摩天輪現營辦商:另建需時20個月

823 回覆
662 Like 3 Dislike
林鄭係咪開始用行動黎謝票
其實想知呢舊野開左咁耐係咪長期虧損
支持拆咗佢!
其實想知呢舊野開左咁耐係咪長期虧損

應該開始有錢搵
用my club d分換飛去過一次好撚多人
都係支那同外國遊客
香港無乜景點玩
對遊客難得黎一次多數會坐

淨計門票應該搵好少 or 蝕,蘋果日報篇野提到廣告先係重點

咁可能會有以下發夢夢見嘅埸景
嘉年華:大家快啲黎落廣告啦
廣告商:我寧願喺摩天輪落廣告
嘉年華心諗:等我下 bid 左你座摩天輪先
經過呢單野仲邊有外資夠膽入場

仲未見識夠支那香港嘅謀人寺咩

仲未見識夠支那香港嘅謀人寺咩

誠哥都走路啦,仲外資
成個場還原番俾佢啦
俾番塊爛地政府
大家只係提出一啲疑點,覺得政府喺新公司咁傻豬嘅情況下都批佢中標,有啲奇怪。

如果要認清所有技術枝節先可以提出懷疑,咁呢個世界唔可能開始到任何調查

另外,本身兩間公司傾唔成真係唔關我地事。但佢地傾唔成嘅後果係令到塊地丟空左,原有摩天輪要拆,維港少左個特色,咁仲算唔算公眾利益?
冇你咁得閑mon住維港每個項目
一時私人利益 一時公眾利益 亂搬龍門

上面巴打post咗地政總署招標網頁
除咗摩天輪嗰個之外
碌落去睇,見到沙田駕院用地都招標
當然結果係繼續畀駕院做
駕院係私營機構
但你諗下唔畀番佢,或者唔傾好交接
受影響嘅學神有幾多?
呢啲係咪公眾利益?

個個對自己有益就公眾利益,對自己冇益就自私違法。
中環海濱摩天輪因新舊營辦商未能順利交易,上月底突然停業,舊營辦商Swiss AEX揚言,最快本周四拆卸摩天輪,昨晚更發聲明,斥新營辦商10個月前才以$1成立公司,且沒有營運經驗,根本不合資格投標。不過新營辦商TECL今晚發聲明反擊,透露荷蘭製造商Dutch Wheels才是真正持有摩天輪主體部件的公司,而非舊營辦商持有,又指他們正積極與Dutch Wheels洽購主體部件,交易完成後,會對外公佈。

新消息

地基唔包
安裝遷拆唔包

拆左佢,送返去俾Dutch Wheels,
然後你自己再起租
香港有Uber同摩天輪做臭個朵
外資唔好再黎啦

本地既重有HKTV
老實,咁即係明搶以後d人點黎投資

放心,大撚把中資投資。之後話香港人不思進取,要不是祖國xxx,下省一百字...
促進GDP,又有新工程,工人有工開

工程撚:反對拉布,保就業,拆摩天輪
發展局的聲明指,政府去年11月就摩天輪用地之三年短期租約進行公開招標,「經評核投標者的經驗、用地整體設計、日常運作、票價、社區參與活動等等範疇」,宣布由The Entertainment Corporation Limited(簡稱TECL)中標,指他們的技術建議較其他投標者優勝,「尤其在票價方面有顯著優勢」,並強調是次招標是按《物料供應及採購規例》的程序進行,結果亦經中央投標委員會審批。

依家係咪無公開TECL票價會收幾錢??

摩天輪要乜撚嘢技術?技術優勝?

呢一段好有問題,如果講技術個part,根本唔會涉及票價(價錢一部分),點會講“尤其”
講白d,就係開fee proposal 一刻俾新公司以超低價中左,一般政府標用64 (trchnical 6 fee 4)比例,稍為做低價錢就好易中。相反舊公司就應該冇預過有人搶,一心進入蜜月期,奶左野

做開政府project,佢地只會每條tendor fullfill就pass,tendor寫一百個requirements,你比夠二百個都有優勢,因為之後就睇價錢,除非開價一樣。
發展局的聲明指,政府去年11月就摩天輪用地之三年短期租約進行公開招標,「經評核投標者的經驗、用地整體設計、日常運作、票價、社區參與活動等等範疇」,宣布由The Entertainment Corporation Limited(簡稱TECL)中標,指他們的技術建議較其他投標者優勝,「尤其在票價方面有顯著優勢」,並強調是次招標是按《物料供應及採購規例》的程序進行,結果亦經中央投標委員會審批。

呢一段好有問題,如果講技術個part,根本唔會涉及票價(價錢一部分),點會講“尤其”
講白d,就係開fee proposal 一刻俾新公司以超低價中左,一般政府標用64 (trchnical 6 fee 4)比例,稍為做低價錢就好易中。相反舊公司就應該冇預過有人搶,一心進入蜜月期,奶左野

我自己都諗可能係甩轆

但如果政府有心俾原有經營者搞,technical 部份應該有好多方法寫到 favour 現有經營者,情形就好似之前有人提到駕駛學校嘅例子咁

所以現階段仲有唔少疑點,一定要煲大佢逼政府交代

甩轆唔出奇,去年11月即係差不多換屆,可能急急腳想award,結果出意外,索性下手解決。 記得上任局係邊個嗎?

至於favour 方面,未必真係咁易做,因為摩天輪好多地方都有,好難寫到話某種摩天輪先有優勢, 最簡單公布當時評標成員就清楚。

工務員邊有咁高技術水平寫技術方面既標書,都係搵熟人幫手寫再改幾隻字唔好寫得太明就算。政府:標書就你寫,中唔到都幫你唔到。

做開政府project,佢地只會每條tendor fullfill就pass,tendor寫一百個requirements,你比夠二百個都有優勢,因為之後就睇價錢,除非開價一樣。

你真係做開?
係TENDER呀
仲要串錯兩次
人地起D錢仲未搵返
搶錢都大條道理真係得香港政府會咁

我自己都諗可能係甩轆

但如果政府有心俾原有經營者搞,technical 部份應該有好多方法寫到 favour 現有經營者,情形就好似之前有人提到駕駛學校嘅例子咁

所以現階段仲有唔少疑點,一定要煲大佢逼政府交代

甩轆唔出奇,去年11月即係差不多換屆,可能急急腳想award,結果出意外,索性下手解決。 記得上任局係邊個嗎?

至於favour 方面,未必真係咁易做,因為摩天輪好多地方都有,好難寫到話某種摩天輪先有優勢, 最簡單公布當時評標成員就清楚。

工務員邊有咁高技術水平寫技術方面既標書,都係搵熟人幫手寫再改幾隻字唔好寫得太明就算。政府:標書就你寫,中唔到都幫你唔到。

佢地本身可以 copy & paste
但由「至少 10 年經驗」變成「在過去十年擁有最少12個月策劃、營運及管理摩天輪或附帶機動遊戲機的主題樂園或嘉年華會經驗」就好可疑
FEEL到未到星期5, 就開始淡哂啦單野, 唔好比佢停
直接由支那營運500蚊每人每次
到時帶女上去好過show假車匙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞