摩天輪現營辦商:另建需時20個月

823 回覆
662 Like 3 Dislike
上面喺度瘋狂講標書技術細節,真係標你老母
件事根本唔複雜
三年前嘅準則係十年經驗,今次係一年
三年前要求建造期不少於12個月,今次冇指定
三年前畀咗一間有技術同營運摩天輪經驗嘅公司,今次就畀咗個廣告/event佬
其實起遊樂設施
最花時間收集原始數據及設定安全系數
以決定邊種設施適合建造 包括地基設計

如果現有營運方 當初投標入價及合約期係自己簽嘅
合約期內應該自負盈虧 而唔係落標後出口術

如果佢當初認為好似有舊fixed asset
有長lead time 續期是有優勢 都應該反映響現有回標(即係租金)

我真係唔明你哋 又講唔明個技術標
但又為83萬反150萬租金
現有營運商並唔係綜援戶 唔需要你同情佢窮

咁都無人話當初一定續約既

投資自然有風險 到最後真係搏輸左咪認命

但佢地拆左佢都係合法既事

我就無乜話同唔同情舊營運商

只係覺得香港政府一係就真on居無智慧/一係就想食夾棍想搏食左人隻輪
邊撚個主題樂園9個月起好呀?講嚟聽下
講得比你聽就自爆啦
但我做過嘅都係有IP
即係都係有電影主題要同IP持有方協定設計

主題公園最長時間係design
冇theming基本上只係安裝

名都冇,即係9up啦
件事根本唔複雜
三年前畀咗一間有技術同營運摩天輪經驗嘅公司,今次就畀咗個廣告/event佬
其實起遊樂設施

有長lead time 續期是有優勢 都應該反映響現有回標(即係租金)

專家5p,82.5萬係2013年個標價來,Swiss AEX新入標價無開過幾多
有五毛走出來就知有支那人從中作梗啦
件事根本唔複雜
其實起遊樂設施

咁都無人話當初一定續約既

投資自然有風險 到最後真係搏輸左咪認命

但佢地拆左佢都係合法既事

我就無乜話同唔同情舊營運商

只係覺得香港政府一係就真on居無智慧/一係就想食夾棍想搏食左人隻輪
佢好難唔賤賣摩天輪 根本俾人揸住左春袋
當初自由行興旺佢估一年有100萬人坐

拆卸及運輸費用 儲存費
肯買二手摩天輪 除咗大陸印度 唔知仲有邊度

其實新嘅營運單位佢死佢賤
如果開150佢交唔足 可以即刻踢佢走

係囉
等大家避之則吉嘛

條五毛係到扮專家,起主題樂園唔洗做EIA,TIA?foundation,ground improvement 咁易整?攞個method statement出黎,用邊種foundation咁快搞掂?
用第三世界標準黎係香港比
呢到大把工程巴,繼續扮專家啦
傻豬
所以第一個建造單位10年經驗
依家要一年就夠囉

係囉
等大家避之則吉嘛

條五毛係到扮專家,起主題樂園唔洗做EIA,TIA?foundation,ground improvement 咁易整?攞個method statement出黎,用邊種foundation咁快搞掂?
傻豬
依家要一年就夠囉

都唔係同一班人起
同埋點解要將「點樣起摩天輪」呢啲商業秘密俾下一手
原來建制派 2015 年動議要求政府必須就延長中環摩天輪重新招標

Source 1: 中西區區議會 文化康樂及社會事務委員會 第九次會議記錄 2015-09-10
http://www.districtcouncils.gov.hk/central/tc_chi/records/dc_committee_meetings.php?dc=4

Source 2: http://www.districtcouncils.gov.hk/central/doc/2012_2015/tc/committee_meetings_doc/clsac/820/20150910_CLSAC_Paper_36_2015_Motion_R2.pdf

21. 主席請各委員就修訂動議進行表決。經投票後,下列修訂動議獲得通過。

「本會支持政府在未有落實中環新海濱地的長遠發展前,延長中環摩天輪及中環海濱活動空間的臨時用途,並要求政府必須就該三幅臨時土地用途進行重新招標。同時,要求政府在軍事碼頭司法覆核案完成後,應盡快將軍事碼頭交駐港解放軍部隊接管,爭取駐港解放軍部隊在非軍事使用期間開放該土地予公眾使用,以便更有效使用中環新海濱用地及鄰近空間,還海濱於民。」

(15票贊成:陳捷貴議員、陳浩濂議員、陳學鋒議員、張國鈞議員、張翼雄議員(授權吳少強議員)、葉國謙議員、林懷榮議員、李志恒議員、盧懿杏議員、蕭嘉怡議員、文志華議員、吳少強議員、葉永成議員(授權陳學鋒議員) 、陳曉奮委員(授權陳捷貴議員)及梁淑儀委員(授權蕭嘉怡議員));

(4票反對:許智峯議員、張啟昕委員、吳兆康委員及黃美卿委員);

(0票棄權)。

係囉
等大家避之則吉嘛

傻豬
依家要一年就夠囉

都唔係同一班人起

新公司嗰個人本身唔識摩天輪,佢係搞宣傳、event
就好似歐陸嘉年華咁
佢都要搵出面啲公司幫佢搞啲機動遊戲
或者佢識啲公司仲叻啲呢
不過歐陸嘉年華從來都係冬天搞
嗰啲臨時機動遊戲唔知抵唔抵得住夏天啲颱風呢?
原來建制派 2015 年動議要求政府必須就延長中環摩天輪重新招標

Source 1: 中西區區議會 文化康樂及社會事務委員會 第九次會議記錄 2015-09-10
http://www.districtcouncils.gov.hk/central/tc_chi/records/dc_committee_meetings.php?dc=4

Source 2: http://www.districtcouncils.gov.hk/central/doc/2012_2015/tc/committee_meetings_doc/clsac/820/20150910_CLSAC_Paper_36_2015_Motion_R2.pdf

21. 主席請各委員就修訂動議進行表決。經投票後,下列修訂動議獲得通過。

「本會支持政府在未有落實中環新海濱地的長遠發展前,延長中環摩天輪及中環海濱活動空間的臨時用途,並要求政府必須就該三幅臨時土地用途進行重新招標。同時,要求政府在軍事碼頭司法覆核案完成後,應盡快將軍事碼頭交駐港解放軍部隊接管,爭取駐港解放軍部隊在非軍事使用期間開放該土地予公眾使用,以便更有效使用中環新海濱用地及鄰近空間,還海濱於民。」

(15票贊成:陳捷貴議員、陳浩濂議員、陳學鋒議員、張國鈞議員、張翼雄議員(授權吳少強議員)、葉國謙議員、林懷榮議員、李志恒議員、盧懿杏議員、蕭嘉怡議員、文志華議員、吳少強議員、葉永成議員(授權陳學鋒議員) 、陳曉奮委員(授權陳捷貴議員)及梁淑儀委員(授權蕭嘉怡議員));

(4票反對:許智峯議員、張啟昕委員、吳兆康委員及黃美卿委員);

(0票棄權)。

陳學鋒議員提出,葉國謙議員和議

係囉
等大家避之則吉嘛

傻豬
依家要一年就夠囉
唔好講大把工程巴
香港識做國際性主題公園好少
無主題 做core & shell起結構+安裝好簡單
但裏面嘅設備全部都係由外國購入
本地工程撚好少識end to end做

其實爭拗當初起幾耐起幾多錢都係多餘
如果真係回唔到本 都係佢自己傻計錯數
自己入嘅標怪得邊個

但唔應該用呢啲理由來影響招標結果

其實我唔介意樓上話5毛
做人得失 邏輯 係睇自己
凡事留一線 比自己返轉頭餘地

係囉
等大家避之則吉嘛

傻豬
依家要一年就夠囉

都唔係同一班人起

就好似歐陸嘉年華咁
或者佢識啲公司仲叻啲呢

今次招標嘅技術標準包括「投標者對用地的整體設計、日常運作、管理及宣傳、成人、長者、殘疾人士和小童票價,以及社區參與活動等所提出的提議」

好似度身訂造俾搞 event 搞得叻嘅公司,而唔係由零開始起野嘅公司

利申:唔知上次招標嘅標準係乜,只知要10年經驗,同埋建造時間至少12個月

篇報導直頭有晒過程講曬點解用咗十幾個月而唔係幾個月起好
條5毛應該唔會睇ignore你架喇

投標方比150一個月 三年合約
佢起足36個月冇營運都好 關你叉事
佢俾足你150一個月 無比就終止合約
你為佢之間兩位投標方 爭拗咁多嘢做乜

你咁講根本你係似打手 再唔係就白癡
大家只係提出一啲疑點,覺得政府喺新公司咁傻豬嘅情況下都批佢中標,有啲奇怪。

如果要認清所有技術枝節先可以提出懷疑,咁呢個世界唔可能開始到任何調查

係囉
等大家避之則吉嘛

傻豬
依家要一年就夠囉

都唔係同一班人起

就好似歐陸嘉年華咁
或者佢識啲公司仲叻啲呢

今次招標嘅技術標準包括「投標者對用地的整體設計、日常運作、管理及宣傳、成人、長者、殘疾人士和小童票價,以及社區參與活動等所提出的提議」

好似度身訂造俾搞 event 搞得叻嘅公司,而唔係由零開始起野嘅公司

利申:唔知上次招標嘅標準係乜,只知要10年經驗,同埋建造時間至少12個月

我回埋你呢個message就唔答啦 聽唔明你邏輯

唔好講度身訂造 搵份標書出嚟
睇吓邊個係招標委員會 邊個係訂製資格預審規則
不過我相信唔需要你去答我
如果現有營運方作為專業單位
覺得有問題應該一早出嚟指正 唔需要你係嘛
大家只係提出一啲疑點,覺得政府喺新公司咁傻豬嘅情況下都批佢中標,有啲奇怪。

如果要認清所有技術枝節先可以提出懷疑,咁呢個世界唔可能開始到任何調查

另外,本身兩間公司傾唔成真係唔關我地事。但佢地傾唔成嘅後果係令到塊地丟空左,原有摩天輪要拆,維港少左個特色,咁仲算唔算公眾利益?

另外,本身兩間公司傾唔成真係唔關我地事。但佢地傾唔成嘅後果係令到塊地丟空左,原有摩天輪要拆,維港少左個特色,咁仲算唔算公眾利益?
冇你咁得閑mon住維港每個項目
一時私人利益 一時公眾利益 亂搬龍門

係囉
等大家避之則吉嘛

傻豬
依家要一年就夠囉
唔好講大把工程巴

自己入嘅標怪得邊個

其實我唔介意樓上話5毛

仲可以點樣影響招標結果?邊度有人話要推翻個結果?定係你鬼拍後尾枕,原來個結果有問題
拆撚左佢啦
夾錢都拆

係囉
等大家避之則吉嘛

傻豬
依家要一年就夠囉
唔好講大把工程巴

自己入嘅標怪得邊個

其實我唔介意樓上話5毛

仲可以點樣影響招標結果?邊度有人話要推翻個結果?定係你鬼拍後尾枕,原來個結果有問題
你噏乜撚野 鬼拍後尾枕
唔同意就係5毛
屌你老母我認我只係5毛 5撚百萬好冇
你d仆街打手 講嘢唔使logic

係囉
等大家避之則吉嘛

傻豬
依家要一年就夠囉
唔好講大把工程巴

自己入嘅標怪得邊個

其實我唔介意樓上話5毛

你噏乜撚野 鬼拍後尾枕
唔同意就係5毛
屌你老母我認我只係5毛 5撚百萬好冇
你d仆街打手 講嘢唔使logic

咁影響招標結果個logic點來呢,5毛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞