[細底係原罪]M43呢邊報到 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

去旅行點睇

一流啦 9成時間夠用

去大阪帶咗14-40mm pro, 45-150mm kit, 45mm f1.8,但只係用咗14-40mm pro

有日落雨,成身濕晒,但仲用緊14-40mm pro影相,不過如果你唔係用em1/em5,就唔好咁做。

驚重者, 上網見PD 出果條LEASH 好似幾好
EM+12-40MM2.8

會建議買直倒 唔用單手持機有點吃力

我就係因為支12-40所以買grip, 不過原尬廠個grip好Q貴,仲要拆落黎先換到電,不過好處就係有埋shutter

加grip 部機大部左 又重左 好難取捨

其實用耐左會覺得太細唔好揸

fotodiox 個grip點睇

我自己覺得有幫助

咁真係好難取捨,多20mm定係比較重嘅恆定F2.8

夜景都要睇下你影咩題材需要用到f2.8

2.8 冇買錯

縮光圈夜拍通常都係落腳同要星芒效果啫
唔在意星芒同手持夜拍既,光圈大D肯定沒錯

2.8真係好用

巴打係入左支2.8定0.95? 定打孖上?

7-14mm 2.8

巴打好有米 仲以為係14-40mm

夜景都要睇下你影咩題材需要用到f2.8

2.8 冇買錯

2.8真係好用

7-14mm 2.8

2.8 冇買錯

2.8真係好用

7-14mm 2.8

喺星際間olympusb買?

em1 報到

好靚
我想知點先影到咁
腳架set低iso 大光圈5秒?

去大阪帶咗14-40mm pro, 45-150mm kit, 45mm f1.8,但只係用咗14-40mm pro

有日落雨,成身濕晒,但仲用緊14-40mm pro影相,不過如果你唔係用em1/em5,就唔好咁做。

我就係因為支12-40所以買grip, 不過原尬廠個grip好Q貴,仲要拆落黎先換到電,不過好處就係有埋shutter

睇完樓上師兄講 岩岩淘寶左個落黎 都要268$
到時裝上去睇下點

睇完樓上師兄講 岩岩淘寶左個落黎 都要268$
到時裝上去睇下點

我冇用過副廠grip唔清楚, 不過個grip有shutter真係好方便!

2.8真係好用

7-14mm 2.8

喺星際間olympusb買?

我用緊epm2加17mm f1.8 同12mm f2
最近都多機會出外,想升級一下

諗緊放左12mm 入部gx85,加12-40mm
但又伯好似好重好大部咁

巴打們有冇其他推介

用pan機點解唔配pan鏡, 12-35ii (305g)好似輕過支12-40 (382g)!

35 同40都有一定分別
多10mm就係多10mm

另外有睇個人講12-40 係12端變型嚴重,有此鏡的爸打覺唔覺?

但又伯好似好重好大部咁

巴打們有冇其他推介

支12 好過支17
睇你影開咩

17留低係因為想比較低光時有多個選擇

其實我最近去左水族館,,拿着17 zoom唔到埋去都好無奈,水族館又暗,d魚又郁,對器材好似要求都幾高

我諗諗下係咪其實應放12留17
再入gx85+35-100 f2.8
咁樣就遠近都應付到
但改用變焦恒定鏡好似好大技,所以都好遲疑

em1 報到

好靚
我想知點先影到咁

放響欄杆上面
iso200 13s f7.1
伸手一問
本身用em5 + 17mm f1.8
但唔夠wide, 去旅行唔夠用,入襯教堂影都唔哂,請問以下2款邊款啱旅行用

12mm f2.0 (唔知夠唔夠wide但夠細)
7-14mm f2.8 (貴,重,好似唔見有二手)

em1 報到

好靚
我想知點先影到咁

放響欄杆上面
iso200 13s f7.1

想問下圖中上半部份條光柱咩黎,見個個影都有
伸手一問
但唔夠wide, 去旅行唔夠用,入襯教堂影都唔哂,請問以下2款邊款啱旅行用

7-14mm f2.8, 12mm唔夠wide架!
伸手一問

我都好少推到盡用7mm
多數都係9-10mm
不過真係好用
伸手一問

我都好少推到盡用7mm
多數都係9-10mm
不過真係好用

老蛙支7.5呢 影出黎會唔會差好多

但又伯好似好重好大部咁

巴打們有冇其他推介

支12 好過支17
睇你影開咩

17留低係因為想比較低光時有多個選擇

其實我最近去左水族館,,拿着17 zoom唔到埋去都好無奈,水族館又暗,d魚又郁,對器材好似要求都幾高

我諗諗下係咪其實應放12留17
再入gx85+35-100 f2.8
咁樣就遠近都應付到
但改用變焦恒定鏡好似好大技,所以都好遲疑

咁要睇點取捨啫, 想彈性大D既可以諗下
35100內變內對,10cm長,又唔算話長,係粗D啫
http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/fts/dl/gh5.html

Update Firmware la

正呀喂,今晚做白老鼠先

Updated

張128淨係錄到41分鐘
http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/fts/dl/gh5.html

Update Firmware la

正呀喂,今晚做白老鼠先

Updated

張128淨係錄到41分鐘

你張卡幾$$?
我未買卡

今次真係屌呀
張卡係SANDISK EXTREME PRO SD UHS-I
個時買$500,我見佢90MB/s寫入以為無死,
睇知聽先錄左20s佢同我講話速度唔得,唔可以繼續錄
II個張成$1700
今鋪真係比p記玩死

佢好似逼人買呢張

佢好似逼人買呢張

等陣連原廠卡都食唔到就好笑
唯有UHS2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞