摩天輪現營辦商:另建需時20個月

823 回覆
662 Like 3 Dislike
中環海濱長廊的摩天輪未有預告下,上星期二突然停業。海濱事務委員會成員何文堯在本台節目指,政府已於五月二十三日通知新舊營辦商,舊營辦商合約於八月二十八日期滿,但舊營辦商在這段期間無向公眾發布過任何相關訊息,到合約期滿日才通知公眾,認為他們是想以公眾壓力去做商業談判,做法不理想,將政府及市民拖落水。目前折衷辦法,是舊營辦商不將地基拆卸,令新營辦商很快安裝新摩天輪,將對市民的受影響程度減至最低,不希望見到舊營辦商將地基打爛,就留下爛攤子給市民,影響本港國際形象。何文堯在另一個電台節目說,五年前與政府討論海濱用地租用的細節時,已經要求政府考慮一旦新舊營運商未能交接原有摩天輪的影響,他認為,政府在事件上沒有做錯,但處理的靈活性不足。 

仆街正苦又屈鳩人

別讓AEX跑了
拿拿聲拆左佢啦
成件事好戇鳩 拆完又起返一樣既野

新經營商想賤價買輪

咁舊公司好慘wo

成件事就係咁簡單
新公司無經驗無資金
9up比得起150萬租一個月
再平票價
但就無任何經營項目既原因就係

一早就諗定想食左人地隻2億起既摩天輪
無成本就當然可以平到賤價
一睇就知係內部自己友同外人夾份出價啦屌
不過icac一樣唔會查
因為依家香港政府已經係共產黨話事
唔黑就假
做摩天輪
或負責管理呢種多元化土地用途leasing space係需要專門知識
包括出tender 經濟及技術標評分都係需要兼備行內知識
想講係即使如迪士尼工程 聽講香港政府qs代表都係流流地
唔知依家出嚟評論嘅各方有乜專業知識

但想講 唔好任意俾落敗方支配各位言論
如果佢入標嘅價格係比另一方低 真係佢哋輸
亦都係中標方嘅責任去維持P/L

各方開始出口術了

海濱事務委員會委員何文堯認為,中環海濱摩天輪的舊營運商,很大機會未能如期在下月底還原用並交還用地,因為若要拆除現有摩天輪的鋼筋水泥地基,最少約需3至4星期。

他認為今次事件是新舊營運商的商業角力,將市民和政府拉落水。他說較擔心舊營辦商只拆除部分設施,最後將爛攤子留給市民。他認為,政府應嘗試要求舊營辦商留下鋼筋水泥地基,讓新營運商使用

他說中環海濱摩天輪是香港的地標,事件中最受損是香港的國際形象,舊營運商把摩天輪拆走是最不理想的情況。

立法會旅遊界議員姚思榮認為,現時摩天輪成人每次收費100元是偏高

http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1352168-20170904.htm
各方開始出口術了

海濱事務委員會委員何文堯認為,中環海濱摩天輪的舊營運商,很大機會未能如期在下月底還原用並交還用地,因為若要拆除現有摩天輪的鋼筋水泥地基,最少約需3至4星期。

他認為今次事件是新舊營運商的商業角力,將市民和政府拉落水。他說較擔心舊營辦商只拆除部分設施,最後將爛攤子留給市民。他認為,政府應嘗試要求舊營辦商留下鋼筋水泥地基,讓新營運商使用

他說中環海濱摩天輪是香港的地標,事件中最受損是香港的國際形象,舊營運商把摩天輪拆走是最不理想的情況。

立法會旅遊界議員姚思榮認為,現時摩天輪成人每次收費100元是偏高

http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1352168-20170904.htm

如果我係舊營運商我連地下水喉電線都拆埋走

真金白銀砌出來諗過唔止用3年,你3年就搞小動作趕我走,你咪直接用AIA嘉年華咁樣既爛地去搞囉,一打風落雨變泥漿地都唔係未試過
香港有Uber同摩天輪做臭個朵
外資唔好再黎啦

投資推廣署心虛到成本 2015 年 5 月嘅通訊都剷左
http://www1.investhk.gov.hk/newsletter/tc_ihk_news_201505/

不過 PDF 版仲喺度
http://www.investhk.gov.hk/zh-hk/files/2015/05/2015.05-newsletter-tc.pdf

原來 Uber 同摩天輪都喺同一期俾投資推廣署引用做投資案例

咁搞笑

如果計埋樂視財務危機,嗰期 8 個投資案例推廣署已經燈左 3 個
建造中環海濱摩天輪歷時18個月
要咁撚耐?

應該由設計開始計
就咁起最多未半年

舊摩天輪d組件好似都係外國買返黎
全部唔係大陸制
組裝果隊crew 全部德國人黎
專登飛黎香港
又要鋪地又落地基又剩
18個月但安全
新果間如果十二個月唔駛
安全有個限度

組件全部荷蘭制
新果間起到都好
你坐埋我果份啦
各方開始出口術了

真金白銀砌出來諗過唔止用3年,你3年就搞小動作趕我走,你咪直接用AIA嘉年華咁樣既爛地去搞囉,一打風落雨變泥漿地都唔係未試過

起到有冇佢咁好鋼水
支持拆 唔好益下手
折佢老味啦屌
一拍兩散,連地基都整走埋
香港有Uber同摩天輪做臭個朵
外資唔好再黎啦

投資推廣署心虛到成本 2015 年 5 月嘅通訊都剷左
http://www1.investhk.gov.hk/newsletter/tc_ihk_news_201505/

不過 PDF 版仲喺度
http://www.investhk.gov.hk/zh-hk/files/2015/05/2015.05-newsletter-tc.pdf

原來 Uber 同摩天輪都喺同一期俾投資推廣署引用做投資案例

咁搞笑

如果計埋樂視財務危機,嗰期 8 個投資案例推廣署已經燈左 3 個

香港政府呀嘛 國際大都會 連交通做唔好 路爛 又日日塞車 你唔係仲有寄望呀
你望下由咩人出任局長管理層就知 一個連管理未讀過去管人 佢地呢種架構根本弱智

啱啦 咪係度獻世 拆晒佢 成為國際笑話
想人留低野咪比頂手費,唔比錢叫人唔好阻佢做生意你估開善堂,都未計你咁樣搶人塊地
各方開始出口術了

起到有冇佢咁好鋼水

而家隻輪計好數可以頂10號風球,天鴿吹完乜事都無

如果新果間而家都仲係諗住食左隻舊輪,即係連design都未開始,租又貴左票又好似賣平d,你諗下佢可以俾d咩級數既硬件你

地基要點整走
有冇工程巴打分享下
各方開始出口術了

起到有冇佢咁好鋼水

如果新果間而家都仲係諗住食左隻舊輪,即係連design都未開始,租又貴左票又好似賣平d,你諗下佢可以俾d咩級數既硬件你

支那大把摩天輪提供
各方開始出口術了

起到有冇佢咁好鋼水

所以根本一開始就夾好曬想食左而家隻輪
各方開始出口術了

起到有冇佢咁好鋼水

所以根本一開始就夾好曬想食左而家隻輪

諗住唔比錢食人隻輪,on99
政府招標要睇job reference
唔會invite新成立ge公司.......
仆街林鄭
各方開始出口術了

ON撚9
人地無話 一唔中標就發脾氣拆哂D野
而係唔中標 都搵新營運方傾
但對方不斷反口 又唔承諾比錢

你想要任何野咪比錢囉
舊營運商一直都話你比得到錢 連摩天輪都可以留埋比你
更何況地基?
政府係有心顧住個所謂"國際形象"既話 唔洗一定由政府出錢既
政府可以促成新舊營運方達成協議而唔係一蚊都唔撚比

宜家講到咁
係人都知你想Lam到盡啦
都好吖,嚇走晒啲外資。俾返香港個真面目大家睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞