[M$打手]Surface/Win 10 laptop交流討論(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唔係windows通病吧...

話說有無巴打部sp4/nsp係睇光野會正常亮度
一睇暗野(e.g.連登黑底) 個mon就會變暗
上網話係咩intel節電技術
但我跟左好多方法都解決唔到
有無巴打幫到手

有無巴打幫到手

裝 intel 官方 driver,入 Intel graphics 設定閂咗佢

有無巴打幫到手

裝 intel 官方 driver,入 Intel graphics 設定閂咗佢

開左adaptive brightness ? Power option 有得熄

有無巴打幫到手

開左adaptive brightness ? Power option 有得熄

熄晒...
intel官方driver係咪2百幾mb果個graphics driver....佢話裝唔到唔相容..但佢個list入面真係我用緊果隻喎..
想問NSP 應該買邊隻SD card 最好
read write 4K 都冇問題
有無surface 4消息
無左atom會用咩u?
有無surface 4消息
無左atom會用咩u?

點睇都似係S835
m$只話左今年年尾亂想,牙石同MP會出相關win10產品
一直冇話過任何有關自家s4信息
估計年尾都難,budget最好予4000
想問 surface pro i7 16gb ram 好定 surface book with performance base i7 16gb ram 好?

主要拎黎睇波同玩下FM

有無巴打幫到手

熄晒...
intel官方driver係咪2百幾mb果個graphics driver....佢話裝唔到唔相容..但佢個list入面真係我用緊果隻喎..

https://www.reddit.com/r/Surface/comments/2ripz4/enabling_intel_hd_graphics_control_panelupdating/

btw 唔好裝 4815,裝 4771 好喇
雙十一nsp core m+type cover連trade in先係5600
新機都咁快劈價
想問 surface pro i7 16gb ram 好定 surface book with performance base i7 16gb ram 好?

主要拎黎睇波同玩下FM

兩個重量差好遠
btw發佈左surface book 2
點解唔等埋
雙十一nsp core m+type cover連trade in先係5600
新機都咁快劈價

谷銷量掛, 上季賣得唔好
新機都咁快劈價

如果trade埋電子垃圾再減1000就仲抵玩
不過m3版個spec真係冇乜吸引力
新機都咁快劈價

如果trade埋電子垃圾再減1000就仲抵玩
不過m3版個spec真係冇乜吸引力

抵玩
有冇得trade sp4
新加入M$求教
有無mon貼推介? 定多數都係打真軍
問埋如果唔係好畫圖, 只係jot下note, 咁有無咩非原廠平筆推介?

新加入M$求教
問埋如果唔係好畫圖, 只係jot下note, 咁有無咩非原廠平筆推介?

我見淘寶果d 4代筆好平下可能2百零RMB你會考慮嗎
新機都咁快劈價

用緊部dell 好似3-4年前貨仔
i5 4gb ram
打機睇片(睇4k片會有啲窒)甚至輕輕剪下片仔咁
呢排又用黎玩ro 單開都有啲窒 雙開模擬器冇可能玩到

見到有雙11優惠
tradein部機買surface嘅話有千三-千五蚊扣
有冇邊部推介下
新加入M$求教

如果有巴打試過係OK 都會考慮呀
但最怕TB D野參差所以想睇下有無巴打有推介
新加入M$求教

就係寫字先要枝筆準+快
如果唔係寫得好辛苦
新加入M$求教

就係寫字先要枝筆準+快
如果唔係寫得好辛苦

巴打果然係真打手
但新筆真係好撚貴
用返舊筆夠唔夠用?
新加入M$求教

就係寫字先要枝筆準+快
如果唔係寫得好辛苦

巴打果然係真打手
但新筆真係好撚貴
用返舊筆夠唔夠用?

舊筆因為冇tilt sensitivity所以正常打斜枝筆寫字會有唔準
你可以望下香港有冇得買bamboo ink,wacom出既筆但唔知幾錢
如果買Surface 其實同ipad既重疊性大嗎
還是notebook好

Surface Pro其實只係有touch嘅notebook
同時個keyboard可以拆出黎
平時傳統電腦做到嘅嘢Surface Pro可以100%做到
同iPad係兩回事

但性能比起同價既notebook 邊樣會高效用d

ching你未買?
總之如果你唔貪佢好多平板功能或者唔多需要touch
真心唔建議買
我買過二手pro4中伏一過熱隻mon狂閃
但部野好易過熱(i5)
性能你其實唔洗擔心
我而家換左pro5 m3好多時睇返工作管理員都係ram就用爆cpu 50%不到
我文書多
有裝lol 全中有50-60fps左右(m3記住係)
開d十幾mb既excel唔lag
開edge 6-8個tab上網會lag d 但個人可接受
最大獲係佢真係好撚多小問題
你睇我上面d reply就知幾煩
如果貪輕 其實跟keyboard佢係唔輕
我會推你買三叔新果部notebook 9 always 如果唔要touch的話

好 唔該曬
新加入M$求教

就係寫字先要枝筆準+快
如果唔係寫得好辛苦

巴打果然係真打手
但新筆真係好撚貴
用返舊筆夠唔夠用?

舊筆因為冇tilt sensitivity所以正常打斜枝筆寫字會有唔準
你可以望下香港有冇得買bamboo ink,wacom出既筆但唔知幾錢

thanks bro
咁貼呢 有冇好介紹
上網睇話用筆既話打真軍會好D 無咁易蝕?
新加入M$求教

就係寫字先要枝筆準+快
如果唔係寫得好辛苦

巴打果然係真打手
但新筆真係好撚貴
用返舊筆夠唔夠用?

thanks bro
咁貼呢 有冇好介紹

冇用過貼
聽聞冇咁爽
新加入M$求教

就係寫字先要枝筆準+快
如果唔係寫得好辛苦

巴打果然係真打手
但新筆真係好撚貴
用返舊筆夠唔夠用?

thanks bro
咁貼呢 有冇好介紹

冇用過貼
聽聞冇咁爽

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞