【屋企有60隻窗先係真有錢人】低調置業討論區(63)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
巴打 點睇屯門豫豐花園? 男朋友比較鐘意 我就麻麻 主要覺得交通唔方便 但上車盤個價黎講真係岩我地budget

求指教

近藍地大街果幾棟就係10分鐘 我寧願買方便少少 但樓齡大 ,但男朋友就相反

咁你而家個首要問題係要同你男友得出大家個共識先

你自己鍾唔鍾意對人地無關係啦, 又唔係你買
雖然我都覺得藍地大街得閒行下幾寫意
巴打 點睇屯門豫豐花園? 男朋友比較鐘意 我就麻麻 主要覺得交通唔方便 但上車盤個價黎講真係岩我地budget

求指教

近藍地大街果幾棟就係10分鐘 我寧願買方便少少 但樓齡大 ,但男朋友就相反

共識就係一係佢就我 Or 我就佢 ,但應該都係我就佢多

唔可以每一就一樣?

求指教

求指教

唔可以每一就一樣?

樓齡好難就 有諗過 兆康呀 但佢話太舊 所以諗豫豐 我就嫌佢唔方便 又無街市 又少野食 ,但屯門真係大部份樓0高既盤 灰機

求指教

求指教

唔可以每一就一樣?

樓齡好難就 有諗過 兆康呀 但佢話太舊 所以諗豫豐 我就嫌佢唔方便 又無街市 又少野食 ,但屯門真係大部份樓0高既盤 灰機

一定屯門區?

求指教

唔可以每一就一樣?

一定屯門區?

係呀 佢係屯門做野 唔想佢返工咁辛苦

財經評論:房策釀變藏風險 物業投資慎思量 (04:36)

on.cc東網專訊】過去幾年,特區政府一直強調要致力增加房屋供應,壓抑樓市泡沫,但住宅依然供不應求,樓價迭創新高,港人按揭供款相對家庭收入比重已超過六成,情況令人擔憂。近日政府放風,將推「港人首置上車盤」,這是繼「港人港地」後,又一標榜幫助「港人」置業的新措施,會否步「港人港地」的失敗收場,目前言之尚早。不過,政府的房屋政策是否醞釀轉變,對物業投資者來說,值得深思。

政府擬推出的「港人首置上車盤」,是在現行公屋、居屋及私人樓宇之上,新加設的一個置業選擇,目標是首次置業港人,據講會設有限售條款,開價將會考慮到目標群的供款能力,而並非與市值掛鈎,即政府須作出一定的補貼。

再講,上車置業盤增加,會對私樓市場基本面產生影響,至少會少了一班為求上車將價就貨,就連「納米樓」都照以高成數按揭追上車的買家。

另一方面,政府要穩定樓價,亦須積極改變市場的升值心理預期。日前荃灣一個新盤推售四百多個單位,一日之內火速賣清,但因有買家撻訂,發展商翌日需重售四個單位,卻吸引了一千三百人蜂擁搶購,相信當中不少人正抱着遲買會貴的心態;而同日一銀主盤拍賣會,亦有超過一百人到場爭買,可見不少人對樓市仍然樂觀。

香港樓價高居不下因素複雜,除了供需因素外,資金的來源(外來投資需求不減)、周邊地區的樓價比較,以及官方逆周期措施下扭曲了市場運作,二手市場調節功能失靈,都在影響着香港的樓市。政府要處理這個燙手山芋,想方設法回應港人置業訴求,為責之所在。不過,若然在土地供應沒有多大變化的情況下,調撥土地來興建「港人首置上車盤」,能否解決樓市的根本問題,實屬疑問,對壓抑樓價亦起不到多大作用。

時值美國利率周期逆轉之時,港元與美元掛鈎,物業作為主要投資資產之一,本身的周期性因素亦正起着重大變化。政府在研究制訂短期措施解決房屋問題時,必須要審時度勢,作出周全的考慮,以避免過度干預市場運作。尤其是新政策涉及社會資源的運用,以及房屋政策理念的轉變,將無可避免影響到私樓市場的投資價值,對產業長遠發展、金融系統穩定影響深遠,必須審慎思量,免得解決不到問題,反有搬石砸腳之虞!物業投資者亦宜注意政策轉變、利率因素及樓市供需變化所帶來的風險,量力而為。
【喜遇賣樓】印度籍夫婦5球買一房:樓市永不跌

印度藉的Mr.Bawse與馮小姐(蘋果日報)

印度藉的Mr.Bawse與馮小姐早年已經結婚,由於早年未夠首期,所以婚後一直租住港島樓,一邊租樓一邊儲錢。家陣首期儲到差唔多,再由屋企人幫少少手,所以決定入市,今日買咗喜遇1伙價值大約500萬元的一房單位,自己預備兩成首期。

雖說馮小姐都擔心樓價波動,但覺得租樓同供樓金額差唔多,咁都係買樓比較好。丈夫就唔太滿意香港樓價咁貴,購入的單位比較細唔太夠兩個人住,但認為住宅需求大,政府都唔夠地起樓,樓市永不跌(Property is the one thing that never going down),同意置業比租樓好。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57177879&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170906
【又偷步】代理老作晉海價錢 新地:絕無此事 保留追究權利

【又偷步】代理老作晉海價錢 新地:絕無此事 保留追究權利

即時財經 2017-09-06 20:19:33 HKT

新地(016)及港鐵合作的將軍澳晉海(日出康城第IVA期),樓書及價單都未上,就已經有代理老作價錢。

在將軍澳區內街道上,有代理貼街招,標示出晉海一房4XX萬入場、兩房及三房分別6XX萬及8XX萬入場。而且附上代理聯絡電話。記者曾致電該代理,對方聲稱是新地私下向他透露。

一手住宅物業銷售監管局回應指,如發現有涉嫌違反《一手住宅物業銷售條例》的情況,會作出跟進調查。根據條例,任何本意是促銷一手住宅物業的廣告,均受條例對廣告的要求的規管。條例沒有限制賣方或任何人士於何時以後才可以宣傳/推廣一手住宅物業,但規定廣告不得載有虛假或誤導性的資料。

新地副董事總經理雷霆回應指「絕無此事」。另集團回應指,發展商已向各受委托之地產代理要求嚴謹遵守《一手住宅物業銷售條例》及其他有關法例等。發展商嚴正聲明,直至現時,並未有就晉海發布或透露任何有關項目售價或優惠的資料,特此澄清坊間流傳有關晉海的售價或優惠,一概與本集團無關,同時本集團亦保留一切有關追究的權利。

地產代理監管局發言人則表示稍後回應。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57177496&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170906

//地產AA為咗做生意已經去到連發展商新樓盤都代為定價,好撚嘢,買樓嘅記得aa唔能夠盡信,免招損失

唔可以每一就一樣?

一定屯門區?

唔可以每一就一樣?

一定屯門區?

恭喜

恭喜曬
呢個區充滿喜事,唔係結婚買樓就生b
睇完名鑄仲點返轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞