【屋企有60隻窗先係真有錢人】低調置業討論區(63)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
最近想申請樓按,如果要提供工作証明,通常要俾乜?唔該

講詳細少少?
筆直幾多,邊個盤,咩戶型??

係啊 如果足夠錢 建議唔駛考慮太多

留意低過一千做到6成,高過一千得5成

一千以下,借六成但最多五百萬,條 line 冇六百萬有冇得做按保借八成咁sharp cut

最多傾到1050 咁點算

其實還Grant loan計唔計入壓力測試架?

乜債都計
想問下大家按揭通常會唔會去多幾間銀行申請定先?
我原本申請左中銀,想申請埋匯豐
另外有大家有無邊間銀行推薦下比小弟

我申請左3間(痕生,呀爺同埋大貓), 基本上你有固定入息佢地都會批。

offer 就間間差唔多
各位巴打,我朋幫友問問,
佢出現金糧,30k左右h每月固定日子存入銀行,
呢個情況下買樓,銀行會唔會肯借9成?
都係買300萬以下的樓

乜債都計

因為我見tu 好似無Grant loan資料,所以諗住有得唔計,當然自己唔disclose 俾銀行知有咩風險就要自理
依家供款期容唔容易做到30年 主要咩因素影響?

主要睇供款人年齡同樓既年齡
好似拎75去減
如果老豆層400萬樓, 想換800萬樓全家住
我做供剩下果400萬, 首置稅個問題加老豆一半名, 係收一半既稅?
之後再加名又避唔避到?

乜債都計

好似拎75去減

乜債都計

Grant loan 唔計嫁 Grant loan 直頭唔會係TU到出現, 點樣計
中原城市領先指數CCL報160.61點,按周下跌0.46%。中原城市大型屋苑領先指數CCL Mass報162.58點,按周下跌0.44%。CCL(中小型單位)報160.94點,按周下跌0.29%。CCL及CCL_Mass為歷史第三高,CCL(中小型單位)為歷史次高。
中原城市領先指數CCL報160.61點,按周下跌0.46%。中原城市大型屋苑領先指數CCL Mass報162.58點,按周下跌0.44%。CCL(中小型單位)報160.94點,按周下跌0.29%。CCL及CCL_Mass為歷史第三高,CCL(中小型單位)為歷史次高。

指數高位橫行整固,年尾前仲有得多2-3點
想問下大家按揭通常會唔會去多幾間銀行申請定先?
我原本申請左中銀,想申請埋匯豐
另外有大家有無邊間銀行推薦下比小弟

貨比三家

搵埋大貓,跑人
各位巴打,我朋幫友問問,
佢出現金糧,30k左右h每月固定日子存入銀行,
呢個情況下買樓,銀行會唔會肯借9成?
都係買300萬以下的樓

用cheque 或者轉賬最好

好似拎75去減

易,都係睇底薪
我做供剩下果400萬, 首置稅個問題加老豆一半名, 係收一半既稅?
之後再加名又避唔避到?

巴打個case 唔清楚,講清楚D想點買

乜債都計

Grant loan 唔計嫁 Grant loan 直頭唔會係TU到出現, 點樣計

之後再加名又避唔避到?

巴打個case 唔清楚,講清楚D想點買

簡單D講
有400首期老豆比, 800萬樓
但想落番老豆名 我首置
稅方面係咪一半既15%?
近親後加名避唔避到?

好似拎75去減

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞