摩天輪現營辦商:另建需時20個月

823 回覆
662 Like 3 Dislike
我以主題公園rides & attraction專家同你地講
拆個摩天輪只需要一個月
起個新嘅摩天輪 除非佢有特別設計要求
否則只係 off the shelf 來香港fabrication只需要幾個月
講20個月 係咪連埋有intellectual property rights
做facade
做個主題摩天輪先?
就算連埋theming 20個月都係太長

唔去評論新中標方點解唔買夠舊既摩天輪 定係仍在角力中

香港政府 發標時係應該已經衡量過經濟同技術標
而唔係到今時今日先至決定中標方方案是否可行
或者強行的對方takeover 上手asset

20個月係記者理解錯:
「現任營辦商Swiss AEX回應指,當年建造中環海濱摩天輪歷時18個月,而拆卸摩天輪工程為期兩個月,如果新營辦商要另建新摩天輪,可以預見未來20個月,中環海濱將會是一塊工地。」

佢係指2個月拆+18個月起新輪,係match返當初由設計到起好用左18個月

至於你質疑嘅點解要咁耐而唔係幾個月起到,首先本來果塊係爛地,除咗個輪之外其他野包括地基同所有基礎設施都要由0設計同起,同已經本身有個theme park加新野唔同。

另外有一篇新聞都有講到個輪確實係為咗香港嘅天氣(會有颱風)嘅情況而由荷蘭度身定造,所以唔係你認為嘅off the shelf用幾個月就得果種
我以主題公園rides & attraction專家同你地講
拆個摩天輪只需要一個月
起個新嘅摩天輪 除非佢有特別設計要求
否則只係 off the shelf 來香港fabrication只需要幾個月
講20個月 係咪連埋有intellectual property rights
做facade
做個主題摩天輪先?
就算連埋theming 20個月都係太長

唔去評論新中標方點解唔買夠舊既摩天輪 定係仍在角力中

香港政府 發標時係應該已經衡量過經濟同技術標
而唔係到今時今日先至決定中標方方案是否可行
或者強行的對方takeover 上手asset

幾個月未計由你Order 個輪既lead time
由佢講要20個月先起到
好明顯由day 1 開始就謀住人地個摩天輪
不如你調返轉頭講
現有方已經謀住人哋有呢個lead time
逼住食佢隻摩天輪 或迫政府硬食佢隻摩天輪
其實佢落標後唔應該主動出嚟講或施加壓力

最正規正常招標 一定有project program
如果中標方 完全冇考慮過收隻摩天輪
咁佢應該好好講清楚自己原本方案係點樣

For rides & attraction 專家

立法會有另一份文件:「連同摩天輪,中環新海濱的兩項短期用途在首個三年租期共吸引了超過五百萬人次到訪。」
http://www.legco.gov.hk/yr16-17/chinese/counmtg/motion/cm20170322m-ysw-prpt-c.pdf

3年有500萬人次,我當2年有340萬人次,同埋全部都以成人票價 $100 玩摩天輪 -> total 3.4 億
摩天輪成本 2 億 + 土地租金 150 萬 x 36 個月 = 2.54 億

三年只係賺 9000 萬,如果運作得 18 個月就會打和。

但政府話中標者有顯著票價優勢,即係成人票價會 <$100,仲未計小童長者票價,同埋去中環新海濱未必玩摩天輪。
其實現有營辦商係好下流賤格
在一個公開招標情況下
以一面倒資訊影響公眾認知

宜家唔中標無啦啦搬龍門 根本利用市民
佢應該響政府發標前已經講清楚

如果傳媒有乜專業知識唔明白rides & attractions
可以私下問我
或者搵吓海洋公園/迪士尼安裝單位
新公司兩個鬼佬都好撚流啦
張Linkedin 相好似求鳩其係facebook 剪張生活照咁
支持拆左佢
其實現有營辦商係好下流賤格
在一個公開招標情況下
以一面倒資訊影響公眾認知

宜家唔中標無啦啦搬龍門 根本利用市民
佢應該響政府發標前已經講清楚

如果傳媒有乜專業知識唔明白rides & attractions
可以私下問我
或者搵吓海洋公園/迪士尼安裝單位

你噏乜呀,專家,講清楚乜嘢呀?你講清楚好唔好?
成件事攪到好似正苦處心積慮呃外資起完,一個唔該利益輸送俾另一間公司,間新公司個兩個外國人都可能係傀儡,背後可能係自己親戚或中資

兩個鬼佬就擺明係 keeper,因為根本係窮鬼冇錢營運,錢在幕後老闆手。
我估未必一開始第一日就 set 個局引人起個輪
可能某些北大人見到個輪鍾意想攞黎自己做
港共就配合下,將需至少擁有10年相關經驗,改成10年內有1年相關經驗...

個約得3年,起咗18個月。好難唔令人覺得處心積慮。有心俾人做就唔會得三年。摩天輪唔係車仔檔。投資咁大正常都無可能三年回本或大賺
樓上講18個月係絕對錯誤
即時話連設計絕對唔需要18個月
如果冇theming (即係外觀主題包裝) 係根據工廠schedule
遊樂設施通常已經有設計及安全特定standards只係買方要求
比如話環球影城係按astm 或本地要求("whichever higher")
不如你自己去搵下有冇政府放出嚟個技術標先講
我只係按邏輯答你
唔記得睇名,果個原來係五毛紅白藍bb
如果冇theming (即係外觀主題包裝) 係根據工廠schedule
遊樂設施通常已經有設計及安全特定standards只係買方要求
比如話環球影城係按astm 或本地要求("whichever higher")
我只係按邏輯答你

政府的確冇放技術標出嚟,我都只能按邏輯同公開數據答你
用返上一次準則(如無搬龍門),起都要 >12個月。
你話18個月係錯,咁俾盡24個月都只係有 9000 萬(未計工作人員人工、減價、同埋入海濱但無玩摩天輪嘅人)。
樓上全部搞錯晒
呢塊地營運模式係任投標方自己propose
政府發標時並無講定要營運摩天輪
而家係落標方死講要繼續營運摩天輪要有幾大成本

我係你哋就聽中標方係乜營運模式
唔work既話仲可以即插政府
好過依家俾人利用變成無知打手
樓上全部搞錯晒

http://www.landsd.gov.hk/tc/stt/2017q2.htm

《第 NHX-805 號 – 香港中區中環九號碼頭與中環十號碼頭前面》
根據並按照招標公告的技術建議書,設立、營運和管理觀光摩天輪及相關附屬設施
我只係按邏輯答你

政府的確冇放技術標出嚟,我都只能按邏輯同公開數據答你
用返上一次準則(如無搬龍門),起都要 >12個月。
你話18個月係錯,咁俾盡24個月都只係有 9000 萬(未計工作人員人工、減價、同埋入海濱但無玩摩天輪嘅人)。

其實我係buy side招標起緊過百億遊樂(唔計IP, theming) 設施項目
我識得點樣structure招標文件

除非你話今次招標要求係一定要營運摩天輪
如果唔係應該要睇中標方回標方案

我唔係專家 你先係
樓上全部搞錯晒

http://www.landsd.gov.hk/tc/stt/2017q2.htm

《第 NHX-805 號 – 香港中區中環九號碼頭與中環十號碼頭前面》
根據並按照招標公告的技術建議書,設立、營運和管理觀光摩天輪及相關附屬設施
咁我就會問你政府接受嘅技術標當中
中標單位嘅programme schedule
18個月係onlun9
我岩岩用9個月起個13億mini主題公園
仲要連埋做地基同加主題設計

你班on9 唔係政府的敵人就係你朋友
依家由頭到尾都係現有營辦商話20個月
樓上全部搞錯晒

我唔係專家,我唔會知標書嘅細節係點
大家都只係根據公開嘅數字,得出「中標者根本無錢賺」嘅推論,然後質疑「點解政府仲批俾佢」
你不斷用技術性嘅支節問題攻擊我都無用,始終解決唔到以上嘅質疑
18個月係onlun9

咁點解上次政府標書準則係「興建需時至少12個月」
起個摩天輪都要12個月起碼
你個9個月主題公園在支那嗎?
唔撚想quote條5毛

點解現有承辦商用咗18個月而唔係幾個月呀?
上面已經有人quote咗投資推廣署篇文寫嘅當年(唔係今次呀!)投標準則:
「揀選中標商的準則包括:需至少擁有10年相關經驗、興建需時至少12個月、宣傳策略、收費、優化海濱的能力、安全及保安措拖等。」

真係用幾個月起好就晨早day1無得做啦

根住堅持話人用off the shelf設計嘅我唯有辛苦d抄返人地篇舊聞:
【本報訊】市民最快今年9月便可在中環海濱乘坐摩天輪,享受維港兩岸景色。摩天輪營運商Swiss AEX上月底獲准斥資2億元,在中環9號碼頭對出空地興建高達60米、約20層樓高的摩天輪。營運商指摩天輪因應香港天氣在荷蘭特別訂做,採用全球最高安全標準,足以抵禦10號風球。目前施工進度雖較預期落後一個月,但可按計劃9月底至10月初投入服務。營運商強調要將摩天輪打造成香港人的新地標,考慮為摩天輪舉辦命名比賽。
記者:鄭啟

最後我想講,當年要求建造期至少12個月,正常如果係起樓嘅梗係越早起好越早開檔越好㗎喇,唔通俾多半年人工好過引呀?
18個月係onlun9

咁點解上次政府標書準則係「興建需時至少12個月」
起個摩天輪都要12個月起碼
你個9個月主題公園在支那嗎?

大家都無標書喺手,的確有可能今次政府無要求至少12個月
但如果呢項都搬龍門,咁政府嘅做法會更加受到質疑
樓上全部搞錯晒

我唔係專家,我唔會知標書嘅細節係點
大家都只係根據公開嘅數字,得出「中標者根本無錢賺」嘅推論,然後質疑「點解政府仲批俾佢」
你不斷用技術性嘅支節問題攻擊我都無用,始終解決唔到以上嘅質疑

有乜好質疑我
你回到我對方嘅技術標詳情先可以討論

依家只係買賣雙方交易聽唔落價
香港人立場關係嘅只係中標單位往後三年每月150萬租金vs依家83萬

佢做投標單位唔識得計自己P/L 係佢自己死
唔理佢花20個月 36個月後完成項目
政府實收都應該係每月150萬

正常人插嘴落去嫖客之間嘅事 係自作多情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞