[M$打手]Surface/Win 10 laptop交流討論(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
請問有冇人係nsp login 唔到office account?
用chrome可以登入到線上版
Edge同office入完密碼冇反應

請問有冇學生哥同我有同樣問題
Login hotmail account冇問題,但用返學校就唔得

點樣冇反應??

用學校email (http://edu.com)係office 度登入,輸入正確情況下,㩒登入冇反應,停留係登入頁面,冇提示字句。但用hotmail就正常登入
屋企desktop冇呢個問題。

未試過 我登入到
office都唔得係咪用唔到office

打左去Microsoft 問俾人當波咁踢
新加入有幾個問題想請教

Surface有冇虛擬shortcut既野?例如畫畫時,有個panel 可以返回 放大

另外做緊krita 但d icon好少粒 有冇人知有冇得放大?

最後筆上粒擦膠唔係個個app用到?

虛擬 shortcut 好似有 program 可以整到

Krita 呢就
大致係要入 settings 開 Hi-DPI support,不過如果 windows 個 scaling 唔係 100% 或者 200% 嘅話會唔啱大細

擦膠有部分用 WinTab 嘅 program 應該係會有 bug
Krita 下個版本會 support Windows Ink (不過要自己入 settings 開,因為仲係測試中)

如果更新左creators update (1703)
用enhanced dip scaling應該ok
未有機嘅揸住枝筆可以做咩
拎去兇宅試?

Rich
二手 幾個月機 有保到2018/5月中

128sad 4gb pro4 4700$收掂唔掂 佢keep得幾好又貼齊野

M3定i5?
M3兇宅做緊$4999連keyboard冇筆
i5兇宅做緊$6788連keyboard連筆連mouse

I5 冇keyboard 有筆 4700$ 買唔買得過 有保

Keyboard官價$1000左右
Mouse官價$500左右
自己衡量
新加入有幾個問題想請教

Surface有冇虛擬shortcut既野?例如畫畫時,有個panel 可以返回 放大

另外做緊krita 但d icon好少粒 有冇人知有冇得放大?

最後筆上粒擦膠唔係個個app用到?

虛擬 shortcut 好似有 program 可以整到

Krita 呢就
大致係要入 settings 開 Hi-DPI support,不過如果 windows 個 scaling 唔係 100% 或者 200% 嘅話會唔啱大細

擦膠有部分用 WinTab 嘅 program 應該係會有 bug
Krita 下個版本會 support Windows Ink (不過要自己入 settings 開,因為仲係測試中)

如果更新左creators update (1703)
用enhanced dip scaling應該ok

Krita 唔敢講,因為 Qt 係會做好多奇怪嘢
同埋 display render 係用 OpenGL
就算係 scale 到,你都唔會想睇到幅畫有不必要嘅 scaling
二手 幾個月機 有保到2018/5月中

128sad 4gb pro4 4700$收掂唔掂 佢keep得幾好又貼齊野

M3定i5?
M3兇宅做緊$4999連keyboard冇筆
i5兇宅做緊$6788連keyboard連筆連mouse

I5 冇keyboard 有筆 4700$ 買唔買得過 有保

Keyboard官價$1000左右
Mouse官價$500左右
自己衡量

i5 4gb 128 連筆、keyboard淺藍中文字碼 (未拆 )5000有冇興趣 保到2018 7月
點睇surface book top model 用緊6代cpu 同低一級(好似係) gpu?

下個月有發佈會
應該會出surface book更新

咁佢得13.5吋mon 又點睇? 呢三個因素令我買唔落手 當然MacBook 嘅價錢都令我呆左一呆

13.5寸3:2
Size大過一般16:人
樓上真係唔該哂,要發揮部野得好都幾麻煩,又唔係多支援。睇緊tablet pro呢個示範,幾吸引。

同埋都幾熱,可能冇開冷氣,一聽歌就開始熱
i7 8g
樓上真係唔該哂,要發揮部野得好都幾麻煩,又唔係多支援。睇緊tablet pro呢個示範,幾吸引。

i7 8g

點睇surface book top model 用緊6代cpu 同低一級(好似係) gpu?

下個月有發佈會

咁佢得13.5吋mon 又點睇? 呢三個因素令我買唔落手 當然MacBook 嘅價錢都令我呆左一呆

一言驚醒洛克人

好矛盾嘅事實

下個月有發佈會

一言驚醒洛克人

好矛盾嘅事實

高啲但係窄啲呀

i7 8g

NSP i7 8g?

下個月有發佈會

Size大過一般16:9
想幫部surface laptop 「痴」mon貼
想知邊到有鋪頭會有
係未去返黃金都會有?
尋pro4筆呀
有冇巴打放
https://t.me/kfcccccc

i7 8g

NSP i7 8g?

係呀,諗緊裝lightroom定bridge執相,好似bridge會岩用d。個mon值得一讚,唔計漏光的話
有冇內部人士知道Microsoft 保養會將換翻新機定係全新?
同埋surface pro 4 過熱重影嘅問題搵到solutions未 換左機會唔會仲有呢個情況?
周圍都買唔到舊筆
新筆又周圍都冇貨 即係迫人唔用筆
食屎啦ms
有冇內部人士知道Microsoft 保養會將換翻新機定係全新?
同埋surface pro 4 過熱重影嘅問題搵到solutions未 換左機會唔會仲有呢個情況?

啱啱sp3 換左部sp3, 應該係翻新機, 但係無花
都滿意
尋pro4筆呀
有冇巴打放
https://t.me/kfcccccc

幾錢收?

我覺得我個叉電係舊既。部機呢 維修機都唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞