摩天輪現營辦商:另建需時20個月

823 回覆
662 Like 3 Dislike
支持傾唔掂數就拆左佢
好似上水間網吧咁
一拍兩散
發展局的聲明指,政府去年11月就摩天輪用地之三年短期租約進行公開招標,「經評核投標者的經驗、用地整體設計、日常運作、票價、社區參與活動等等範疇」,宣布由The Entertainment Corporation Limited(簡稱TECL)中標,指他們的技術建議較其他投標者優勝,「尤其在票價方面有顯著優勢」,並強調是次招標是按《物料供應及採購規例》的程序進行,結果亦經中央投標委員會審批。

依家係咪無公開TECL票價會收幾錢??

摩天輪要乜撚嘢技術?技術優勝?

呢一段好有問題,如果講技術個part,根本唔會涉及票價(價錢一部分),點會講“尤其”
講白d,就係開fee proposal 一刻俾新公司以超低價中左,一般政府標用64 (trchnical 6 fee 4)比例,稍為做低價錢就好易中。相反舊公司就應該冇預過有人搶,一心進入蜜月期,奶左野

我自己都諗可能係甩轆

但如果政府有心俾原有經營者搞,technical 部份應該有好多方法寫到 favour 現有經營者,情形就好似之前有人提到駕駛學校嘅例子咁

所以現階段仲有唔少疑點,一定要煲大佢逼政府交代
發展局的聲明指,政府去年11月就摩天輪用地之三年短期租約進行公開招標,「經評核投標者的經驗、用地整體設計、日常運作、票價、社區參與活動等等範疇」,宣布由The Entertainment Corporation Limited(簡稱TECL)中標,指他們的技術建議較其他投標者優勝,「尤其在票價方面有顯著優勢」,並強調是次招標是按《物料供應及採購規例》的程序進行,結果亦經中央投標委員會審批。

呢一段好有問題,如果講技術個part,根本唔會涉及票價(價錢一部分),點會講“尤其”
講白d,就係開fee proposal 一刻俾新公司以超低價中左,一般政府標用64 (trchnical 6 fee 4)比例,稍為做低價錢就好易中。相反舊公司就應該冇預過有人搶,一心進入蜜月期,奶左野

我自己都諗可能係甩轆

但如果政府有心俾原有經營者搞,technical 部份應該有好多方法寫到 favour 現有經營者,情形就好似之前有人提到駕駛學校嘅例子咁

區議會嗰度先最鬼
正常都續租啦
唔好講到駕院咁大型
就算係臨時停車場都可以臨時好多年啦
撚,反面都要撚
點解咁多人幫住現有果間Swiss AEX
新既暫時未知忠定奸, 無謂咁快落定論

現有果間係無通知, 無通告下突然停運, 停運當日無人知, 無發通告, 網頁無提過暫停
仲有人拎住有效期去到8月尾既飛想去
唔通佢SwissAEX 無責任通知/通報各客戶, 有關政府部門架咩
話拉閘就拉閘, 咁都唔覺得現時呢間野做法奇怪架咩

大家分清楚究竟係邊個脅持緊遊客/政府/港人先

又係你條on9
有5毛出嚟救火,睇嚟真係有d野
你入標時唔知要20個月?

你存心想屈人留個摩天輪俾你?
支持拆撚左佢
黃子華既魚蛋論真係好貼切
政府買起個摩天輪再租比新營辦商有無得諗?

點解要用政府公幣,去資助私人經濟活動?
再講人地係咪一定賣比你先。

依家唔係唔賣 係間新公司話買 但係又冇資金證明 到時交地又可以同政府d人扯下貓尾 0成本又可以玩野 點解唔玩

到交地果時就大可以接收哂所有野 好彩既唔洗錢就有隻輪

而家咪交地前拆左佢

都拆唔切
拆要2 個月
但好似月尾就要交

人手用錢就解決曬啦
撚,反面都要撚
香港有Uber同摩天輪做臭個朵
外資唔好再黎啦

投資推廣署心虛到成本 2015 年 5 月嘅通訊都剷左
http://www1.investhk.gov.hk/newsletter/tc_ihk_news_201505/

不過 PDF 版仲喺度
http://www.investhk.gov.hk/zh-hk/files/2015/05/2015.05-newsletter-tc.pdf

原來 Uber 同摩天輪都喺同一期俾投資推廣署引用做投資案例

投資推廣署同政府果班人根本唔同
人地成班外面請返離的顧問
點同班垃圾公務員比

我自己都諗可能係甩轆

甩轆唔出奇,去年11月即係差不多換屆,可能急急腳想award,結果出意外,索性下手解決。 記得上任局係邊個嗎?

至於favour 方面,未必真係咁易做,因為摩天輪好多地方都有,好難寫到話某種摩天輪先有優勢, 最簡單公布當時評標成員就清楚。

我同意你嘅講法係有可能,不過依家好多資料我地都唔太清楚,例如前後2次招標條件係咪放寬左,照公開資料睇就似乎有咁嘅事。如果政府肯公開評標成員、招標準則就最好

兩屆政府都唔好得去邊,所以有人會向最壞方面諗
上面喺度瘋狂講標書技術細節,真係標你老母
件事根本唔複雜
三年前嘅準則係十年經驗,今次係一年
三年前要求建造期不少於12個月,今次冇指定
三年前畀咗一間有技術同營運摩天輪經驗嘅公司,今次就畀咗個廣告/event佬

咁係咪應該俾佢夾到賤賣
政府買起個摩天輪再租比新營辦商有無得諗?

點解要用政府公幣,去資助私人經濟活動?
再講人地係咪一定賣比你先。

依家唔係唔賣 係間新公司話買 但係又冇資金證明 到時交地又可以同政府d人扯下貓尾 0成本又可以玩野 點解唔玩

到交地果時就大可以接收哂所有野 好彩既唔洗錢就有隻輪

而家咪交地前拆左佢

都拆唔切
拆要2 個月
但好似月尾就要交

人手用錢就解決曬啦
撚,反面都要撚

唔係10月尾咩?

一獲熟不嬲係對自己最差嘅方法
賤賣俾人都唔會蝕咁多

但對港共依d撚樣就不了

新公司咪係咁囉,博你賤賣,不過唔一定掂囉,人地做開個行,搵到人要,拆走唔奇
主體拆晒後記得斬晒d地基鑼絲呀,仲佢重新做番地基
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞