[M$打手]Surface/Win 10 laptop交流討論(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我真係諗住買 surface pro 黎當枱機使

其實surface pro插大mon做枱機係ok
不過我對於一部咁細嘅機handle剪片嘅能力好有疑問

好貴

不如等10nm

所以呢個時候我會買sp4
反正nsp都唔係最新嘅u
又冇usb c
我又唔打算拎出街用
電量唔係我concern

6,7,8代u冇乜分別, nsp好左嘅主要係多左電同埋7代U打後播片有硬解慳電啲
下代又要等1年

第八代變4c8t
但頻率低左
其實都差唔多 多核可能慳電啲

我用緊 ivy bridge (三代) i5 2c4t 嘅 notebook,其實都仲頂得順...

用得順但用得唔耐

依家notebook仲係Intel玩晒
希望AMD apu可以逼Intel擠多啲牙膏
二合一用得4~5個鐘根本唔夠
Y系 CPU幾代冇大改變
正路二合一 係用Y系 m$搞乜i7 叫人剪片用得兩三個鐘真係on99

因為總有班人想用塊tablet黎剪片
但其實最後又要插呢樣插果樣
又要坐定定喺個大mon前面剪片
不如真係用番枱機

根住又屌sp 系列廢
用來上網 文書 睇片 繪圖不知幾正 都用到6~8個鐘
根本唔應該開賣i7 版
啲人諗住i7就做到notebook既野,最後做差過notebook又係度屌

notebook都勉強啦 二合一拎來剪片
二合一其實就係netbook咁,但發展真係好撚慢
而notebook依家走向gaming

2in1同ultrabook咪一鳩樣
除左用core m /Y系個堆

notebook都勉強啦 二合一拎來剪片

剪1080p片其實都算ok
係ren片好鳩耐咁解
其實主要都係返完學去自修室用 6-8粒鐘對我來講已經夠了

唔同
淨係散熱都唔同級別
二合一要求高好多
出第8代 u 係咪表示依家出nsp係不智

如果急用而又好鍾意nsp呢個form factor嘅週冇話不唔不智
當然黎緊亦都有類似nsp而用新u嘅機推出
Nsp就算出新都應該係一年後嘅事

不如等10nm

又冇usb c
我又唔打算拎出街用

6,7,8代u冇乜分別, nsp好左嘅主要係多左電同埋7代U打後播片有硬解慳電啲
下代又要等1年

6代都有硬解(hevc 10bit)
係冇咁齊(vp9)
7代起vp9都有硬解

如果急用而又好鍾意nsp呢個form factor嘅週冇話不唔不智

不如等10nm

又冇usb c
我又唔打算拎出街用

下代又要等1年

第八代變4c8t
但頻率低左

4c8t差得遠
如果食電差唔多就好
買左surface laptop
個edge 點轉google做search ?定用翻chrome算

google.com
然後edge setting就有得揀google做search engine

唔同
淨係散熱都唔同級別
二合一要求高好多

2in1同netbook好大分別wo
netbook係衰性能太廢
2in1同ultrabook用嘅多數一樣係u系cpu

不如等10nm

又冇usb c
我又唔打算拎出街用

下代又要等1年

第八代變4c8t
但頻率低左

4c8t差得遠
如果食電差唔多就好

8代u版同7代u版一樣係kabylake
多兩粒core但tdp好似一樣
有benchmark未 好期待
屌老母
Sf pro 4 mon用左一年有重影
啱啱買左nsp, 㩒power制開機無問題,但開左機之後㩒power制同音量鍵都無反應,想問下係咪正常
屌老母

過左保?
啱啱買左nsp, 㩒power制開機無問題,但開左機之後㩒power制同音量鍵都無反應,想問下係咪正常

lock唔到機?

lock唔到機?

係呀
睇youtube㩒音量鍵都無反應
正唔正常嫁

lock唔到機?

係呀
睇youtube㩒音量鍵都無反應
正唔正常嫁

no
啱啱先留意到
人地其他2in 1都已經用緊ddr4 ram
Nsp 仲用緊ddr3
屌老母

過左保?

好彩未過
不過依加換機手續好撚麻煩
要自己包裝好係屋企等佢收機
屌老母

過左保?

好彩未過
不過依加換機手續好撚麻煩
要自己包裝好係屋企等佢收機

唔使包 直接裸機畀佢收就得
買左surface laptop
個edge 點轉google做search ?定用翻chrome算

首先你要上番windows 10 pro

姐係點?我第部機係個setting 見到有得change ,呢部冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞