摩天輪現營辦商:另建需時20個月

823 回覆
662 Like 3 Dislike
政府買起個摩天輪再租比新營辦商有無得諗?

點解要用政府公幣,去資助私人經濟活動?
再講人地係咪一定賣比你先。

依家唔係唔賣 係間新公司話買 但係又冇資金證明 到時交地又可以同政府d人扯下貓尾 0成本又可以玩野 點解唔玩
發展局的聲明指,政府去年11月就摩天輪用地之三年短期租約進行公開招標,「經評核投標者的經驗、用地整體設計、日常運作、票價、社區參與活動等等範疇」,宣布由The Entertainment Corporation Limited(簡稱TECL)中標,指他們的技術建議較其他投標者優勝,「尤其在票價方面有顯著優勢」,並強調是次招標是按《物料供應及採購規例》的程序進行,結果亦經中央投標委員會審批。

依家係咪無公開TECL票價會收幾錢??
建造中環海濱摩天輪歷時18個月
要咁撚耐?

應該由設計開始計
就咁起最多未半年
18個月係咪齋起嘅時間?包唔包摩天輪組件嘅製作時間

依家唔係唔賣 係間新公司話買 但係又冇資金證明 到時交地又可以同政府d人扯下貓尾 0成本又可以玩野 點解唔玩

到交地果時就大可以接收哂所有野 好彩既唔洗錢就有隻輪
拆鳩左佢都唔益你呀

投標丫拿

而家咪交地前拆左佢
成立一年已經入到group 投到政府標?
18個月係咪齋起嘅時間?包唔包摩天輪組件嘅製作時間

設計買料試裝測試運輸實裝等發牌唔駛時間?

仲有掘地平整土地加固(原本爛地)駁地底水電媒排水全部都要時間
新果間係咪支那公司?
發展局的聲明指,政府去年11月就摩天輪用地之三年短期租約進行公開招標,「經評核投標者的經驗、用地整體設計、日常運作、票價、社區參與活動等等範疇」,宣布由The Entertainment Corporation Limited(簡稱TECL)中標,指他們的技術建議較其他投標者優勝,「尤其在票價方面有顯著優勢」,並強調是次招標是按《物料供應及採購規例》的程序進行,結果亦經中央投標委員會審批。

依家係咪無公開TECL票價會收幾錢??

政府去年11月就摩天輪用地之三年短期租約進行公開招標
個摩天輪幾時俾左TECL?
定TECL 係個計劃書入面講左點起同起出黎係點?
擺明港共想1蚊都唔洗俾就搶走人地個摩天輪

而家咪交地前拆左佢

都拆唔切
拆要2 個月
但好似月尾就要交
係咪好似簽左得3年約
2年用黎起
得番1年

係真既話港共政府真係冚家鏟

老實就算想起尾注

起碼出啲錢買人地嗰輪(要人半賣半送咁)

要人送俾你真係共產黨鬥資本家既玩法
成件事好戇鳩 拆完又起返一樣既野
新約為期36個月
起個新要18個月
點圍皮

而家咪交地前拆左佢

都拆唔切
拆要2 個月
但好似月尾就要交

【Now新聞台】中環海濱摩天輪原有營辦商投標失敗,提出周四清拆摩天輪。發展局局長黃偉綸指,摩天輪招標工作去年已完成,新營辦商符合資格,亦有相關營運經驗,表明原有營辦商繼續營運的機會不大,要求在十月底將土地交還政府。

夠時間呀,拆左佢
一拍兩散硬
新約為期36個月
起個新要18個月
點圍皮

理X得你...一個月租金成150萬
十月底要交場, 而家先九月頭, 政府講到明唔續約, 係我就盡快開工拆, 睇下邊個仆街
想食埋人地隻車,仆街嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞