摩天輪現營辦商:另建需時20個月

823 回覆
662 Like 3 Dislike
單野估零精怪過單車共享,第一手投資個摩天輪設施投咁大,年期咁短都肯上馬;正苦比第二手,佢又係冇足夠資金買或建造摩天輪設施
其實呢件事搞大左都算係好事
等啲外資唔敢來香港
除左間新公司係紅底之外我諗唔到咩原因成件事可以咁荒謬
又真係10號波都吹唔爛喎
[member]本身政府真係唔比佢拆
但係人地真金白銀投資起GE
所以政府唯有搞埋d小動作 /member]

講多D嚟聽下
如果拆左摩天輪,新公司係咪都要每月比150萬租金塊空地?

講多D嚟聽下

都可能係本地大發展商 唔想拋個頭出黎接贓
【本報訊】市民最快今年9月便可在中環海濱乘坐摩天輪,享受維港兩岸景色。摩天輪營運商Swiss AEX上月底獲准斥資2億元,在中環9號碼頭對出空地興建高達60米、約20層樓高的摩天輪。營運商指摩天輪因應香港天氣在荷蘭特別訂做,採用全球最高安全標準,足以抵禦10號風球。目前施工進度雖較預期落後一個月,但可按計劃9月底至10月初投入服務。營運商強調要將摩天輪打造成香港人的新地標,考慮為摩天輪舉辦命名比賽。
記者:鄭啟源

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140716/18802097

人地用左2億起個輪

港共真係好撚賤

玩左一年人地本都未必收得番

好撚仆街
一年相關經驗

頭先新聞有講到

佢地話新公司個負責人以前搞開歐陸嘉年華
【本報訊】市民最快今年9月便可在中環海濱乘坐摩天輪,享受維港兩岸景色。摩天輪營運商Swiss AEX上月底獲准斥資2億元,在中環9號碼頭對出空地興建高達60米、約20層樓高的摩天輪。營運商指摩天輪因應香港天氣在荷蘭特別訂做,採用全球最高安全標準,足以抵禦10號風球。目前施工進度雖較預期落後一個月,但可按計劃9月底至10月初投入服務。營運商強調要將摩天輪打造成香港人的新地標,考慮為摩天輪舉辦命名比賽。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140716/18802097

人地用左2億起個輪

港共真係好撚賤

好撚仆街

之後搶撚埋人地生財工具
唔使本做票價梗係平
一年相關經驗

頭先新聞有講到

佢地話新公司個負責人以前搞開歐陸嘉年華

係咪相關由政府話事
攬炒

發夢:首先唔係講緊香港啦一定,有個地方有幾個做政府大粒又熟行既老友,拖兩隻鬼佬做艇,食夾棍食到個件野,咪fatfat
衰左最多公司唔交租老破,兩隻鬼咪番鄉下,理撚得你

人地用左2億起個輪

港共真係好撚賤

好撚仆街

之後搶撚埋人地生財工具
唔使本做票價梗係平

折撚左佢啦
政府買起個摩天輪再租比新營辦商有無得諗?

晨早想賣

但係新公司未俾錢買
成件事好戇鳩 拆完又起返一樣既野

新經營商想賤價買輪

咁舊公司好慘wo

人地用左2億起個輪

港共真係好撚賤

好撚仆街

之後搶撚埋人地生財工具
唔使本做票價梗係平

難怪話票價有吸引力
屌,我唔洗錢起,分分鐘廿蚊一張飛都有賺

又唔好話一樣,依家嗰個冇出過意外
新嗰間公司冇營運過摩天輪,起個新唔知邊個敢坐啦

咁我一定唔去先

不過仲未坐過而家果個

發夢:首先唔係講緊香港啦一定,有個地方有幾個做政府大粒又熟行既老友,拖兩隻鬼佬做艇,食夾棍食到個件野,咪fatfat
衰左最多公司唔交租老破,兩隻鬼咪番鄉下,理撚得你

呢個夢我相信一般正常人都會夢見
發展局的聲明指,政府去年11月就摩天輪用地之三年短期租約進行公開招標,「經評核投標者的經驗、用地整體設計、日常運作、票價、社區參與活動等等範疇」,宣布由The Entertainment Corporation Limited(簡稱TECL)中標,指他們的技術建議較其他投標者優勝,「尤其在票價方面有顯著優勢」,並強調是次招標是按《物料供應及採購規例》的程序進行,結果亦經中央投標委員會審批。

依家係咪無公開TECL票價會收幾錢??若果無聽錯既話.尋晚話有機會平一半

政府去年11月就摩天輪用地之三年短期租約進行公開招標
個摩天輪幾時俾左TECL?
定TECL 係個計劃書入面講左點起同起出黎係點?尋晚新聞,政府話係,仲要設計加創新過舊有既.由於夠創新所以起左後票價都會低過依加
擺明港共想1蚊都唔洗俾就搶走人地個摩天輪

人地用左2億起個輪

抵人賣咁貴喎

上次個風咁勁都無野

新經營商想賤價買輪

好明顯唔係買都係想平價租用個摩天輪算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞