[細底係原罪]M43呢邊報到 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
如果依家買em5 mkii 是否不智

唔係睇中三防既就不如等 em10 iii

咁不如penf

睇中個三防同個樣

一係等mark 3 一係xt 2 同樣三防

但係呢個價位 要三防 有viewfinder 有防震 有反mon 係咪得em5 ii

E-m5 mk2 淨機而家約幾錢?

琴日買左Olympus OMD E-M5 Mark ii 跟 14-150mm F4.0-5.6 II
返到屋企試左陣就後悔, 要行到好遠zoom先有景深
想買多支易d近影到人像有景深既
主要用黎旅行/ 行山 影景/人/夜景
買45mm F1.8 定係 75mm F1.8 定係12-40mm F2.8好

12-40 f2.8 天涯影景無得輸

但如果你追求淺景深人像,2.8會好多限制,例如主體距離

建議你買1.8或買「罪大」算

2樣都想要係咪要買2支?

我都係一支12-40加一支17/1.8,室內同夜晚會用17/1.8

室內同夜晚 F2.8都唔夠用咩

上星期買左

上星期買左
幾銀
同埋想問下呢度玩m43 巴打,係單修定雙修其他system 多?
同埋想問下呢度玩m43 巴打,係單修定雙修其他system 多?

只計數碼數機:目前單修
乜相機都計:135菲林/即影即有/M43
乜勁都計:135菲林/即影即有/M43/電話

單修,基本上淨係旅行用,諗唔到有其他相機可以係輕便同效能之間有咁好平衡。
琴日買左Olympus OMD E-M5 Mark ii 跟 14-150mm F4.0-5.6 II
買45mm F1.8 定係 75mm F1.8 定係12-40mm F2.8好

我都係一支12-40加一支17/1.8,室內同夜晚會用17/1.8

一般黎講都夠用,不過支f2.8貴好多,夠budget咪直上,唔夠咪買支定焦既頂住用
想問邊度買em1 markii平,同埋有冇人用過o記支12-150可唔可以comment下畫質?thanks

分期就大鋪 現金就上cam2

12 150畫質唔錯

thanks. 聽日上去問下

仲未諗到買17 1.8 定 15 1.7

17 1.8

咁不如penf

睇中個三防同個樣

但係呢個價位 要三防 有viewfinder 有防震 有反mon 係咪得em5 ii

E-m5 mk2 淨機而家約幾錢?

51xx 左右

餐廳唔夠,室外都仲ok
今日入手pen-f
今日入手pen-f

配乜鏡?
今日入手pen-f

配乜鏡?

Body only 已經有12-40

咁不如penf

睇中個三防同個樣

xt2唔防震,所我唔跳船

xt2s囉
其實都唔一定要跳船,玩晒2個牌子都我啦
BTW
你部機整好未??
買左17mm f1.8想下個月影紅葉
17 1.8 定 20 1.7好
我賣左20 入左17,又掛住支20
lm
用緊epl7 升級好唔好

咁不如penf

睇中個三防同個樣

xt2唔防震,所我唔跳船

xt2s囉
其實都唔一定要跳船,玩晒2個牌子都我啦
BTW
你部機整好未??

整好,好撚貴

升邊部?身癢定真係鍾意影相?
買左17mm f1.8想下個月影紅葉

邊度影?

未諗 可能em10 mkii 真心鐘意

未諗 可能em10 mkii 真心鐘意

升級感唔強喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞