摩天輪現營辦商:另建需時20個月

823 回覆
662 Like 3 Dislike
【本報訊】市民最快今年9月便可在中環海濱乘坐摩天輪,享受維港兩岸景色。摩天輪營運商Swiss AEX上月底獲准斥資2億元,在中環9號碼頭對出空地興建高達60米、約20層樓高的摩天輪。營運商指摩天輪因應香港天氣在荷蘭特別訂做,採用全球最高安全標準,足以抵禦10號風球。目前施工進度雖較預期落後一個月,但可按計劃9月底至10月初投入服務。營運商強調要將摩天輪打造成香港人的新地標,考慮為摩天輪舉辦命名比賽。
記者:鄭啟源

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140716/18802097

人地用左2億起個輪

又真係頂到10號風球
新中標公司應該係自己人
輪就人地幫你起,入場費就自己收
為左GDP可以去到幾盡
大家記唔記得之前發展局局長係陳茂波
其實一隻咁優質既摩天輪
睇得出個營運商有心想長做
但因為啲咁反智既原因要拆
真係好可惜

同埋感覺個咩海濱事務委員會同發展局局長都好鬼
真係諗唔到香港居然有呢啲事發生......
岩啦 一拍兩散啦
以後無外資黎
留返個空地俾佢地起個兒童摩天輪出黎囉
政府勁呀,知道中資公司起D野實易冧,而家搵間外國公司起部靚野,之後一個唔續租就唔洗錢搶埋人地部輪
點解咁多人幫住現有果間Swiss AEX
新既暫時未知忠定奸, 無謂咁快落定論

現有果間係無通知, 無通告下突然停運, 停運當日無人知, 無發通告, 網頁無提過暫停
仲有人拎住有效期去到8月尾既飛想去
唔通佢SwissAEX 無責任通知/通報各客戶, 有關政府部門架咩
話拉閘就拉閘, 咁都唔覺得現時呢間野做法奇怪架咩

大家分清楚究竟係邊個脅持緊遊客/政府/港人先

停止運作係因為政府唔續牌, 好似ATV唔續牌咁, 完全係特區政府控制範圍之內
有冇記者查冊睇下新公司股東係咩背景?

2個鬼佬
我想睇拆左之後新公司點算

起過迷你版 兒童樂園果隻

而家果隻拆左佢去新加坡又好 台灣又好 都唔好留係香港

現有果間係無通知, 無通告下突然停運, 停運當日無人知, 無發通告, 網頁無提過暫停
唔通佢SwissAEX 無責任通知/通報各客戶, 有關政府部門架咩

係囉,梁振英當選前都唔知佢忠定奸,咪比佢做下先囉
哩句野真係聽得太多
屌極度懷疑有利益輸送

哩句野真係聽得太多

第一,政府個牌係去到8月尾,咁到期無得續咪唔做
第二,持有效門票係有得退錢,唔係食夾棍
第三,通知個責任係政府到,政府決定搵新營辦商關佢鳩事
依家明明政府想夾鳩間公司平租/平賣隻輪俾人,俾你spin到佢夾鳩香港人

2個鬼佬

真係唔知一年經驗點計出黎
你aia做得掂代表新公司一定掂?規模人手都差十萬八千里

哩句野真係聽得太多

第一,政府個牌係去到8月尾,咁到期無得續咪唔做
第二,持有效門票係有得退錢,唔係食夾棍
第三,通知個責任係政府到,政府決定搵新營辦商關佢鳩事
依家明明政府想夾鳩間公司平租/平賣隻輪俾人,俾你spin到佢夾鳩香港人

咩logic諗野先可以有佢d偉倫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞