摩天輪現營辦商:另建需時20個月

823 回覆
662 Like 3 Dislike
拆la
咪L益人
其實政府投標就冇話黑唔黑。

投標者識玩個規則可以連政府都撚埋,呢幾年政府基建工程全部價低者得,最後做做下賴呢到賴果到起唔到貨要問番政府嘔錢。

政府貪佢個輪托咩,除非想搏營運商拆左佢,新營運商知道冇肉食收皮,政府直接收地發展其它野。講白就係想拎番塊地。

投標者識玩個規則可以連政府都撚埋,呢幾年政府基建工程全部價低者得,最後做做下賴呢到賴果到起唔到貨要問番政府嘔錢。

政府貪佢個輪托咩,除非想搏營運商拆左佢,新營運商知道冇肉食收皮,政府直接收地發展其它野。講白就係想拎番塊地。

如果真係咁大陰謀,營運商唔拆政府先驚。
拆完再起過,真係勁on9同曬時間

政府一定用呢個講法 撚9市民
同9鐡一樣
「唔起都起左,焗用la」

多得你呢啲戇鳩

有可能,背後會唔會有大地產霸權想郁呢塊地
20個月又點 本來就唔會坐 支持拆左佢

有可能,背後會唔會有大地產霸權想郁呢塊地

果塊地玩商廈肥肥,不過後面睇開海景果堆真係多得佢

最後中標者唔玩,講真都冇公司想自己起,塊地又係批左做摩天輪,政府直接收番塊地

政府點都贏
炸爆個地基佢 ok?

最後中標者唔玩,講真都冇公司想自己起,塊地又係批左做摩天輪,政府直接收番塊地

政府點都贏

本身呢D如無意外就營運十幾年
如果唔係邊鳩個得閒洗咁多錢起個摩天輪
幾時先回到本

又唔好咁諗

老實講,依度有幾多人坐過/打算坐
而家最大問題唔係個輪ge去留
而係政府做野ge手法
到底背後D人想搶個輪,定係想收地,還是通殺無所謂...我地唔知
但係無論點都好,成個招標過程都似有問題

又唔好咁諗

而係政府做野ge手法
到底背後D人想搶個輪,定係想收地,還是通殺無所謂...我地唔知

政府係講程序做野。

不過唔知係政府定係背後有人玩個程序。

又唔好咁諗

而係政府做野ge手法

政府係講程序做野。

摩天輪再招標當局重收費刪經驗
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/512073/

有線新聞台昨天報道過,中環海濱摩天輪新營辦商計劃將票價大幅減至 20 元。地政總署指今次招標與一般商業用地短期租約不同,除了考慮租金外,營運安排、收費都要評分。而當局去年招標時,無再考慮營辦商的相關經驗,收費的評分比重則大幅提高。

中環海濱摩天輪要不要拆卸再興建,暫時還未知道。地政總署署長陳松青在西貢區議會上指,當日重新招標時,已經預見摩天輪可能要拆卸,當局希望盡量避免,一直在新舊營辦商之間斡旋。一般商業用途的短期租約都是公開招標、價高者得,他指今次不同,不只考慮租金。他指新營辦商 TECL 技術及租金建議都較優勝,所以才批地給他們。

到 2016 年重新招標時,沒有了相關經驗一欄,收費、票價優惠的比重就由 10% 增加至 40% ,其他評分亦有改動,增加了一項社區參與。為甚麼會這樣改動,署長開完區議會後,沒有回答問題就離開。

行政長官林鄭月娥強調投標是公平公正,政府亦不會隨便介入,她指政府會協助調停摩天輪新舊營辦商的交接安排。

票價變 40% 即係頂爛市就贏

有搞埋嘉年華喺社區參與會唔會高分啲
發展局的聲明指,政府去年11月就摩天輪用地之三年短期租約進行公開招標,「經評核投標者的經驗、用地整體設計、日常運作、票價、社區參與活動等等範疇」,宣布由The Entertainment Corporation Limited(簡稱TECL)中標,指他們的技術建議較其他投標者優勝,「尤其在票價方面有顯著優勢」,並強調是次招標是按《物料供應及採購規例》的程序進行,結果亦經中央投標委員會審批。

依家係咪無公開TECL票價會收幾錢??

摩天輪要乜撚嘢技術?技術優勝?

呢一段好有問題,如果講技術個part,根本唔會涉及票價(價錢一部分),點會講“尤其”
講白d,就係開fee proposal 一刻俾新公司以超低價中左,一般政府標用64 (trchnical 6 fee 4)比例,稍為做低價錢就好易中。相反舊公司就應該冇預過有人搶,一心進入蜜月期,奶左野

我自己都諗可能係甩轆

但如果政府有心俾原有經營者搞,technical 部份應該有好多方法寫到 favour 現有經營者,情形就好似之前有人提到駕駛學校嘅例子咁

所以現階段仲有唔少疑點,一定要煲大佢逼政府交代

甩轆唔出奇,去年11月即係差不多換屆,可能急急腳想award,結果出意外,索性下手解決。 記得上任局係邊個嗎?

至於favour 方面,未必真係咁易做,因為摩天輪好多地方都有,好難寫到話某種摩天輪先有優勢, 最簡單公布當時評標成員就清楚。

工務員邊有咁高技術水平寫技術方面既標書,都係搵熟人幫手寫再改幾隻字唔好寫得太明就算。政府:標書就你寫,中唔到都幫你唔到。

關咩事
程序係請專業人士黎draft標書
involve好多個parties....
人地起D錢仲未搵返
搶錢都大條道理真係得香港政府會咁

係港共政府.... 有分別ga
直接由支那營運500蚊每人每次
到時帶女上去好過show假車匙

支那營運都敢坐
到時會唔會起咗個同海洋公園兒童區一樣大既摩天輪出黎

利申:拆咗都唔俾佢地官乜勾乜

又唔好咁諗

而係政府做野ge手法

政府係講程序做野。

摩天輪再招標當局重收費刪經驗
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/512073/

有線新聞台昨天報道過,中環海濱摩天輪新營辦商計劃將票價大幅減至 20 元。地政總署指今次招標與一般商業用地短期租約不同,除了考慮租金外,營運安排、收費都要評分。而當局去年招標時,無再考慮營辦商的相關經驗,收費的評分比重則大幅提高。

中環海濱摩天輪要不要拆卸再興建,暫時還未知道。地政總署署長陳松青在西貢區議會上指,當日重新招標時,已經預見摩天輪可能要拆卸,當局希望盡量避免,一直在新舊營辦商之間斡旋。一般商業用途的短期租約都是公開招標、價高者得,他指今次不同,不只考慮租金。他指新營辦商 TECL 技術及租金建議都較優勝,所以才批地給他們。

到 2016 年重新招標時,沒有了相關經驗一欄,收費、票價優惠的比重就由 10% 增加至 40% ,其他評分亦有改動,增加了一項社區參與。為甚麼會這樣改動,署長開完區議會後,沒有回答問題就離開。

行政長官林鄭月娥強調投標是公平公正,政府亦不會隨便介入,她指政府會協助調停摩天輪新舊營辦商的交接安排。

票價變 40% 即係頂爛市就贏

有搞埋嘉年華喺社區參與會唔會高分啲

果塊地做2nd landlord租俾人搞event最賺
摩天輪gimmick 野吸引人流啫
支那起我驚佢塌wor 無咩都唔好去果頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞