same
翻左一個禮拜 決定放完假之後 立刻辭職
間野真係沉船一隻
當時鬼掩眼take 個offer,宜家睇翻真係自己搵自己笨

勸大家如果唔係等錢洗或者其他好急的理由,都係唔好隨便take offer

好似都係要等多7日先走到

睇返隔離hr巴打話原來法例可即時辭

我果約就算過唔過一個月都要7日通知

真。垃圾公司
offer神
翻左一個禮拜 決定放完假之後 立刻辭職
間野真係沉船一隻
當時鬼掩眼take 個offer,宜家睇翻真係自己搵自己笨

勸大家如果唔係等錢洗或者其他好急的理由,都係唔好隨便take offer

好似都係要等多7日先走到

睇返隔離hr巴打話原來法例可即時辭

我果約就算過唔過一個月都要7日通知

真。垃圾公司

science grad 仲可以搵咩行業

科學園唔係有lab 咩
自己申請個Ac 入面慢慢搵
如果chem bio出身果啲去藥廠果邊都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞