【英國】 英倫扮工室 IX

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
上水
有design巴打!?
想問下30000 磅人工係倫敦屬於咩價位? 算唔算係廉價勞工?

30k算係咁
fg用wh做2年會唔會因為唔夠經驗轉tier2?
非it design
係香港直接apply等skype in機會係咪不大?
另外想問其實大家儲唔儲到錢?

fg 做IT 30k
自己租緊間apartment,M25內 greater ldn以外
月儲700

巴打我尾來uk,都係IT 狗.搵mobile developer 工易唔易

mobile大把,放心
但唔係咁多份咁好pay
之前見果啲都係22-25k
非it design

fg 做IT 30k
自己租緊間apartment,M25內 greater ldn以外
月儲700

700 wtf how much is your rent with bills

800£ rent, 100£ water & electricity & home insurance, 50£ phone + broadband, 110£ council tax

Das巴你係番工番邊樹架話

Surrey果頭
非it design

fg 做IT 30k
月儲700

巴打我尾來uk,都係IT 狗.搵mobile developer 工易唔易

mobile大把,放心
但唔係咁多份咁好pay

25k仲少過香港搵,巴打有冇tg
非it design

fg 做IT 30k
月儲700

mobile大把,放心
但唔係咁多份咁好pay

計人工英國肯定比唔上香港架啦,稅又重,落袋肯定唔夠香港多
不過有其他野唔係錢換到番黎既e.g.工作壓力 / 生活環境等等,自己取捨咁解
Grad Program應該唔洗諗
人在香港 大公司應該唔會就我一個而搞skype interview
集火中小型公司算

大公司=似會係grade a sponsor=請t2

我知呀, 最衰我又唔係個邊讀書
邊到interview到

non三大
skype interview請左

想問下你係咩major?
或者介唔介意比telegram/email我

一講就自爆
全行香港人過黎係uk應該無幾個
tier 2野 hkg3同我都答到你ge

比較想知背景
下面問題如果怕自爆可以無視了
想問下你係今年fg定係已經做左幾年野?
算唔算係專業人士?
而家係咪搞好左tier2準備過? 定係岩岩先收到offer?
感覺上你係個別例子, 我未必得

path
本來想去aus,之後諗諗下又過左黎
咁我quit果陣做左..2.5年
依家做左total 4年野, 次次諗起己經grad左4年就...
專業...都算係.
總之shortage野la
係度做左年半, 工都做緊第二份 (internal transfer)
老老豆豆, 如果佢係listed sponsor又請你, 之後d野己經好大路
如果你non shortage係煩d, 但好多印度人咪又係咁去
所以, 報左就無死, 唔報點都唔會有份工

想問你個陣整Tier2整左幾耐?
係咪有係CV寫明 only skype interview 同埋 講明話你要Tier2?

意思係你有冇係CV講明話你人不在英國

好似無.
application可能有打

好的

其實唔同行好難講
你是但揾幾份ad, Send句email同cover letter 睇人點答, 見多幾次就知點做
btw
skype 打長途好平

因為我主修科都算專業, 但我想做 MT / 政府工多D
不過MT同政府工好難移民, 聽完你講, 我應該都係跟返major搵工
好想移民
唔該晒

Ching major 係咩?
btw 香港是我家

engine仔
其實我都鐘意香港, 不過我更加喜歡英國

馬壯, 有冇位?

咩N展先

好想移民
唔該晒

好想移民 - there is another way!

東網透視:憑一支單簧管 香港仔入選御林軍

以香港第一人身份成爲英國御林軍樂手,David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民(海外)護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年33歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,要10分半鐘內跑完2.4公里,亦要做掌上壓及仰臥起坐,首輪面試因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操3、4個月後再接受挑戰,2013年過關斬將通過所有測試,成功取錄。

身為英皇室的御林軍,薪酬福利令人關注,David則不予透露,僅指薪金水平較香港警察低一些,除普通的醫療和交通福利外,最優厚是住房福利,他與同事在倫敦市中心合住一間800至900平方呎單位,月租只需30英鎊,僅相當於300港元,相信令不少香港青年人羨慕。他現長居英國,還有一年便可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成爲終身職業。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170812/bkn-20170812093047180-0812_00822_001.html

我都有睇過呢段新聞,但個位仁兄好似本身識樂器
非it design

fg 做IT 30k
月儲700

mobile大把,放心
但唔係咁多份咁好pay

不過有其他野唔係錢換到番黎既e.g.工作壓力 / 生活環境等等,自己取捨咁解

大家係咪都冇諗住係英國買樓? 倫敦zone4 5兩房有花園都要48萬鎊
非it design

fg 做IT 30k
月儲700

mobile大把,放心
但唔係咁多份咁好pay

大家係咪都冇諗住係英國買樓? 倫敦zone4 5兩房有花園都要48萬鎊

300呎vs900呎
攰撚到...
非it design

fg 做IT 30k
月儲700

mobile大把,放心
但唔係咁多份咁好pay

點解要ldn買樓
我如果買樓一定上翻Lancashire
非it design

fg 做IT 30k
月儲700

mobile大把,放心
但唔係咁多份咁好pay

點解要ldn買樓
我如果買樓一定上翻Lancashire

exact7ly
住london買london樓, 我留係香港/去melbourne, canberra 唔好?

住倫敦表示feel到中槍
比個黐線佬一打燈即刻cut, 再突然停低
再跑走,有無人claim 過車保?我有車Cam 影到車牌

send去 police 好似會做野

直接搵就可以?

有撞到?

有撞到?

有花
啱啱打去insruance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞