摩天輪現營辦商:另建需時20個月

823 回覆
662 Like 3 Dislike
隻輪食完天鴿都無事證明係堅野啦
1蚊雞公司乜實績都無, 單單睇錢就中標

就算無黑幕, 政府既處事手法都有問題啦

公司得1蚊資產, 跟本連入標資格都唔會有啦

連做樣都廢事
中環海濱長廊的摩天輪未有預告下,上星期二突然停業。海濱事務委員會成員何文堯在本台節目指,政府已於五月二十三日通知新舊營辦商,舊營辦商合約於八月二十八日期滿,但舊營辦商在這段期間無向公眾發布過任何相關訊息,到合約期滿日才通知公眾,認為他們是想以公眾壓力去做商業談判,做法不理想,將政府及市民拖落水。目前折衷辦法,是舊營辦商不將地基拆卸,令新營辦商很快安裝新摩天輪,將對市民的受影響程度減至最低,不希望見到舊營辦商將地基打爛,就留下爛攤子給市民,影響本港國際形象。何文堯在另一個電台節目說,五年前與政府討論海濱用地租用的細節時,已經要求政府考慮一旦新舊營運商未能交接原有摩天輪的影響,他認為,政府在事件上沒有做錯,但處理的靈活性不足。 

仆街正苦又屈鳩人

要還原交場就梗係連地基都要拆埋先叫還原啦
乜撚野叫"不希望見到舊營辦商將地基打爛"
一拍兩散,連地基都整走埋

地基要點整走
有冇工程巴打分享下

起左支樁出黎

起樁無咩可能, 分分鐘仲貴過打樁, 根本無人會咁做, 都唔知搵咩人去做, 因未聽過有有呢種工程

我諗上家依家會驚唔起埋支樁會比正苦告

咁又唔會, 全世界都唔會叫人起返支樁出黎, 呢個狗西政府敢告? 香港已經同北韓睇齊

呢排可能唔敢,過多幾個月實屈多你賠多筆

理論上交還土地比地政要還原到租之前果個樣,本身冇樁,還果陣就應該冇樁

跟足規矩,真係要還原,下手跟本死得

地基要點整走
有冇工程巴打分享下

起左支樁出黎

起樁無咩可能, 分分鐘仲貴過打樁, 根本無人會咁做, 都唔知搵咩人去做, 因未聽過有有呢種工程

咁又唔會, 全世界都唔會叫人起返支樁出黎, 呢個狗西政府敢告? 香港已經同北韓睇齊

理論上交還土地比地政要還原到租之前果個樣,本身冇樁,還果陣就應該冇樁

除非有工程免租期 , 但如果咁 睇佢無返一年半載 都開唔返
以後外資都唔敢黎香港 正苦奶共,處事手法愈來愈支共feel,整臭香港個朵,一陣柒出國際
聽講係保皇黨要求重新招標

真係好黑暗

有文件記載 (#360)
https://lihkg.com/thread/386056/page/15?ref=web&post=360

而家市面上啲公司tender審批要求仲嚴謹過呢單嘢
問吓做開Marketing嘅人就知道procurement嘅最低門檻

一般嚟講,最常見嘅要求係:
1. 公司起碼要有3年歷史
2. 要檢查公司board of director當中有咩人,果班人究竟有冇呢個project嘅經驗
3. 公司有冇接過同份Tender同級別嘅Project (例如份Tender過百萬,咁就要攞出曾經做過百萬嘅project嘅數出嚟)

非親非故的話,冇咁上下嘅Track Record同資產
根本連敲門嘅資格都冇

而家竟然唔單只中標,仲可以有一大班人出嚟撐
屌你,根本又係政府打橫嚟,跟住同你講反對嘅話就係傷害香港
再搵人出去打鳩班反對者
呢啲咪就係一國兩制囉
以後外資都唔敢黎香港 正苦奶共,處事手法愈來愈支共feel,整臭香港個朵,一陣柒出國際

大把外國公司搶住奶共果吓慘呢
如果起果個係唔同樣嘅,例如似倫敦或新加坡果個咁就話啫 完全睇唔出有咩需要拆完又起

大把外國公司搶住奶共果吓慘呢

咁抵佢地死
就留名睇下港共點拆呢招
拆左佢啦
一拍兩散,連地基都整走埋

地基要點整走
有冇工程巴打分享下

起左支樁出黎

土地跟本唔會還原, 合約一定唔會有寫要還原, 呢幅地跟本係堆海填出黎, 真係無可能揪到樁上黎, 工程上真係無咩可能會做到.

仲有因為係墳海出黎, 所以先起唔到野要等10年8年等幅地下沉穩定, 所以先空左呢幅地幾年去搞呢類野, 而唔係搞起樓, 家下仲要想搞樁? 幅黃金地20年都唔洗止意起樓

而家市面上啲公司tender審批要求仲嚴謹過呢單嘢
問吓做開Marketing嘅人就知道procurement嘅最低門檻

一般嚟講,最常見嘅要求係:
1. 公司起碼要有3年歷史
2. 要檢查公司board of director當中有咩人,果班人究竟有冇呢個project嘅經驗
3. 公司有冇接過同份Tender同級別嘅Project (例如份Tender過百萬,咁就要攞出曾經做過百萬嘅project嘅數出嚟)

非親非故的話,冇咁上下嘅Track Record同資產
根本連敲門嘅資格都冇

而家竟然唔單只中標,仲可以有一大班人出嚟撐
屌你,根本又係政府打橫嚟,跟住同你講反對嘅話就係傷害香港
再搵人出去打鳩班反對者
呢啲咪就係一國兩制囉

全中
兩個月先拆得哂 依家得番一個月
要拆野咪拆一半囉 怕什麼

連做樣都廢事

出事, 死人冧樓連賠償都唔洗
搵人打爆個地基佢
拆撚左去啦屌
就留名睇下港共點拆呢招

大把低能理由啦
1. 由於天氣不穩定嘅關係,所以需要拆咗佢再起過
2. 新嘅摩天輪造價將會比之前貴XX億,高度將會比原先高10cm,係香港最高嘅摩天輪!
就留名睇下港共點拆呢招

大把低能理由啦
2. 新嘅摩天輪造價將會比之前貴XX億,高度將會比原先高10cm,係香港最高嘅摩天輪

就留名睇下港共點拆呢招

大把低能理由啦
2. 新嘅摩天輪造價將會比之前貴XX億,高度將會比原先高10cm,係香港最高嘅摩天輪

現有:60米
TECL:55米 https://www.hk01.com/港聞/116652/
應該會拆晒啦,政府都批咗了。

//由於舊營辦商投標失敗,在原有租約終止後不能繼續承租用地以營運摩天輪,並必須於十月三十一日或之前完成用地內的拆卸和復修工程,以便摩天輪用地可以交予新的營辦商。縱使舊營辦商曾向政府要求恢復營運,除非它已經與新營辦商達成協議原地保留摩天輪,它有責任開展工程,以便按時交還用地。事實上,政府已按舊營辦商的申請批出與拆卸和復修工程相關的許可。//
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞